TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

CUNUNA TRANSILVANĂ / FOLCLOR MUZICAL DIN JUDEȚUL CLUJ

Album CD editat de CJCPCT Cluj în anul 2021

Materialul audio prezentat cuprinde o varietate de melodii instrumentale și cântece vocale din județul Cluj, vizând următoarele categorii: folclorul românilor și folclorul comunităților etnice aparținătoare (maghiari, romi și evrei).

Din bogăția imaterială a folclorului autohton am ales cu rigurozitate genuri instrumentale care se referă la: Românească (purtata asimentrică), Românește de-nceput, De-nceput, Bărbunc rar, Cioarsa, Feciorească rară, Bătuta, Șapte pași (din zona Valea Șomeșului Mic); Mureșană, Pe doi pași, Hărțag, În două laturi, Feciorească cu fată, Cingărica (din zona Câmpiei Transilvaniei); Învârtită rară, Luncanul, Țarina, Învârtită șchioapă, Învârtită deasă (din zona Huedinului, Munții Vlădeasa); Merai hajnali, Legényes, Bodonkuti verbunk, Csárdás, Szapora (din repertoriul instrumentistului maghiar Neti Sanyi) și Doyna, Dance I, Dance II  (din repertoriul jidovesc). Cântecele vocale Trecut-o vremea trecut (țarină) și Cu cetera lângă mine (învârtită rară) din zona Huedinului ne relevă complexitatea melosului popular vocal, prin interpretarea solistei Mariana Morcan, a cărei voce autentică evindețiază caracteristici particulare ale zonei pe care o reprezintă.

Compact discul aduce în fața dumneavoastră varietatea și bogăția multicoloră a tradiției, care se conturează din îmbinarea de stiluri și genuri multietnice, întâlnite în întreg județul Cluj. În calitate de șef al Departamentului de promovare și spectacol și dirijor am dorit să realizez un material audio a cărei valoare să fie remarcată prin frumusețea melodiilor selectate, ritmicitatea-melodică a discursului sonor, multitudinea ornamentală și complexitatea stilistică, aspecte structurale specifice genurilor folclorice din județul nostru.

Doresc să felicit membrii Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvanăˮ pentru contribuția avută la realizarea acestui substitut sonor, care reprezintă un reper solid în ceea ce privește conservarea și promovarea folclorului tradițional, aducând astfel la cunoștința publicului larg, a specialiștilor și instrumentiștilor de pretutindeni, un material muzical de excepție.

Șef de departament și dirijor al Orchestrei „Cununa Transilvană”, prof. Ovidiu Barteș

articol publicat de:


Brâul nr. 3
Florea Oltean
„Așă era atuncea, dacă nu te lăsau să te căsătorești, fujei”
EDIȚIA 8 / 2011
CĂUTĂM VOLUNTARI!
Obiceiuri de iarnă din zona Huedinului
TRADIȚII CLUJENE, DE BUNAVESTIRE
De Rusalii, la Negreni
ANUNŢ cu rezultatele de la proba interviu la concursul din data de 17.03. 2022 – 24.03.2022  pentru ocuparea postului contractual vacant de referent de specialitate
Vasile Soporan
Icoana Micului Creștin
EDIȚIA 5 / 2008
CULTURA TRADIȚIONALĂ DIN JUDEȚUL CLUJ (4)