TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Vârstnici din Alcañiz, Spania, fascinați de tradițiile românești

Într-o atmosferă plină de tradiție, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj a organizat, în data de 27 martie 2024, un eveniment memorabil, în parteneriat cu asociația „Rumanos en el Bajo Aragona”, Spania.
Gazdă a fost Centrul de Bătrâni „Centro de Dia Fomenta” din orașul Alcañiz, regiunea Teruel, Spania. Vârstnicii din această comunitate au avut ocazia de a se familiariza cu tehnicile tradiționale de decorare a ouălor de Paști, inclusiv tehnica „batic”, prin băi succesive de culoare.
În cadrul atelierului, coordonat de consultantul artistic Claudiu Cubleșan, participanții au fost introduși în istoria încondeierii ouălor de Paști, o tradiție veche ce a traversat secole și care continuă să fie practicată și astăzi.

Vârstnicii au manifestat un real interes în descoperirea acestui meșteșug tradițional, fiind curioși să exploreze fiecare detaliu al procesului de încondeiere a ouălor de Paști.
Evenimentul a fost un bun prilej de întâlnire și schimb cultural între comunități din România și Spania, evidențiind importanța și frumusețea diversității culturale.

Colaborarea strânsă între Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și asociația „Rumanos en el Bajo Aragona” a demonstrat încă o dată că tradiția și cultura sunt limbaje universale, care pot uni inimi și suflete în ciuda granițelor geografice.
În această perioadă, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în parteneriat cu asociația „Rumanos en el Bajo Aragón” din Alcaniz, Spania și Primăria orașului Alcaniz, organizează pentru al doilea an consecutiv, o serie de ateliere de decorare a ouălor de Paști. Totodată, este vernisată și o expoziție de fotografie etnografică, intitulată „Eternul sat românesc”, ce cuprinde zeci de imagini din bogata colecție a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Acțiunea, care face parte din proiectul „Tradiții clujene în țară și peste hotare”, demarat în anul 2020, are ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești în diaspora.

(Grigore Sâmboan)

articol publicat de:


Ileana Mocan
Ileana Mocan, păstrătoare a tehnicilor de cusut și de brodat
Veste bună, gazdă-n casă!
POVESTEA LEMNULUI
ANUNŢ cu rezultatul selecției dosarelor de înscriere la concursul pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a postului de Consilier Juridic
CODUL ETIC ŞI REGULILE DE CONDUITĂ
DRAGOSTE, IZVOR DE DOR
SĂRBĂTOAREA TRADIȚIONALĂ AVRAM IANCU MĂRIȘEL –FÂNTÂNELE
TRADȚII CLUJENE LA SERBĂRILE ZĂPEZII
HORILE DE ALTĂDATĂ
MAMA, IZVOR DE CÂNTEC ȘI DOR
FESTIVALULUI CONCURS NAȚIONAL DE MUZICA POPULARA PENTRU TINERI INTERPREȚI ,,FLORI ÎN ȚARA BÂRSEI” 2023
Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști