Welcome Guest (you are not logged in)  
 
Scienti fic Council   
Producător : CJPCPCT Cluj
An : 2010
Timp - 00:44:02
Regizor : Ioan Bruchental
Formaţia tradiţională instrumentală din Valea Unguraşului este una dintre ultimele grupări ale muzicanţilor din satele gherlene ce se încadrează perfect în formula-tipar tipică a trio-ului transilvan constituit din vioară, contră şi contrabas. Compoziţia formaţiilor de “trio transilvan”, realizată în scopul producerii actului artistic este, pe cât de simplă, pe atât de elaborată. Mai mult sau mai puţin conştientizat, conceptul de alcătuire a formaţiei este unul deosebit de eficient, cu multe rezultate bune în consecinţă. Pe lângă faptul că o formaţie de trio transilvan utilizează un număr relativ mic de instrumentişti, ea realizează o bună omogenitate timbrală datorată sunetelor emise de trei instrumente din aceeaşi categorie, aceea a instrumentelor din lemn cu coarde şi arcuş.

Aceste fapte conduc la crearea unui complex sonor comun şi a formării unei impresii generale asupra execuţiei tehnice, a interpretării, a muzicalităţii de ansamblu a formaţiei, ce vor duce la atribuirea unor impresii de durată în memoria celor prezenţi la derularea actului artistic instrumental.

Ceteraşul Grigore Bălaş este acompaniat la melodiile înregistrate pe acest disc CD de consătenii săi, Levente Nagy-Biro la contră şi Ioan Bălaş, fratele dumnealui, la gordună. Se remarcă aici, câteva melodii de joc ce poartă numele unor cunosuţi dansatori ai satului, Botiş Constantin, Moldovan Grigore, Mureşan Costan sau ale unor muzicanţi vestiţi, de pe vremuri, Toarla sau Trioji. Repertoriul conţinut de prezentul CD este inedit, imprimat la anii maturităţii muzicanţilor din Valea Unguraşului, după o experienţă trăită prin practică continuă derulată într-o perioadă de câţiva zeci de ani, dobândită în mijlocul satului şi a consătenilor lor.



Vă invităm deasemnea să audiați albumul audio Jocuri din Valea Ungurasului, editat de instituția noastră. Click aici.

 
PERMANENT EDUCATION: courses, perfecting classes, information
,,Zestrea tradițiilor clujene”, la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Șincai”, Florești [ Citeşte ] [ Vezi toate ]
Google Ads
©2009 traditiiclujne.ro®   Worldwide All rights reserved
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Reproducerea materialelor este permisă numai cu permisunea editorului şi menţionarea sursei.
validat w3css     WebDesign şi programare de Nerțan Nicolae - Găzduire web: ReMARK srl.