TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

CRÂMPEIE DE VECINICIE

Albumul pe care o să-l răsfoiți în cele ce urmează cuprinde o colecție valoroasă de fotografie veche din arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj și o selecție valoroasă de fotografie nouă din cadrul arhivei fotografice a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, realizată în perioada anilor din urmă când, dotarea consultanților de teren cu un aparat fotografic marca Nikon D80 a făcut posibilă realizarea unor instantanee de calitate, la acea vreme.

Multitudinea de imagini fotografice făcute în satele județului Cluj cu ocazia prospectărilor și cercetărilor întreprinse pe teren de echipa compartimentului Conservare Cultură Tradițională a avut întotdeauna un scop bine determinat, acela de a identifica specificul culturilor tradiționale ale comunităților păstrătoare, prin restaurarea fragmentelor componente ale vieții de odinioară, veritabile atestate cu caracter identitar, ce se constituie în valori ale patrimoniului local.

(…)

În mediul “civilizat” al orașelor există o idee preconcepută, aceea că prin sate nu mai este mare lucru de văzut, cultura tradițională este pe cale de dispariție, implicit nu prea mai avem ce găsi și pune în lumină, iar din cauza acestei preconcepții, certitudinea găsirii de noi informații într-un spațiu teritorial limitat rămâne mereu rezervată. Dar acolo, la fața locului, ți se răspunde întotdeauna cu mai mult decât te aștepți, pentru că proverbiala bunătate românească și bunul simț al românilor sunt la ele acasă.

Din mai multe considerente, ne vom număra printre cei care vor combate această teorie învechită, demonstrând cu argumente puternice că acolo, în inima satului, mai există multe posibilități de descoperire a unor dovezi autentice privitoare la viața și obiceiurile satului, cântecele și jocurile, poveștile și versurile lui, vorbele înțelepte știute doar bătrânii satului. Din rândul artefactelor vom putea admira în voie relicvele de arhitectură tradițională sculptate în lemn sau săpate în piatră, obiectele decorative de interior și nu în ultimul rând, deosebit de frumoasele elemente de îmbrăcăminte tradițională, păstrate cu grijă și sfințenie de-a lungul timpului, peste generații.

(…)

dr. Mircea Cîmpeanu

articol publicat de:


Monahul Ilarion Mureşan – o viaţă dedicată icoanei niculene (EXPO)
TRADIȚII CLUJENE DE MĂRȚIȘOR, LA HUEDIN
Invitație de participare la Festivaluri internaționale de folclor din Muntenegru, Croația, Albania, Grecia, Bulgaria și Turcia în 2023
Salariile angajaţilor C.J.C.P.C.T. Cluj
la data de 01.08.2022
Pasul 4: se curăță hiribele (cartofii) și se taie în bucăți
„Zamă albă”, o rețetă inedită din satul Negreni
Festivalul – concurs  JOCUL FECIORESC (ediția XXXVI) ȘI BĂRBĂTESC (ediția III-a) DIN ROMÂNIA  
Hai să dăm mână cu mână! DE LA CLUJ, LA HUNEDOARA
DE DOR, DE DRAG, DE TINEREȚE
Festivalului Concurs Național de Muzica Populara pentru Tineri Interpreți ,,FLORI ÎN ȚARA BÂRSEI”
 SERBARE CÂMPENEASCĂ PE MUNTELE DOBRIN
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE OVIDIU BARTEȘ
REGULAMENT INTERN 2021