.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat în data de 14.06.2010 deschiderea sesiunii pentru depunerea proiectelor din cadrul Masurii 312 - “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”. Licitația este deschisă pana pe 15 iulie 2010.
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)
Axa III – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”
Obiectiv general: dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.
Obiectivele specifice:
1.Crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural;
2.Creşterea valorii adăugate în activităţi non-agricole
3.Crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală prestate de către micro-întreprinderi. Obiectivele operaţionale:
1. Crearea de micro-întreprinderi precum şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol în spaţiul rural;
2. Încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate, în special de către tineri şi femei;
3. Încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale;
4. Reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 312:
A. Micro-întreprinderile aşa cum sunt definite în Recomandarea Comisiei (CE) nr. 361/ 2003 şi în legislaţia naţională în vigoare (având mai puţin de 10 angajaţi şi care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale în valoare de până la 2,0 milioane Euro echivalent în lei).
B. Persoane fizice (neînregistrate ca agenţi economici) - care se vor angaja că până la data semnării contractului de finanţare să se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca microîntreprinderi.
Persoanele fizice se pot autoriza doar în persoană fizică autorizată, întreprindere familială şi întreprindere individuală, aşa cum sunt definite în OUG 44/ 2008 şi OUG 38/ 2009. Această categorie de beneficiari trebuie să opteze încă din momentul depunerii cererii de finanţare pentru forma în care doreşte autorizarea.
Este eligibil pentru finanţare medicul veterinar cu drept de liberă practică, care este organizat şi funcţionează în cadrul unui cabinet medical veterinar individual în conformitate cu Legea 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar precum şi medicul uman cu drept de liberă practică care este organizat şi funcţioneză în cadrul unui cabinet medical individual în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale. Având în vedere condiţiile de autorizare ca şi cabinet medical veterinar individual/cabinet medical individual, aceştia pot solicita fonduri doar pentru investiţii de modernizare.
În cadrul Măsurii 312 sunt sprijinite investiţiile realizate atât de către micro-întreprinderile existente cât şi cele nou înfiinţate din sectoarele non-agricole, în spatiul rural.
Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiţii în active corporale şi/ sau necorporale din domeniul non-agricol după cum urmează:
a) Investiţii corporale (construcţia, modernizarea, extinderea clădirilor în scop productiv – pentru efectuarea activităţii vizate de proiect- precum şi construcţia de clădiri pentru marketingul produselor proprii; dotarea aferentă cu echipamente, utilaje etc., inclusiv achiziţionarea în leasing a acestora);
b) Investiţii necorporale (software, patente, licenţe etc.), inclusiv achiziţionarea în leasing a acestora.
Conform Art. nr. 55 din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006, vor fi susţinute costurile generale legate de întocmirea proiectului precum taxe pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţă, Studii de Fezabilitate/ Memorii justificative, taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor necesare implementării proiectelor, aşa cum sunt ele menţionate în legislaţia naţională, achiziţia de patente şi licenţe, în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, iar pentru proiectele care nu prevăd construcţii, în limita a 5%.
În cadrul Masurii 312 se pot realiza urmatoarele tipuri de investiţii:
i. Investiţii în activităţi non-agricole productive cum ar fi:
- Industria uşoară (articole de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc, produse odorizante etc.);
- În activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase – începând de la stadiul de cherestea (ex. mobilă);
- Mecanică fină, asamblare maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje etc.
ii. Investiţii pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lânii, olăritul, brodatul, confecţionare instrumente muzicale tradiţionale etc.), precum şi marketingul acestora (mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi).
iii. Servicii pentru populaţia rurală cum ar fi:
a. Servicii de croitorie, frizerie, cizmărie;
b. Servicii de conectare şi difuzare internet;
c. Servicii de mecanizare, transport (altele decât achiziţia mijloacelor de transport) protecţie fitosanitară, însămânţare artificială a animalelor, servicii sanitar-veterinare;
d. Servicii reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice.
iv. Investiţii în producerea de energie regenerabilă
- Achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decât biocombustibilii.
Prin Măsura 312 intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi:
- 50.000 Euro/ proiect dacă beneficiarii sunt persoane fizice autorizate;
- 100.000 Euro/ proiect pentru micro-întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier;
- 200.000 Euro/ proiect pentru alte micro-întreprinderi
Valoarea maximă a sprijinului va fi de:
- 50.000 Euro/ proiect pentru cabinet medical individual, cabinet medical veterinar individual, persoană fizică autorizată, întreprindere familială precum şi persoanele fizice care declară că se vor autoriza ca persoană fizică autorizată, întreprindere familială;
- 100.000 Euro/ proiect pentru micro-întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier;
- 200.000 Euro/ proiect pentru întreprindere individuală, societăţi cooperative mesteşugăreşti de gradul I, societăţi cooperative de consum de gradul I, societăţi comerciale cu capital privat care pot fi beneficiari ai măsurii, precum şi pentru persoanele fizice care declară că se vor autoriza ca întreprindere individuală.
Valoarea minimă eligibilă al unui proiect este de 5.000 Euro.
Criterii de selecţie ale proiectului
- Aplicantul nu a mai primit fonduri comunitare pentru activităţi similare în ultimii 3 ani;
- Proiectele care prin activitatea propusă creează mai mult de un loc de muncă/ 25.000 Euro investiţi;
- Proiectele care promovează activităţi meşteşugăreşti, de artizanat;
- Proiecte derulate de femei/ tineri cu vârsta până în 40 de ani la data depunerii proiectelor (dacă aplicanţii sunt constituiţi ca persoană fizică autorizată PFA/ întreprindere individuală/ societate cu răspundere limitată, cu asociat unic persoană fizică (pentru următoarele categorii de solicitanţi: persoană fizică autorizată (PFA) cu vârsta sub 40 ani la data depunerii Cererii de Finanţare a
proiectului şi societate cu răspundere limitată, cu asociat unic persoană fizică cu vârsta sub 40 de ani la data depunerii cererii de finanţare a proiectului.
- Start-up-uri (micro-întreprinderi nou înfiinţate- vezi definiţia din dicţionar)
- Proiecte ce vizează dezvoltarea serviciilor sanitar-veterinare;
- Proiecte ce vizează achiziţionarea de echipamente pentru producere a energiei din alte surse regenerabile decât biocombustibilii. |