Reconstituirea unui vechi obicei tradiţional la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj.
Duminică, 8 mai 2016, la Sectia în aer liber “Romulus Vuia” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj a avut loc un eveniment inedit ce a constat în reconstituirea unei tradiţii populare multiseculare, astăzi pe cale de dispariţie.
În această perioadă a anului, cele mai multe obiceiuri se raportează la renaşterea naturii şi a vieţii. După fătarea mieilor de primăvară, se practică măsurarea laptelui oilor din turma comună a satului, într-un cadru public, de sărbătoare. În urma acestui proces se stabilesc cotele de produse lactate – lapte, caş sau brânză - pentru fiecare gazdă în parte, pentru tot restul anului. Evenimentul la care am luat parte a avut loc la iniţiativa Muzeului Etnografic al Transilvaniei, desfăşurat în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
“Măsurişul oilor este o manifestare culturală interactivă care îşi propune să ofere publicului clujean o reconstituire a unui obicei tradiţional cu semnificaţii multiple, din ce în ce mai puţin cunoscut de către public. Ne bucură faptul că astăzi avem un număr destul de mare de participanţi şi suntem convinşi că în urma desfăşurării acestui eveniment vom reuşi ca la manifestările ce vor urma să atragem şi mai mulţi iubitori ai tradiţiilor. Este foarte important ca Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în colaborare cu instituţiile specializate în păstrarea patrimoniului cultural imaterial să ofere publicului şansa redescoperirii tradiţiilor străvechi”, ne mărturiseşte dl. Tudor Sălăgean, directorul instituţiei organizatoare.
Etapele întregului proces de colectare, măsurare şi închegare a laptelui au fost prezentate şi explicate cu lux de amănunte publicului, de către responsabilul de proiect, dl. Ioan Augustin Goia, cercetător în cadrul Muzeului Etnografic, din spusele căruia am reţinut următoarele: “...De găleţile în care se aduna laptele se lega fir roşu, înăuntru se punea ban de argint ca să fie laptele curat; frunze de lăptucă, adică de păpădie, care sunt bogate în sevă, despre care se spune că sporesc laptele sau frunze de fag erau lăsate să plutească deasupra laptelui, cu rol protector...”
Totul s-a petrecut într-o atmosferă deosebit de reală. Strunga pregătită pentru mulsul oilor, păstorii veritabili, goţoii (frunzarii), vasele pentru lapte confecţionate din lemn, balmoşul oferit pe frunză verde de vie, muzica tradiţională a formaţiei Ciurcui Nonu din Soporu de Câmpie, toate aceste elemente au condus la o acţiune foarte reuşită. Publicul curios şi doritor, format în mare parte din orăşeni, printre care am remarcat şi foarte mulţi copii, a reuşit să vadă şi să înţeleagă un obicei tradiţional, pe care probabil nu l-au întâlnit până duminică, niciodată.
Din partea CJCPCT Cluj au participat la această activitate culturală tradiţională, Prof. Maria Marinela Istici, managerul instituţiei şi Dr. Mircea Cîmpeanu, şef serviciu Conservare Cultură Tradiţională, în calitate de parteneri ai proiectului. |