.
Consiliul Județean Cluj, președinte Alin Tișe, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, manager Adriana Irimieș, a organizat miercuri, 22 ianuarie 2020, un eveniment cultural dedicat Zilei Culturii Maghiare. Moderată de consultantul artistic Grigore Sâmboan, manifestarea a debutat la ora 11:00, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean, Vakar Istvan și a managerului Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, doamna Sorina Stanca.
„Luna ianuarie este prolifică pentru culturile noastre, a celor care trăim în acest spațiu transilvan. Pe 15 ianuarie sărbătorim cu drag, împreună, Ziua Culturii Naționale, dar și pe poetul Mihai Eminescu, iar pe 22 ianuarie, Ziua Culturii Maghiare. Le mulțumesc colegilor de la Centrul Județean Pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Cluj și de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, se simte că această acțiune este făcută din inimă, din iubire față de semeni, deoarece cultura ne unește”, a afirmat în cuvântul de deschidere vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan.
În continuare au fost prezentate aspecte din cercetarea pe teren, efectuată în ultimii ani în localitățile maghiare din județul Cluj, realizată de biroul de Cercetare - Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției județene de cultură. Cei prezenți au putut viziona fotografii document despre portul popular, interiorul gospodăriilor tradiționale maghiare, ocupații și meșteșuguri, o selecție din arhiva bogată a instituției, realizată de consultantul artistic Adriana Andrei.
În același cadru, publicul prezent a aflat amănunte legate de albumele fotografice și de muzică tradițională aparținând culturii maghiare, editate de instituția clujeană. Este vorba despre „Fotografii din Gheorgheniul de altădată...” și „Fotografii din Ungurașul de altădată...”, albume fotografice apărute în cadrul proiectului „Fotografia Document Etnografic”. De asemenea, albumele de muzică instrumentală, interpretată de formații de tip tradițional: „ Muzicanții din Palatca”, „Várfalvi banda – Banda muzicanților din Moldovenești”, „Széki banda – Banda din Sic”, despre care a vorbit domnul Mircea Cîmpeanu, cercetător și etnomuzicolog, șeful biroului de Cercetare - Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul C.J.C.P.C.T Cluj.
„Cultura maghiară, ca orice cultură europeană, a evoluat de-a lungul secolelor, îmbogăţindu-se mereu cu noi si noi elemente, ajungând să deţină astăzi un bogat patrimoniu etnografic şi artistic, reprezentativ pentru poporul maghiar. O parte din acest patrimoniu se regăseşte şi pe teritoriul judeţului Cluj, fapt pentru care Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi-a propus să se aplece cu interes şi asupra culturilor etnice minoritare - maghiară, romă, ebraică şi armeană, ale căror prezenţe continue pe acest teritoriu, cresc şi împodobesc cultura clujeană contemporană. În această zi de sărbătoare a culturii maghiare, ţinem să marcăm prin fapte contribuţia noastră adusă la promovarea ei, prezentându-vă câteva dintre cele mai importante activităţi desfăşurate în anii din urmă de instituţia noastră. În urma unor cercetări aprofundate, am propus candidatura și am obţinut titlul național „Tezaur Uman Viu” la Ministerul Culturii din România pentru reprezentantul jocurilor populare maghiare din satul Vişea, com. Jucu – dl. Lovasz Kuli Ferenc, în anul 2015. Cercetările noastre, în continuă derulare, vor realiza un nou dosar în acest an, 2020, pentru meşterul cojocar Juhasz Zsolt din satul Chesău, com. Mociu, care confecționează cojoace tradiționale, urmând cu stricteţe tradiţia şi modelele autentice vechi”, a precizat în cuvântul său domnul Mircea Cîmpeanu, cercetător și etnomuzicolog.
Tot cu această ocazie, Ansamblul Folcloric Maghiar „Ördögtérgye” al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca a prezentat în fața audienței jocuri tradiționale maghiare din zona Transilvaniei, acompaniat de Taraful „Tokos”. Acest ansamblu a fost înfiinţat în urma cu mai bine de 20 de ani de un grup de studenţi clujeni, iar activitatea de bază este reprezentată de însuşirea şi practicarea dansurilor în mod autentic, urmând tradiţia „jocului la şură”, de cele mai multe ori apelând în mod direct la bătrânii satului.
În încheiere, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, doamna Adriana Irimieș, i-a felicitat pe membrii ansamblului pentru păstrarea vie a tradițiilor și a jocurilor populare și a mulțumit tuturor pentru prezență. |