.
Organigrama institutiei este structurata pe cele 4 compartimente care din punct de vedere functional acopera optim misiunea institutiei, respectiv: „conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea şi punerea în valoare a culturii tradiţionale şi a patrimoniului cultural imaterial;”
Compartimentul de Cercetare, conservare si arhivare se ocupa de cercetarea conservarea si protejarea culturii traditionale in localitatile judetului (a folclorului muzical, coregrafic si literar, a mestasugurilor si arhitecturii traditionale; a credintelor, etnoiatriei si bucatariei traditionale).
Compartimentul de Educatie Permanenta, Programe si Proiecte Culturale se ocupa cu instruirea directorilor si referentilor caminelor culturale, coordonarea si instruirea instructorilor ansamblurilor folclorice, sprijinirea operatorilor culturali in intocmirea proictelor pentru accesarea finantarilor din domeniul culturii si de transmiterea culturii traditionale catre tinara generatie prin concursuri, tabere, cursuri de invatare a mestesugurilor, a dansului popular si a cintatului la instrumentele traditionale. Compartimentul a realizat 8 proiecte in domeniul culturii traditionale dintre care 4 au obtinut finantare externa. (Anexa ...)
Compartimentul de Promovare si Spectacol se ocupa de promovarea media a manifestarilor organizate de institutia noastra, de promovarea in rindul tineretului si a publicului clujean a folclorului prin intermediul spectacolelor si festivalurilor, inregistrarilor audio si prezentarilor video. Aproape jumatate din personalul Centrului desfasoara activitati de spectacole si concerte, 92 dintre cele 138 de manifestari din planul minimal de activitati fiind spectacole sau concerte realizate separat sau in cadrul celor 20 de festivaluri folclorice organizate.
Compartimentul Personal-administrativ are rolul important de a realiza administrarea eficientă a resurselor materiale şi umane ale instituţiei, de sprijinire a activităţii celorlalte compartimente în îndeplinirea misiunii instituţiei noastre, prin:
- întocmire actelor contabile
- administrarea cărţilor de muncă
- selecţia ofertanţilor de servicii
- urmărirea cheltuielilor instituţiei
- inventarierea periodică a patrimoniului institutiei
- arhivarea documentelor
- administrarea arhivei
In cadrul institutiei functioneaza doua consilii cu rol consultativ in conformitate cu legea managementului institutiilor de cultura: Consiliul de administratie si Consiliul stiintific.
Consiliul de administratie analizeaza planul managerial, structura bugetului institutiei si planul minimal de activitate si formuleaza observatii si propuneri de imbunatatire.
Consiliul stiintific coordoneaza activitatea stiintifica a institutiei analizind planul de cercetare si planul editorial si formulind recomandari privitoare la activitatea stintifica a istitutiei .
Schimbarea sefului compartimentului de promovare si spectacol realizata in anul 2008 s-a concretizat in cresterea numarului si calitatii prestatiilor acestui serviciu de la 72 de activitati organizate in 2008 la 87 in 2009, cresterea numarului de concerte sustinute de orchestra Cununa Transilvana de la 26 in 2008 la 42 in 2009, cresterea vizibilitatii media a manifestarilor organizate, inaugurarea spectacolelor educative in scolile din Municipiul Cluj Napoca, promovarea folclorului din judetul Cluj pe posturile locale si nationale de radio si televiziune.
Tot programul de activitati culturale a fost construit pe parteneriate cu primariile, caminele culturale, casele de cultura, fundatiile sau asociatiile culturale, aceste parteneriate insemnind in primul rind atragerea de cofinantari, in al doilea rind posibilitatea de coordonare a asezamintelor culturale si a operatorilor culturali, revitalizarea activitatii acestora si, in al treilea rind, posibilitatea de a realiza mai multe manifestari datorita impartirii costurilor cu partenerii culturali.
Toate acţiunile şi manifestările susţinute s-au derulat pentru a realiza, cele 8 Programe multianualepe care s-a structurat activitatea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj in anul 2009:
- programul de prospectare-cercetare a culturii tradiţionale din judet.
- programul de culegere si arhivare a culturii tradiţionale
- programul de conservare şi promovare prin spectacol
- programul de conservare şi transmitere a culturii tradiţionale
- programul de educaţie permanentă şi perfecţionare profesională
- programul de editare de carte (albume, studii, cercetări, culegeri de folclor)
- programul de editare muzicală
- programul de colaborări internaţionale
Creşterea numărului de manifestari organizate; Am reuşit organizarea unui total de 87 de manifestări, în anul 2009, comparativ cu 72 organizate în anul 2008. S-a reuşit acest lucru prin creşterea atât a numărului şi calităţii spectacolelor proprii cât şi atragerea în proiectele noastre culturale a unor importanţi colaboratori: instituţii similare, institutiii de spectacol, asociatii sau fundatii culturale.
Creşterea numărului de spectacole susţinute; Concertele proprii ale Orchestrei “Cununa Transilvană” , a C.J.C.P.C.T. Cluj, au crescut de la 26 concerte în 2008 la 42 concerte şi spectacole complexe în anul 2009;
Aproape jumatate din personalul Centrului desfasoara activitati de spectacole si concerte, 92 dintre cele 135 de manifestari din planul minimal de activitati fiind spectacole sau concerte realizate separat sau in cadrul celor 20 de festivaluri folclorice organizate.
Celelalte 43 de manifestari sunt activitati de cercetare si educatie permanenta desfasurate de compartimentele respective.
Pentru activitatea de cercetare avem un singur post de cercetator (etnomuzicolog) si am propus transformarea a doua posturi de referenti in posturi de cercetatori datorita faptului ca doar cercetatorii pot face o munca profesionala de cercetare a doua domenii foarte importante ale culturii traditionale: folclorul literar (doine, balade, proverbe, zicatori, obiceiuri, credinte etc) si folclorul coregrafic.
S-au realizat 72 proiecte proprii in cadrul programelor in afara sediului institutiei si s-au realizat 17 proiecte proprii in cadrul programelor la sediul institutiei.
Participarea la realizarea manifestărilor “Fiii satului” şi “Hora satului”; Am reuşit să colaborăm foarte bine cu primăriile şi consiliile locale sau alte organizaţii culturale cu care s-au semnat peste 100 de convenţii de colaborare în 2009 realizand un număr de 55 de acţiuni: “Fiii satului”, “Hora satului”, “Zilele Satului” sau „Joc la Hora Satului” (faţă de 46 de acţiuni în 2008).
Prin intelegere cu conducerea Bibliotecii Judetene Octavian Goga, institutia noastra s-a mutat la etajul 6 al cladirii unde beneficiaza de 5 birouri (fata se trei avute anterior) cu o suprafata marita si conditii mult mai bune pentru desfasurarea activitatii
Editam lunar un buletin informativ in care sunt prezentate activitatile lunare ale Centrului si programul activitatilor viitoare, realizam conferinte de presa cu ocazia celor mai importasnte mnifestari, publicam aproape saptaminal articole in presa despre activitatile institutiei, Buletinul informativ este distribuit gratuit tuturor operatorilor culturali (fundatii, asociatii, case de cultura, camine culturale) din judetul Cluj, CJCPCT-urilor din tara, celor aproape 100 de mesteri populari din Asociatia Mesterilor populari Clujeni, primariilor comunale, etc.
Editam semestrial revista de cercetare “Traditii clujene-tezaure umane vii” in colaborare cu peste 20 de cercetatorii ai culturii traditionale din intreaga tara.
Realizam emisiuni la Radio Renasterea, Radio Cluj si TVR Cluj de prezentare a programelor si activitatilor institutiei precum si a reprezentantilor valorosi ai culturii traditionale din judet.
Promovarea folclorul din judeţul Cluj prin emisiuni realizate la televiziuni naţionale: TV Favorit, Realitatea Cluj, sau regionale TVR Cluj şi NCN Cluj, precum şi prin emisiuni de radio la Radio Cluj, Radio Renaşterea sau Radio Impuls. Preluarea integrală, de către TV Favorit a celor trei zile de folclor autentic prezentat la Cluj-Napoca, (aproape 15 ore în trei zile), în cadrul evenimentelor Festivalului „SERBĂRILE TRANSILVANE”, şi Concertul folcloric “RAPSODII DE PRIMĂVARĂ” susţinut de Orchestra “Cununa Transilvană” şi prezentarea acestora, în emisiuni TV, cu durata de 5 ore, cu multe reluări, în diverse zile şi la ore de maximă audienţă. De asemenea remarcăm preluarea integrală de către postul NCN Cluj a Concertui extraordinar “Constantin ARVINTE” oferit publicului clujean de Orchestra “Cununa Transilvana” la Casa de Cultură a Studentilor şi difuzarea repetată la ore de maximă audienţă a evenimentului petrecut în prezenţa marelui compozitor;
Punctele forte ale instititiei nostre sunt multiplele competente ale personalului angajat si disponibilitatea de munca peste programul normal de lucru.
Oportunitatile institutiei consta in interesul manifestat pe plan international si national pentru repertorierea si salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Punctele slabe sunt lipsa unui sediu adecvat misiunii institutiei care sa poata fi si o sursa de venituri proprii si lipsa acuta de personal datorata blocarii posturilor.
Amenintarile la adresa institutiei consta din lipsa unei strategii in domeniul culturii la nivelul judetului si neclaritatile, omisiunile si incoerentele legilor care reglementeaza domeniul de activitate. |