TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Viața ca o sărbătoare, în fotografiile de excepție ale Adelei Lia Rusu

Zeci de fotografii de mari dimensiuni, prin intermediul cărora iubitorii de cultură tradițională pot pătrunde în minunata lume a unor sate din nord-vestul Transilvaniei, vor fi expuse săptămâna viitoare la Cluj-Napoca. Este vorba despre zone etnografice recunoscute pentru păstrarea vechilor tradiții, a valorosului tezaur moștenit din bătrâni, precum: Țara Lăpușului, Chioarul, Maramureșul, Zona Meseșului, Zona Crișanei etc.

Purtând titlul „Viața ca o sărbătoare”, expoziția de fotografie etnografică  este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, iar lucrările de excepție poartă semnătura reputatului artist fotograf Adela Lia Rusu din Oradea, cu recunoaștere națională și internațională – EFIAP/g, EPSA, MAAFR.

De la ultimul bitușer (cojocar) din Vărzarii de Jos, la prepararea pogăcelelor în satul slovac Șinteu, de la „Jocul la șură” în Țara Lăpușului, la împletitul nuielelor în Var, expoziția semnată de Adela Lia Rusu ne poartă într-un bogat spațiu care, surprinzător, mai păstrează vechi obiceiuri, tradiții, meșteșuguri sau activități zilnice.

Laureată a mai multor ediții ale Concursului național „Fotografia-document etnografic” derulat anual de CJCPCT Cluj și a nenumărate competiții de gen din țară și din străinătate, Adela Lia Rusu este vicepreședinte al Fotoclubului „Varadinum” din Oradea și organizator a numeroase cursuri de fotografie. Dincolo de toate, însă, este un om pasionat de lumea satului. Inițiator și organizator a deja consacratei Tabere „Sălaj. Frumusețe. Tradiție. Poveste”, care reunește anual cunoscuți fotografi români și străini, Adela Lia Rusu este un promotor înfocat al spațiului tradițional, reușind să facă astfel cunoscută moștenirea culturii tradiționale de pe aceste meleaguri.

Conștient că fotografia etnografică este atât de importantă în salvarea și promovarea elementelor de cultură tradițională aflate pe cale de dispariție, CJCPCT Cluj dorește ca prin prezentarea unor astfel de expoziții, dar și prin organizarea anuală a Concursului național F-DE, să atragă atenția asupra valorosului patrimoniu moștenit. Promovându-l, îl putem prețui și păstra mai bine!

Expoziția „Viața ca o sărbătoare” este găzduită în perioada 12-19 aprilie 2021, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca (Calea Dorobanților nr. 104) și poate fi vizitată cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

articol publicat de:


F-DE 14 (2018)
Făcutu’ jinarsului de prune
Festivalul  concurs internațional de interpretare a cântecului popular „PETRE SĂBĂDEANU“
TRADIȚII CLUJENE ÎN MUZEUL SATULUI
Afișul manifestării (Nicolae Nerțan / CPrint)
EDIȚIA 13 / 2016
SPECTACOL FOLCLORIC ANIVERSAR: Orchestra CUNUNA TRANSILVANĂ la 65 de ani de activitate artistică
ȘEZĂTOARE DE ZIUA IEI
Târgu’ cireșelor din Berchieșu, locul unde se plănuiau nunțile pentru următorul an
POFTIȚI LA MASĂ!
EUGEN “NUCU” PANDREA
Anunţ – Achiziţie directă de calculatoare
REGULAMENTUL OFICIAL PENTRU PUBLICUL SPECTATOR