TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Orchestra are un nou dirijor: Gheorghe Mureşan

 Gheorghe Mureşan s-a născut la 1 septembrie 1942 în satul Sânnicoară, judeţul Cluj. Dovedeşte de tânăr, un talent muzical deosebit şi dedică studiului la acordeon un important şi preţios timp pentru a atinge performanţa în tehnica execuţiei şi interpretării.

A abordat un repertoriu solistic de excepţie ce conţine piese instrumentale de valoare din repertoriul românesc al marilor maeştri, cunoscuţi interpreţi bucureşteni ai vremurilor trecute. În acest sens a dovedit un veritabil pionierat întrucât este binecunoscut faptul că în Ardeal acordeonul este folosit doar ca instrument armonic. Este prezent mereu în memoria celor care l-au cunoscut cu piesa muzicală pentru vioară „Căruţa Poştei” a celebrului Grigoraş Dinicu, căreia, Ghiţă Mureşan, prin adaptarea ei pentru acordeon, i-a atribuit noi sonorităţi prin dezvoltarea temelor în diversele registre ale instrumentului său.

În anul 1966 este angajat ca instrumentist-acordeon, la Orchestra populară a Filarmonicii “Transilvania”, iar după absolvirea Conservatorului, ca dirijor (1979-1982).

(Extras din volumul „Orchestra de muzică populară „CUNUNA TRANSILVANĂ” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj” / autor Mircea Cîmpeanu)

 

 

articol publicat de:


FESTIVALUL GEAMGIILOR
Tradiții Clujene la TIFF
LA FÂNTÂNA DORULUI
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA pentru anul 2019
ANUNŢ cu rezultatul selecției dosarelor de înscriere la concursul pentru ocuparea postului  de Consilier Juridic
16.04.2024 – Atelier de TEHNICI TRADIȚIONALE DE DECORARE A OUĂLOR DE PAȘTI
Vasile Vădan și soția
Un episod tragic în istoria satului clujean Lăpuștești
ANUNŢ cu rezultatele selecției dosarelor de înscriere la concursul din data de 17.03. 2022 – 24.03.2022  pentru ocuparea postului contractual vacant de referent de specialitate
Brâul nr. 3
Festivalul National de interpretare a cântecului popular Du-te dor cu Mureșul, 2022
Muzică tradițională la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, de Noaptea Europeană a Muzeelor
Biserica de lemn din Stolna