Bine ai venit Vizitatorule  
 
IMPORTANT
Întâlnire cu muzica și poezia românească, de Ziua Culturii Naționale
publicat la 2020-01-09
[ citeşte ]
CONCURS pentru ocuparea postului contractual vacant de ECONOMIST, studii superioare, gradul S IA, normă întreagă, durată nedeterminată
publicat la 2020-01-01
[ citeşte ]
Icoane transilvănene, expuse la Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor de iarnă
publicat la 2019-12-13
[ citeşte ]
Gala Colindelor Tradiţionale - „Pe la noi de sărbători”, duminică la Gherla
publicat la 2019-12-12
[ citeşte ]
Judeţul Cluj, reprezentat la Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă de la Iaşi de colindătorii din Negreni
publicat la 2019-12-12
[ citeşte ]
Festivalul-concurs interjudețean de colinde „Raza soarelui”, la Ceanu Mare
publicat la 2019-12-12
[ citeşte ]
Festival-concurs de Obiceiuri și Tradiții de iarnă –„Junii Satului”, la a III-a ediție
publicat la 2019-12-11
[ citeşte ]
Festivalul Naţional „Colind Iancului”, duminică la Cluj-Napoca
publicat la 2019-12-11
[ citeşte ]
Concertul de colinde și cântece de stea „Bună sara lui Crăciun”, apreciat de publicul clujean
publicat la 2019-12-10
[ citeşte ]
Festivalul-concurs județean de obiceiuri și tradiții „Țara Călatei”- ediția a V-a
publicat la 2019-11-28
[ citeşte ]
Spectacol extraordinar de colinde și cântece de stea „Bună sara lui Crăciun”
publicat la 2019-11-28
[ citeşte ]
Ziua Națională a României, sărbătorită la Muzeul Etnografic
publicat la 2019-11-21
[ citeşte ]
Sute de clujeni, prezenți la concertul „Emoţii de toamnă” - „Comori ale Romanţei”
publicat la 2019-11-04
[ citeşte ]
Expoziție de fotografie etnografică – Bálint Zsigmond, la Cluj-Napoca
publicat la 2019-10-29
[ citeşte ]
S-au acordat premiile Concursului național „Fotografia-document etnografic”
publicat la 2019-10-24
[ citeşte ]
„Emoţii de toamnă” - „Comori ale Romanţei”, la Cluj-Napoca
publicat la 2019-10-22
[ citeşte ]
Premiile Concursului Fotografia-document etnografic 16
publicat la 2019-10-18
[ citeşte ]
Ansambluri din trei județe, prezente la Dej, la ,,Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania”
publicat la 2019-10-16
[ citeşte ]
Fotografii etnografice realizate de artiști din țară și străinătate, expuse la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
publicat la 2019-10-15
[ citeşte ]
Spectacol folcloric caritabil pentru reabilitarea unei biserici clujene, monument istoric de secol XVI
publicat la 2019-10-14
[ citeşte ]
Anunț concurs pentru ocuparea postului contractual vacant de Consilier juridic
publicat la 2019-10-14
[ citeşte ]
Tineri jucăuşi din trei județe, prezenți la Festivalul –concurs „Cine știe jocu’ bine, joace-l, nu-i șie rușine”
publicat la 2019-10-14
[ citeşte ]
Festival –concurs dedicat jocului tradițional românesc, sâmbătă la Baciu
publicat la 2019-10-09
[ citeşte ]
Elevii din Cămărașu, uniți prin tradiții
publicat la 2019-10-08
[ citeşte ]
Ansamblul folcloric „Mugurelul”, aniversat la o jumătate de secol de la înființare
publicat la 2019-10-07
[ citeşte ]
Fotografii ce surprind copii și tineri transilvăneni care participă la diverse manifestări ale satului, expuse în cadrul unui proiect european
publicat la 2019-09-30
[ citeşte ]
Cântece și jocuri tradiționale din județul Cluj, prezentate în spectacolul de folclor ,,Toamna, când cad brumele”
publicat la 2019-09-27
[ citeşte ]
Obiceiurile și tradițiile populare, promovate și-n acest an școlar în rândul elevilor clujeni
publicat la 2019-09-20
[ citeşte ]
Obiceiul nunții tradiționale, reconstituit în satul clujean Boju
publicat la 2019-09-19
[ citeşte ]
Rapsozi populari, horitori și jucăuși își dau întâlnire duminică, la Gherla
publicat la 2019-09-19
[ citeşte ]
„Ziua Muntelui”, în localitatea clujeană Mărișel
publicat la 2019-09-11
[ citeşte ]
Festivalul-concurs de muzică romanes „Lăutarii ardeleni”, la Gherla
publicat la 2019-09-03
[ citeşte ]
Festivalul „Jocu’ de pe Câmpie”, la Mociu
publicat la 2019-08-29
[ citeşte ]
Sărbătoarea tradițiilor populare, la Feiurdeni
publicat la 2019-08-29
[ citeşte ]
Detalii despre Concursul național FDE, 2019
publicat la 2019-08-20
[ citeşte ]
Tabăra de meșteșuguri "Tradiții clujene" 2019
publicat la 2019-08-19
[ citeşte ]
ANUNȚ Rezultat selecție dosare concurs de proiecte de management
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Clujul, pe podium la Olimpiada meșteșugurilor de la Sibiu
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu pe simezele Palatului Culturii Iași
publicat la 2019-08-05
[ citeşte ]
Expoziția „Iconari clujeni”, deschisă la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”
publicat la 2019-07-22
[ citeşte ]
Evenimente tradiționale la sfârșitul săptămânii, la Gădălin și Nadășu
publicat la 2019-07-19
[ citeşte ]
Proiectul internațional „Punți culturale între Banat și Transilvania”
publicat la 2019-07-18
[ citeşte ]
ANUNȚ PUBLIC concurs de proiecte de management organizat pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
publicat la 2019-07-12
[ citeşte ]
Bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor clujene
publicat la 2019-06-25
[ citeşte ]
Festivalul-concurs „Dumitru Sopon”, ediția a VI-a, și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-06-24
[ citeşte ]
Festival-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, la Gilău
publicat la 2019-06-13
[ citeşte ]
Evenimente cultural-educative, la finalul săptămânii, organizate în parteneriat cu CJCPCT Cluj
publicat la 2019-05-31
[ citeşte ]
Olimpiada "Meșteșuguri artistice tradiționale" și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-05-27
[ citeşte ]
Spectacol folcloric, dedicat „Anului Omagial al satului românesc”
publicat la 2019-05-13
[ citeşte ]
Lutierul clujean Nicolae Vădan -„Tezaur uman viu”, omagiat în satul natal, în a doua zi de Paști
publicat la 2019-04-24
[ citeşte ]
FOTOETNOGRAFIA-SALVGARDARE IDENTITARĂ
publicat la 2019-04-16
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu, la Oradea
publicat la 2019-02-25
[ citeşte ]
Întâlnire cu cultura tradițională oferită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
publicat la 2018-12-19
[ citeşte ]
Salonul ICOANEI ARDELENE, ediția a XIX-a
publicat la 2018-12-14
[ citeşte ]
Cultura tradițională clujeană promovată în Ungaria
publicat la 2018-12-10
[ citeşte ]
Fotografii de excepție, semnate Tordai Ede, prezentate la Cluj-Napoca
publicat la 2018-11-02
[ citeşte ]
Proiectul Națioanal „100 de năfrămuțe”
publicat la 2018-08-29
[ citeşte ]
„Semne peste vreme”, expozitie de fotografie etnografică, dedicată Centenarului Marii Uniri
publicat la 2018-08-22
[ citeşte ]
Ministerul Culturii a acordat titlul de Tezaur Uman Viu lutierului clujean Nicolae Vădan
publicat la 2018-08-03
[ citeşte ]
Două CD-uri cu muzică instrumentală maghiară și romanes, lansate de CJCPCT Cluj
publicat la 2017-11-22
[ citeşte ]
De departe, din Ceruri şi din Străbuni, Muzica lui Mugurel Scutăreanu: POVESTEA CERBILOR
publicat la 2015-10-28
[ citeşte ]
POVESTEA LEMNULUI
publicat la 2015-02-26
[ citeşte ]
Formatii instrumentale traditionale din judetul Cluj
publicat la 2013-03-15
[ citeşte ]
CERCETĂTORI ŞI SCRIITORI AI FOLCLORULUI COREGRAFIC DIN TRANSILVANIA
publicat la 2013-03-05
[ citeşte ]
ARHIVA AUDIO și VIDEO
publicat la 2010-07-27
[ citeşte ]
Înapoi
Cluj - Napoca

 Director artistic - Tiberiu Groza

Instructor - Rus Radu

Anul 1949 marchează înfiinţarea formaţiei de cântece şi dansuri populare (alături de celelalte formaţii ale întreprinderii: corul, fanfara, orchestra de muzică uşoară şi formaţia de teatru) care participă la primele concursuri naţionale, ocupând locuri fruntaşe în fazele orăşeneşti şi regionale. Desfăşurând o activitate neîntreruptă, formaţia de cântece şi dansuri populare îşi impune prezenţa în scurt timp în principalele centre muncitoreşti şi rurale prin înalta ţinută artistică a spectacolelor prezentate. De-a lungul timpului forma de organizare a formaţiei de dansuri populare s-a modificat în funcţie de modificările survenite în organizarea întreprinderii de transport. Din informaţiile foarte sumare pe care le avem despre acea perioadă putem spune cu certitudine că între anii 1968 -1972 activitatea artistică s-a desfăşurat în principal în cadrul orchestrei de muzică populară care se numea "Someşana".
Între anii 1972-1975 orchestra "Someşana" a ITUC (denumirea de atunci a RATUC) a fuziunat cu echipa de dansuri constituită de amatorii de la IMMR 16 Februarie activând sub denumirea de ansamblul "Ciobănaşul" şi ulterior ansamblul "Transilvania".

Repertoriu:

Suitele de jocuri din Oas, Bihor, Moldova sau Codru, fecioresca fetelor de la Crihalma si jocul fecioresc de pe Tarnave sunt doar cateva din suitele si jocurile de referinta din repertoriul ansamblului.
 
Suita de jocuri din Cluj
Suita de jocuri din Bihor
Suita de jocuri din Oas
Suita de jocuri din Moldova
Jocuri din Codru
Jocul fetelor de la Crihalma
Jocul fecioresc de pe Tirnave
Calusul muntenesc
Jocul batranesc-fecioresc
Suita de jocuri din Bistrita Năsăud
Suita de jocuri de pe campie


Repertoriu orchestral:
Cantece din Transilvania
Suita instrumentala din Chioar
Suita instrumentala din Banat
Suita instrumentala moteasca

Palmares:

1974 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR DE LA NANCY - FRANTA
 
1974 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR DE LA CAROGNE - FRANTA
 
1975 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR DE LA AQUIL - ITALIA
 
1975 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR DE LA MESSINA - ITALIA
 
1978 - TURNEU DE SPECTACOLE IN FRANTA
 
1982 - TURNEU DE SPECTACOLE IN FRANTA SI ITALIA
 
1983 - TURNEU DE SPECTACOLE IN BULGARIA
 
1984 - TURNEU DE SPECTACOLE IN ITALIA
 
1985 - TURNEU DE SPECTACOLE IN FRANTA SI ITALIA
 
1989 - FESTIVALUL INTERNATIONAL "VALLE DI COMINO" ATINA - ITALIA
 
1990 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE LA VIAREGGIO - TOSCANA
 
1994 - TURNEU USA
 
1995 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR MIDDLESBROUGH - ANGLIA
 
1996 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR STRAKONICE - CEHIA
 
1997 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR STRAZNICE - CEHIA
 
1997 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR SCZEGOM - POLONIA
 
1998 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR MISTRIN - CEHIA
 
1998 - FESTIVALUL VINULUI SAINT PERAY - FRANTA
 
1999 - FESTIVALUL VINULUI SAINT PERAY - FRANTA
 
1999 - FESTIVALUL MONDIAL DE FOLCLOR "CASTELLO DI GORIZIA" - ITALIA
 
2000 - TURNEU FRANTA, CHABEUIL
 
2001 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR "NURBANUS" Norma (Italia)
 
2001 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR de la Penna Saint Andrea (Italia)
 
2001 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR de la Sabaudia (Italia)
 
2003 - TURNEU POLONIA cu spectacole la Szamotuly, Leszno, Posnan, Radom, Szcegom, Grodziska Wielkopolskiego,
 
2003 - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR " Integration 2003 "de la Posnan
 
2004-FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR de la AREZZO - ITALIA

“Dacă este adevărat că jocul şi cântecul străbun n-au vârstă, că ele sunt şi vor rămâne etern tinere, că însuşi sufletul neamului nostru românesc, atunci cei 55 de ani trecuti nu inseamna o varsta ci, cel mult, semnul harului si al valorii. Caci altfel, asa cum s-a intamplat de atatea ori, uitarea si-ar fi trecut la activ si acest proiect. M-am simtit si ma simt onorata sa evoluez in spectacole alaturi de acesti artisti care desi secolul e carunt si mileniul pe sfarsit, se incapataneaza sa faca din lumea doinei si jocului, universul lor de referinta spirituala. Cuvine-li-se lor un gand curat ca lacrima unui copil si o urare din suflet: La multi ani, Dor transilvan!»  Marioara Murarescu

 
Click Aici trimite e-mail
PERMANENT EDUCATION: courses, perfecting classes, information
,,Zestrea tradițiilor clujene”, la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Șincai”, Florești [ Citeşte ] [ Vezi toate ]
Google Ads
© 2006 - traditiiclujne.ro®   Worldwide All rights reserved
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Reproducerea materialelor este permisă numai cu permisunea editorului şi menţionarea sursei.
validat w3css     WebDesign şi programare de Nerțan Nicolae - Găzduire web: ReMARK srl.