Bine ai venit Vizitatorule  
 
Producător : Nicolae Nerţan
An : 2004
Timp - 00:12:06
Regizor : Nicolae Nerţan
de Nicolae Nerţan

reporter: Dana Jucan; realizator: Maria Dan Golban; comentarii: prof. Mihai Chişu

Păpălugăra īn satele clujene

Obicei cu adānci rădăcini īn trecutul locului, Păpălugăra are semnificaţie agrară şi scopul de a asigura fertilitatea solului, bunăstarea gospodăriei, de a aduce ploile şi prosperitatea recoltelor.
La Şoimeni, com. Vultureni, forma de practicare este mascarea completă cu frunze verzi de paltin a doi feciori, astfel īncāt aceştia să nu fie recunoscuţi de către săteni.
Măştile sunt realizate pereche, bărbat şi femeie, acest lucru observāndu-se din felul cum sunt īmbrăcate, bărbatului făcāndu-i-se două coarne, iar femeii un corn şi coadă. Selecţia celor care vor fi mascaţi are la bază criteriul purităţii, al nevinovăţiei, doar astfel avānd loc deplina eficienţă a ritualului.
Interesantă este magia creată de ritualul īmpodobirii cu frunze a măştilor, pe care copii sau fetele nu au voie să-l urmărească decāt la intrarea acestora īn sat. Cānd măştile sunt complet īmpodobite, se trece la udarea lor din abundenţă, apoi īmpreună cu cei care au participat la īmbrăcatul lor se opresc la fiecare gospodărie, intrānd īn ogradă şi schiţānd un dans (pe verticală) din paşi săriţi, pe ritmul unei melodii cāntate la fluier şi a bătăilor din palme. Īn tot acest timp copii strigă : sari Măriţă, sar!
Gospodinele udă măştile din belşug pentru a invoca īn acest fel ploaia mult asteptată īn această perioadă a anului.
După efectuarea jocului ritual, copii fug după măşti, īncercānd o iritare a acestora, timp īn care măştile aruncă după ei cu bāte, lovindu-i simbolic. Īn acelaşi timp şi fetele fug după măşti, dar scopul lor este de a rupe frunze de la gātul acestora, gest ce semnifică măritişul imediat pentru cele care reuşesc.
Īn timpul ritualului reprezentat de impodobirea măştilor şi intrarea īn ogrăzile gospodarilor, la biserică se desfăşoară slujba religioasă Aghiasma cea mică, ocazionată de Sfintele Rusalii, după care ieşirea īn ţarină pentru sfinţirea holdelor.
Ritualul se īncheie cu joc şi voie bună la ultima casă din sat, după care are loc dezbrăcatul măştilor īn holda de grāu, fiecare dintre săteni plătind pentru ca dezbrăcatul să aibă loc īn holda lui.
Frunzele verzi se aruncă peste holde, gest care simbolizează bogăţia acestora, invocarea ploii, dar şi īnlăturarea factorilor nocivi pentru recolte.
Un aspect interesant īl reprezintă şi faptul că īntr-un an se intră īn sat dintr-un capăt, iar īn altul, din celălalt, astfel fiecare dintre gospodarii care locuiesc la margine de sat, se simte onorat că īn gospodăria sa īncepe, sau se īncheie Păpălugăra.
Īntr-o veche variantă consemnată de Dimitrie Cantemir, după simbolizarea invocării, sunt menţionate şi efectele dorite ale ploii: «Papaluga ascende caelos, aperi portas, demitte pluvias, ut crescat frumentum, triticum, milium» (Descr. Moldovei, 342).


Referent, Maria GOLBAN
 
PERMANENT EDUCATION: courses, perfecting classes, information
Elevii clujeni descoperă și-n 2019 tradițiile și obiceiurile romānești [ Citeşte ] [ Vezi toate ]
Google Ads
© 2009-2016 traditiiclujne.ro®   Worldwide All rights reserved
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Reproducerea materialelor este permisă numai cu permisunea editorului şi menţionarea sursei.
validat w3css     WebDesign şi programare de Nerțan Nicolae - Găzduire web: Studio One