TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

De Rusalii, la Negreni

Spectacol folcloric și prezentare de filme etnografice

De sărbătoarea Rusaliilor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, organizează în localitatea Negreni un eveniment de excepție. Sătenii se vor bucura de un spectacol folcloric, dar vor viziona și două filme documentare etnografice, realizate în comunitatea lor de instituția clujeană, în acest an.

Evenimentul, intitulat „De Rusalii, la Negreni” va cuprinde muzică instrumentală, în interpretarea membrilor Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Lor li se adaugă solista de muzică populară Mariana Morcan, ale cărei cântece provin de pe teritoriul montan al județului Cluj, o zonă deosebit de frumoasă, pe care artista o reprezintă întotdeauna cu cinste. Totodată, locuitorii din Negreni se vor putea bucura de cântecele invitatului special, Marius Ciprian Pop care, așa cum spune când urcă pe scenă, „cântă pentru a mărturisi identitatea neamului românesc”.

Un moment aparte va fi și evoluția gazdelor, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu. Grupul a fost înființat la inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție care, prin biroul de cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale, organizează campanii de culegere de folclor vocal și instrumental, dar și de obiceiuri și tradiții, în toate zonele etnofolclorice ale județului Cluj.

În cea de-a doua parte vor fi proiectate două filme documentare etnografice. Este vorba despre „Valenţe sacre ale pâinii în tradiţia populară – Prescura” și „Torsul, urzitul și țesutul în satul tradițional”, realizate în acest an în localitate de echipa CJCPCT Cluj.

„În ultima perioadă, instituția noastră a implementat o serie de proiecte culturale, care se desfășoară pe cuprinsul județului Cluj. Poposim în vatra satelor și căutăm în lăzile de zestre și în gospodăriile localnicilor tradiții, îndeletniciri aparte (sau inedite), pe care le materializăm în fotografii și filme documentare etnografice. Acestea sunt conservate ca mărturie peste timp și, mai ales, dăruite publicului iubitor de cultură tradițională, în cadrul evenimentelor și spectacolelor noastre. Apoi, în semn de cinstire și prețuire, ne întoarcem cu ele în vatra satului, respectiv în zona de unde le-am cules, pentru a le oferi sătenilor și a le aduce bucurie și tină sufletească”, precizează managerul  C.J.P.C.P.C.T. Cluj, Adriana Irimieș.

Evenimentul „De Rusalii, la Negreni”, va avea loc duminică, 20 iunie a.c., de la ora 19:00, în locul numit „pe Valea Caselor”, iar participarea este liberă, cu respectarea tuturor regulilor sanitare și de distanțare fizică, prevăzute de normele în vigoare.


articol publicat de:


Spectacol extraordinar de muzică tradițională „Reîntoarcerea la tradiții”. Invitat special: Grigore Leșe
Spectacol folcloric și lansare de carte la Huedin
BUGETUL PE ANUL 2023
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANDREI pentru anul 2021
Festivalul  concurs internațional de interpretare a cântecului popular „PETRE SĂBĂDEANU“
Despre căsătorie și fugă
ZILELE COMUNEI CĂTINA
TRADIȚII MĂRIȘENE
TRADIȚII CLUJENE, DE BUNA VESTIRE
AU ÎNCEPUT ÎNSCRIELE PENTRU F-DE21!
Organizarea și desfășurarea analizei noului proiect de management al doamnei Adriana-Emilia Irimieș al Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj
Victoria Roman
Diecița din Orman