TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

1959

Dumitru Sopon este angajat  ca solist la Orchestra populară a Filarmonicii de Stat din Cluj.

„Născut la 21 martie 1936 în comuna Gilău, jud. Cluj, am urmat clasele primare în această localitate, având de mic activităţi artistice de amator la Căminul Cultural Gilău.

   În anul 1955 cântam deja pe scenă şi la Studioul de radio regional Cluj – fiind cunoscut în zonă. Am urmat apoi armata, unde, la concursurile ostăşeşti am fost de două ori laureat, fiind apoi chemat la Ansamblul „Ciocârlia” din Bucureşti unde l-am avut ca profesor îndrumător de folclor pe marele Constantin Arvinte care m-a sfătuit să îmbrăţişez cariera de interpret profesionist de muzică populară.

   Renunţând la Ansamblul „Ciocârlia”, m-am întors la Cluj în 1959 unde am fost angajat  ca solist la Orchestra populară a Filarmonicii de Stat din Cluj având ocazia să cânt cu solişti valoroşi şi cu o orchestră de prestigiu, instruită cu pricepere de Ilie Tetrade.

   În 1963 m-am transferat ca solist la Orchestra populară a Filarmonicii de Stat „Crişana” din Oradea unde mi-am continuat şi finalizat studiile liceale. Tot aici am luat contact cu minunatul folclor bihorenesc, pe care l-am însuşit şi îl interpretez cu mare drag şi astăzi, fiind primul bărbat care am înregistrat la radio cântece bihorene.

Şederea la Oradea a durat până în anul 1968, când revin la Cluj din nou, ca solist vocal la Orchestra populară a Filarmonicii de Stat, unde am rămas până la pensionare, în 1990.

   Simţind nevoia să-mi desăvârşesc interpretarea muzicii pe care o reprezint, m-am înscris şi am urmat (din 1960) cursurile „Şcolii populare de Artă”, unde am avut şansa de a studia canto cu profesori de mare valoare, ca: Pop Dorin, d-na Blaga, d-na Lia Pop. Apoi un mare sprijin în desăvârşirea mea ca interpret l-am primit din partea marelui compozitor şi profesor, Tudor Jarda. Aceşti dascăli şi-au pus amprenta de-a lungul întregii mele cariere.

   Repertoriul meu însumează peste 100 de înregistări radio şi Electrecord, CD-uri, casete şi discuri. Am ales de cele mai multe ori doina, ştiind foarte bine că este „piatra de încercare” a fiecărui solist care doreşte să fie cât mai desăvârşit şi de aceea în repertoriul meu s-au adunat cele mai multe doine.

   În urma intensei activităţi pe plan profesional am avut marea satisfacţie ca în urma unei vieţi dedicată în totalitate folclorului românesc să primesc şi cele mai frumoase distincţii ca de exemplu, de trei ori Laureat al locului I în competiţia artiştilor profesionişti „Cântarea României”, laureat al premiului „Etnos” în 1997, apoi titlul de „Excelenţă” dat de Ministerul Culturii şi medalia „Serviciul Creştin” oferită de preşedintele ţării.

   Am fost numit tot în urma activităţii depuse, membru de onoare al fundaţiei „Avram Iancu”. Am fost numit apoi cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca iar ca rezultat al activităţilor mele în turneele din străinătate, stau mărturie articolele nemaipomenite de laudă aduse mie şi odată cu mine ţării mele (pe care de altfel cu mândrie o reprezentam) ca mai apoi să fiu invitat în Senatul American (statul Carolina de Sud) conferindu-mi-se în cadrul Senatului, Diploma de „Persoana de Onoare” a Statului Carolina de Sud, beneficiind totodată şi de o invitaţie permanentă în SUA.

   Astăzi sunt pensionar. Dar să nu credeţi că după pensionare am încetat să mai cânt. Dimpotrivă, sunt şi acum prezent cu tot atâta succes în spectacolele importante de folclor din Cluj şi alte oraşe ale ţării. Alături de marele taragotist al neamului, Dumitru Fărcaş pe care-l amintesc aici atât în calitate de excelent instrumentist cât şi în aceea de foarte bun prieten, am concertat deseori în Cluj-Napoca sau pe scenele din ţară, prezentând miilor de spectatori frumuseţea cântecului transilvan. La fel am cântat de nenumărate ori pentru românii din străinătate (Germania, Austria, Franţa, America, etc.)

   Am reuşit în anul 2003 o performanţă la care ţineam de mult timp, aceea de a face din folclorul românesc o stea nepieritoare, reuşind să fac un disc de cea mai înaltă ţinută folclorică (după părerea specialiştilor în domeniu) un „unicat în folclorul românesc”, de a interpreta cele mai frumoase cântece vechi şi dragi tuturor românilor, alături de nume de marcă ai Operei – Ioan Pojar, prim-solist al Operei Române şi Theodore Coresi – prim solist al Operei din Viena (Austria) care, cunoscându-mi capacitatea, au acceptat cu plăcere să cânte alături de mine.”

– interviu realizat în anul 2005 –

(Extras din volumul „Orchestra de muzică populară „CUNUNA TRANSILVANĂ” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj” / autor Mircea Cîmpeanu)

articol publicat de:


CULTURA TRADIȚIONALĂ DIN JUDEȚUL CLUJ (4)
BISERICA DE LEMN DIN TICU SAT
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA IRIMIEȘ pentru anul 2019
Anunţ – Achiziţie directă de calculatoare
EDIȚIA 7 / 2010
Reconstituire obiceiuri tradiționale din zona de munte a județului Cluj
Emil Mihaiu
Ceterașul Emil Mihaiu
Tradiții clujene și tineri interpreți
Organigrama și Statul de Funcții
Obiceiuri de iarnă din zona Huedinului
Junii Satului – FESTIVALUL CONCURS DE OBICEIURI ȘI TRADIȚII DE IARNĂ
Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști