Înregistrări audio profesionale.
Joi, 17 martie 2016, echipa de lucru a Biroului Conservare Cultură Tradițională, însoțită de managerul CJCPCT Cluj, d-na Maria Marinela Istici a desfășurat un important proiect de conservare al folclorului instrumental din zona de interferență a județului Cluj cu Bistrița-Năsăud, cu localizare mai precisă, din satul Ceaba, com. Sânmărtin.
Proiectul face parte din programele de conservare și protejare a culturii tradiționale din județul Cluj și l-a avut în fața microfoanelor de înregistare pe cunoscutul ceteraș Mihai Zegrean, în prezent în vârstă de 72 de ani, ce cântă și acum ca nimeni altul, dovedind că nu și-a ieșit din formă, așa cum se întâmplă de multe ori cu instrumentiștii, după un timp.
Pregătită cu mai mult timp înainte, acțiunea a avut loc la casa Municipală de Cultură Gherla și s-a derulat concentrat, reprezentanții Centrului Județean reușind să înregistreze pe parcursul a cinci ore, un bogat repertoriu de jocuri populare dintre cele mai vechi, pe care interpreții, grupați în formulă de trio transilvan (ceteră, contră și gordon) le-au cântat de-a lungul timpului, cu diverse ocazii: clăci de lucru la câmp, nunți și petreceri, evenimente ale satului de la care muzicanții erau, de obicei, nelipsiți.
Binecunoscut în toate satele din împrejurimi, Mihai Zegrean a respectat tradiția întotdeauna și întocmai, cântând mereu numai ceea ce trebuie, doar jocuri ce fac parte din obișnuințele locului, nelăsându-se influențat de curentele muzicale la modă, apărute pe calea radiourilor și a televiziunilor. Își aduce aminte cu precizie despre fiecare joc, când, cum și cine l-a cântat, care au fost sătenii ce l-au preferat, și în general, despre aproape toate obiceiurile timpurilor trecute. Păstrează foarte bine în memorie ordinea succesiunii jocurilor, iar acest lucru trebuie vi-l dezvăluim și dumneavoastră: primul era jocul de-nvârtit (în satele de pe Valea Someșului), după care urmau jocurile de-nceput, bătuta, volțer-ul și „șapte pași”. Din repertoriul ceterașului nu lipsesc însă melodiile “de mers pe drum”, „de strigat” (de chiuit), jocurile feciorește, târnăveana, bărbuncul și alte jocuri bătrânești. Așadar, am consemnat un bogat repertoriu instrumental, pe care interpretul nostru s-a hotărât să ni-l prezinte în întregime, fiindcă finalul proiectului va aduce și un album CD, ai căror protagoniști vor fi: Mihai Zegrean – ceteră, Rostaș Izidor sr. – contră și Rostaș Izidor jr. – contrabas, ultimii doi fiind vecini, din satul Sântioana.
Lansarea discului CD cu trio-ul instrumental amintit va avea loc, după cum publicul nostru s-a obișnuit, în cadrul concertului de gală al Festivalului Trio transilvan – trio instrumental, organizat anual de Casa de Cultură Gherla, în luna noiembrie. Acela va fi momentul în care ne vom bucura cu toții de apariția unui nou material muzical, pe care specialiștii și presa îl va prezenta public ca fiind o mare reușită comună în efortul general de tezaurizare a valorilor culturii tradiționale naționale.
Dr. Mircea Cîmpeanu |