La Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă, 5 martie 2022, spectacolul caritabil ,,Mărțișoare de suflet, în folosul persoanelor afectate de razboiul din Ucraina.
Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Fundația „Dumitru Fărcaș”, evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
Seara a fost deschisă de grupul de copii „Muguri de folclor”, coordonator prof. Alexandru Filip, care, în acompaniamentul Orchestrei profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. dr. Ovidiu Barteș, au interpretat cântecul „Ce s-ar face inima”. Apoi, au urcat în scenă cântăreții de muzică populară: Alexandru Potra, Mihaela Grindean, Adrian Socaciu, Mihai Trif, Amalia Chiper Iurian, Florina Trif, Iosif Rusu, Ana Georgeta Balla, Cristian Totpati (taragot), Mariana Morcan, Marinela Zegrean Istici și Marius Ciprian Pop, care au încântat publicul în acompaniamentul a Orchestrei „Cununa Transilvană”. Totodată, cei prezenți s-au putut bucura de prelucrări folclorice de Tudor Jarda, sau suite instrumentale din zona de Câmpie și din repertoriul violonistului Alexandru Țitruș.
În scenă au fost aduse și jocurile tradiționale, prezentate de membrii Ansamblului folcloric „Someșul-Napoca” din Cluj-Napoca, alături de solista Laura Ciupeiu, ansamblu coordonat de dr. Zamfir Dejeu, instructori: prof. coregrafi Crina Alexandra Căprar și Marian Andrei Mezdrea și dirijor drd. Doru Zamfir Dejeu.
Tot în cadrul evenimentului, publicul spectator a vizionat în premieră filmul documentar- etnografic „Claca de tors, țesut și depănat, la Orman”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, care desfășoară în această perioadă un amplu proiect de reconstituire a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene.
La final, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, alături de președintele și vicepreședintele Fundației „Dumitru Fărcaș”, Andreea Fărcaș și Cristian Totpati, a mulțumit tuturor pentru participare și implicare. La rândul său, Andreea Fărcaș a anunțat că suma adunată, 5 500 lei, va ajunge în contul Asociației „Glodeanca” din Sighetul Marmației, în folosul celor afectați de războiul din Ucraina.
Grafician C.J.C.P.C.T. Cluj / Webmaster & editor traditiiclujene.ro