Drăgășani, 22-23 sept 2016.
Obiceiul anual al vâlcenilor de a invita în cadrul festivalul-concurs “Lăutarul”, dedicat marelui dirijor al Orchestrei Radioteleviziunii Române - Paraschiv Oprea, cele mai bune formații instrumentale tradiționale din țară s-a confirmat și de această dată, prin participarea în concurs a unor importante și binecunoscute tarafuri din mai multe zone folclorice ale țării: Moldova, Oltenia și Transilvania.
Ca de obicei, județul Cluj a fost reprezentat și de această dată la valoarea sa binecunoscută, prin grija CJCPCT de a-i trimite întotdeauna pe cei mai buni reprezentanți ai muzicilor tradiționale să intre în competiție. În acest an, participantă în concurs a fost formația instrumentală “Trio transilvan Nonu din Soporu de Câmpie” care, în urma evoluției sale artistice a fost distinsă cu Marele Premiu.
A fost o onoare deosebită pentru membrii grupului să primească trofeul și diploma Festivalului de la însuși Președintele Consiliului Județean Vâlcea, dl. Constantin Rădulescu. Au onorat în acest fel și eforturile Centrului de la Cluj, răspunzând așa cum se cuvine încrederii acordate. Și-au onorat consătenii, au onorat Primăria comunei Frata, dar înainte de toate s-au onorat pe ei înșiși, prin prezența serioasă, responsabilă și evoluția atentă pe scena Casei de Cultură din municipiul Drăgășani.
Ani la rând, clujenii au câștigat premii însemnate la acest festival. Edițiile anterioare i-au evidențiat pe tinerii din grupul intitulat “Valea Somesului” Gherla, tarafurile instrumentale tradiționale Pop Vasile Lia din Frata, Ciurcui Alexandru din Soporu de Câmpie, Ghemant Iosif din Gherla și rapsodul Vasile Soporan din Frata.
Dr. Mircea Cîmpeanu |