TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Expoziție inedită de mărțișoare pictate pe sticlă

Expoziție inedită de mărțișoare pictate pe sticlă

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, instituții de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, sărbătoresc venirea primăverii printr-o inedită expoziție de mărțișoare pictate pe sticlă.

Aceste minunate simboluri ale primăverii sunt realizate de Mirela Lupuțan, meșter iconar din Huedin, în atelierul din cadrul Serviciului de Asistență Comunitară al Protopopiatului Ortodox Huedin. Expoziția va fi deschisă în foaierul Bibiliotecii Județene „Octavian Goga”, în perioada 1-10 martie a.c.

Tehnica realizării acestor mărțișoare este cea tradițională, precum în cazul icoanelor. Pictura se face pe dosul sticlei, în tehnica numită „în oglindă”, diferența față de icoană constând în faptul că desenul este liber, nefiind folosit un izvod sau un șablon. Culorile vii își dau mâna pentru a prevesti și ele mult așteptata venire a primăverii. Ghiocei, flori de câmp, femei în port popular, îngerași sau adaptarea temei iconografice „Maica cu Pruncul”, sunt așezate frumos pe sticlă, ilustrând sensibilitatea autoarei, care mărturisește că iubește tradiția și florile din grădina bunicii.

Ideea de a realiza mărțișoare pe sticlă i-a venit Mirelei Lupuțan în momentul în care a observat că, după ce meșterul glăjer din Huedin tăia sticlele pentru icoane, rezultau mici bucăți de sticlă, pătrate sau dreptunghiulare, pe care ea a găsit de cuviință să nu le arunce. Astfel, în preajma venirii primăverii, aceste bucăți de sticlă prind viață sub forma unor inedite și delicate mărțișoare, realizate cu multă dragoste și migală.

Ca orice meșter adevărat, Mirela Lupuțan transmite mai departe această minunată tehnică copiilor din cadrul Cercului de pictură pe sticlă din Huedin.

articol publicat de:


CULTURA TRADIȚIONALĂ DIN JUDEȚUL CLUJ (3)
Făcutu’ jinarsului de prune
23.04.2024 – Atelier de TEHNICI TRADIȚIONALE DE DECORARE A OUĂLOR DE PAȘTI
Vasile Vădan și soția
Un episod tragic în istoria satului clujean Lăpuștești
Vasile Soporan
Salariile angajaţilor C.J.C.P.C.T. Cluj
la data de 01.01.2023
Jocul satului la Frata
Lăutărie & Armonie – Nestematele muzicii lăutărești
Decorul sculptat al vechilor biserici de lemn clujene
ANUNŢ concurs pentru ocuparea postului contractual vacant de  REFERENT DE SPECIALITATE
TRADIȚII CLUJENE ÎN MUZEUL SATULUI
Muzică tradițională la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, de Noaptea Europeană a Muzeelor