Joi, 9 iunie 2016, zi de sfântă sărbătoare creştinească în care poporul român îşi comemorează eroii neamului, un colectiv de la CJCPCT Cluj s-a deplasat în comuna Râşca pentru a participa la evenimentele culturale organizate aici, cu această deosebită ocazie. Pe o vreme deosebit de binevoitoare, mulţimea adunată la monumentul crăişorului munţilor, Avram Iancu - recent dezvelit în centrul comunei, a asistat cu bunăvoinţă şi respect deosebit pentru istorie la manifestarea organizată de Primăria şi Consiliul Local în colaborare cu Şcoala Gimnazială Râşca. Au ţinut o slujbă de pomenire, preoţii Bisericii Ortodoxe Râşca, pr. Mărcuş Mircea Ionel şi Mărcuş Cristian, după care au vorbit despre însemnătatea zilei şi eroii satului Râşca, primarul Morar Ioan, Dr. Iancu Cornel şi Prof. Ioan Vâtcă. Corul elevilor Şcolii gimnaziale, sub conducerea artistică a cadrelor didactice, Elena şi Nelu Petre a interpretat Imnul României, Imnul Europei şi Imnul eroilor, fond muzical pe care oficialităţile au depus coroane de flori la baza monumentului.
Cea de-a doua activitate a zilei a fost reprezentată de reconstituirea unui vechi obicei tradiţional al satului, cositul ierbii în clacă. Nevoia asigurării nutreţului de iarnă pentru creşterea animalelor, ocupaţie de bază a râşcanilor, i-a determinat ani de-a rândul să se ocupe intens de cositul ierburilor naturale de pe păşune şi de pe dealurile comunei. Cunoscători ai meşteşugului cositului, zece cosaşi instruiţi, cu unelte bine ascuţite, au purces să defrişeze o tarla de 30 de ari, pe care au făcut-o în mod tradiţional, după toate normele vechi, de randament şi totodată, de siguranţă.
Echipa de cercetare a CJCPCT Cluj a înregistrat cu maximă atenţie, toate secvenţele acestei clăci, fotografiind şi filmând întreaga reconstituire a obiceiului, organizat de Nelu Petre şi Ioan Vâtcă.
Au participat: Costan Petru, Dreve Avram, Vâtcă Ioan, Todea Ioan, Ilea Nicolae, Petre Ioan, Abrudan Ioan, Morar Ioan, Tomoş Ionel şi Tişe Raul. Au hrănit cosaşii la masa de amiază, cu plăcinte şi gogoşi proaspete, dar şi cu un pahar de pălincă, gazdele: Elena Petre, Lucreţia şi Ioan Vâtcă.
Materialul cules va constitui nucleul construcţiei unui film-document de conservare a acestui vechi obicei, component al culturii tradiţionale locale, deosebit de important pentru cei care vor dori să cunoască în profunzime practica cositului manual, desigur, ca şi multe alte ocupaţii, pe cale de dispariţie.
Mircea Cîmpeanu