TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

TRADIȚII ÎN SATELE CLUJENE

Renaște tradiția în satele clujene?

Da, datorită unor oameni integri, care au trăit și s-au format în mijlocul unor comunități, unde datinile și obiceiurile sunt păstrate din moși-strămoși. (…)

Albumul de față reprezintă „o sinteză în imagini” a activităților noastre pentru anii 2020 și 2021. Prin fotografiile selectate dorim să ajungem la sufletul privitorului, să-i îmbătăm simțurile, să-i facem să vibreze acea coardă ancestrală, dorul de autentic. (…)

Satele ardelene, asemeni majorităților satelor românești, sunt depersonalizate de construcții struțo-urbane și pustiite de locuitorii tineri, care au ales zări mai promițătoare economic. În drumurile noastre, în timpul campaniilor de cercetare, echipa de specialiști a CJCPCT Cluj a întâlnit localnicii împovărați de grija zilei de mâine, dar care, în momentul când conversația atingea subiectul „satul de altădată”, sclipirea ochilor le lumina fețele, iar amintirile obiceiurilor de muncă, ale vieții trăite în rânduială și a pașilor de joc, erau evocate cu înflăcărare.

O reconstituire a unui obicei străvechi, în secolul 21, impune multe provocări. Poate, unii cititori vor băga de vină faptul că, spre exemplu, la „Claca la fân” și, în general, în activitățile muncilor gospodărești, locuitorii satelor nu îmbrăcau portul de sărbătoare. Da, e adevărat, dar când un grup de mărișeni, peste 30 de oameni, timp de mulți ani au reușit să-și toarcă, să-și țese, să-și confecționeze portul ce era îmbrăcat acum un secol de străbunii lor, nu poți să-i dezbraci de identitatea lor.

Răsfoiți și bucurați-vă!
Copiii noștri, trăitori în marea familie europeană, prin albumul „TRADIȚII în satele clujene” vor fi mai bogați descoperind aceste repere identitare.

(Adriana Andrei)

articol publicat de:


ROMANȚĂ CU PARFUM DE TOAMNĂ
Plăcinte de dulce și de post
Consiliul Județean Cluj susține o nouă campanie de donare de sânge, organizată la Cluj Arena
ANUNȚ cu rezultatele de la proba scrisă La concursul pentru ocuparea unui post vacant de administrator
Tradiții clujene în cadrul Târgului „Produs de Cluj” la Baciu
Brâul nr. 2
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON pentru anul 2020
ARMENOPOLIS ÎN PRAG DE SĂRBĂTOARE
REGULAMENT INTERN 2023
A N U N Ţ: Rezultat etapa I Organizarea și desfășurarea analizei noului proiect de management
ANUNŢ cu rezultatele, după contestaţii, la concursul din data de 28.12.2021 – 05.01.2022 pentru ocuparea unui post vacant de consultant artistic
Decorul sculptat al vechilor biserici de lemn clujene