TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Mama n-o vrut să mă mărite, nici la Dumnezo și sore!”

Livia Zegrean din satul clujean Livada s-a măritat la 19 ani, din dragoste. I-a plăcut tare mult de viitorul soț, cu care lucra împreună. „Eram la grădina de zarzavaturi, io la plantat, el era cu căruța. Mai dădem cu pietrii după el, mai dăde el după mine, mai glumeam unu’ cu altu’…”

Mărturie de Livia Zegrean
Livada, Cluj


Era tare îndrăzneață așa că, să-l impresioneze, a cerut să o lase ca să mâie ea căruța. „Mă, zâc, dațâm caii să-i mâi io… căram apă de la Someș. Mi-o dat căruța și când trec p-acolo, pân’ față, să golim apa, nu știu cum am dat că s-o îmburdat butoiele cu apă. Când s-o îmburdat butoiele cu apă, io repede, vez’ Doamne, că mi-am rupt picioru’ [râde]. Vai, picioru’ meu!… Da pă mine nu mă dure’ picioru’ defel, numa’ că m-am temut să nu mă sfădească.”

S-au îndrăgit și au hotărât să facă nunta, dar părinții n-au fost de acord, deoarece feciorul era din alt sat. „Mama n-o vrut să mă mărite, nici la Dumnezo și sore! Zâce că «Ce, din Orman? nu știu ce…». Ăsta îmi place, după ăsta mă duc șî gata, zâc, ce vreț’, ce aveț’ cu mine? Am avut noroc cu Liviu, cu frate-mio, până o lămurit-o pă mama. «Mamă, îi place, las-o. Nu face prostii!» Io, și-așe, ia-m zâs: Nu mă duc în Orman! Că noi am stat acole, la mama, într-un an de zâle deja ne-am făcut casa și ne-am mutat. Și am făcut nunta, așe, în casă, numa’ acolo, o fost tare fain, la un an de zâle ne-am mutat aicea”.

A trăit împreună cu soțul peste 30 de ani și au avut trei copii, iar de 26 de ani e văduvă.

articol publicat de:


Obiceiuri de iarnă din zona Huedinului
Consiliul Județean Cluj, susținător activ al campaniilor pentru donarea de sânge
Festivalul  concurs internațional de interpretare a cântecului popular „PETRE SĂBĂDEANU“
Junii Satului – FESTIVALUL CONCURS DE OBICEIURI ȘI TRADIȚII DE IARNĂ
DE DOR, DE DRAG, DE TINEREȚE
Concurs pentru ocuparea postului contractual vacant de REFERENT DE SPECIALITATE, studii superioare, grad I, normă întreagă, durată nedeterminată.
VIITORUL TRECUTULUI
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON pentru anul 2020
ANUNŢ cu rezultatele selecției dosarelor de înscriere la concursul din data de 17.03. 2022 – 24.03.2022  pentru ocuparea postului contractual vacant de referent de specialitate
Obiceiuri și ocupații tradiționale
MEȘTEȘUGURILE ROMILOR ÎN IMAGINI
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANDREI