TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Orchestra are un nou dirijor: Gheorghe Mureşan

 Gheorghe Mureşan s-a născut la 1 septembrie 1942 în satul Sânnicoară, judeţul Cluj. Dovedeşte de tânăr, un talent muzical deosebit şi dedică studiului la acordeon un important şi preţios timp pentru a atinge performanţa în tehnica execuţiei şi interpretării.

A abordat un repertoriu solistic de excepţie ce conţine piese instrumentale de valoare din repertoriul românesc al marilor maeştri, cunoscuţi interpreţi bucureşteni ai vremurilor trecute. În acest sens a dovedit un veritabil pionierat întrucât este binecunoscut faptul că în Ardeal acordeonul este folosit doar ca instrument armonic. Este prezent mereu în memoria celor care l-au cunoscut cu piesa muzicală pentru vioară „Căruţa Poştei” a celebrului Grigoraş Dinicu, căreia, Ghiţă Mureşan, prin adaptarea ei pentru acordeon, i-a atribuit noi sonorităţi prin dezvoltarea temelor în diversele registre ale instrumentului său.

În anul 1966 este angajat ca instrumentist-acordeon, la Orchestra populară a Filarmonicii “Transilvania”, iar după absolvirea Conservatorului, ca dirijor (1979-1982).

(Extras din volumul „Orchestra de muzică populară „CUNUNA TRANSILVANĂ” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj” / autor Mircea Cîmpeanu)

 

 

articol publicat de:


DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA IRIMIEȘ pentru anul 2019
Spectacol folcloric și lansare de carte la Huedin
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA IRIMIEȘ
BRÂUL NR. 9
1957 – Nașterea Orchestrei de muzică populară
Organigrama și Statul de Funcții
Spectacol extraordinar de muzică tradițională „Reîntoarcerea la tradiții”. Invitat special: Grigore Leșe
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA pentru anul 2019
Muzică tradițională, la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea
Brâul nr. 1
BRÂUL NR. 8
Expoziție inedită de mărțișoare pictate pe sticlă