TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Orchestra are un nou dirijor: Gheorghe Mureşan

 Gheorghe Mureşan s-a născut la 1 septembrie 1942 în satul Sânnicoară, judeţul Cluj. Dovedeşte de tânăr, un talent muzical deosebit şi dedică studiului la acordeon un important şi preţios timp pentru a atinge performanţa în tehnica execuţiei şi interpretării.

A abordat un repertoriu solistic de excepţie ce conţine piese instrumentale de valoare din repertoriul românesc al marilor maeştri, cunoscuţi interpreţi bucureşteni ai vremurilor trecute. În acest sens a dovedit un veritabil pionierat întrucât este binecunoscut faptul că în Ardeal acordeonul este folosit doar ca instrument armonic. Este prezent mereu în memoria celor care l-au cunoscut cu piesa muzicală pentru vioară „Căruţa Poştei” a celebrului Grigoraş Dinicu, căreia, Ghiţă Mureşan, prin adaptarea ei pentru acordeon, i-a atribuit noi sonorităţi prin dezvoltarea temelor în diversele registre ale instrumentului său.

În anul 1966 este angajat ca instrumentist-acordeon, la Orchestra populară a Filarmonicii “Transilvania”, iar după absolvirea Conservatorului, ca dirijor (1979-1982).

(Extras din volumul „Orchestra de muzică populară „CUNUNA TRANSILVANĂ” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj” / autor Mircea Cîmpeanu)

 

 

articol publicat de:


DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANDREI pentru anul 2019
EUGEN “NUCU” PANDREA
Brâul nr. 2
RECENSĂMÂNT 2022
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ANCA NISTOR
PLANIFICAREA cu prezenţa candidaţilor la interviul din data de 05.01.2022 pentru ocuparea unui post vacant de consultant artistic
Lansăm ediția a XIX-a a Concursului național FOTOGRAFIA-DOCUMENT ETNOGRAFIC!
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ANCA NISTOR pentru anul 2019
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA IRIMIEȘ pentru anul 2020
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANDREI pentru anul 2020
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON pentru anul 2019
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA pentru anul 2019