TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Mama n-o vrut să mă mărite, nici la Dumnezo și sore!”

Livia Zegrean din satul clujean Livada s-a măritat la 19 ani, din dragoste. I-a plăcut tare mult de viitorul soț, cu care lucra împreună. „Eram la grădina de zarzavaturi, io la plantat, el era cu căruța. Mai dădem cu pietrii după el, mai dăde el după mine, mai glumeam unu’ cu altu’…”

Mărturie de Livia Zegrean
Livada, Cluj


Era tare îndrăzneață așa că, să-l impresioneze, a cerut să o lase ca să mâie ea căruța. „Mă, zâc, dațâm caii să-i mâi io… căram apă de la Someș. Mi-o dat căruța și când trec p-acolo, pân’ față, să golim apa, nu știu cum am dat că s-o îmburdat butoiele cu apă. Când s-o îmburdat butoiele cu apă, io repede, vez’ Doamne, că mi-am rupt picioru’ [râde]. Vai, picioru’ meu!… Da pă mine nu mă dure’ picioru’ defel, numa’ că m-am temut să nu mă sfădească.”

S-au îndrăgit și au hotărât să facă nunta, dar părinții n-au fost de acord, deoarece feciorul era din alt sat. „Mama n-o vrut să mă mărite, nici la Dumnezo și sore! Zâce că «Ce, din Orman? nu știu ce…». Ăsta îmi place, după ăsta mă duc șî gata, zâc, ce vreț’, ce aveț’ cu mine? Am avut noroc cu Liviu, cu frate-mio, până o lămurit-o pă mama. «Mamă, îi place, las-o. Nu face prostii!» Io, și-așe, ia-m zâs: Nu mă duc în Orman! Că noi am stat acole, la mama, într-un an de zâle deja ne-am făcut casa și ne-am mutat. Și am făcut nunta, așe, în casă, numa’ acolo, o fost tare fain, la un an de zâle ne-am mutat aicea”.

A trăit împreună cu soțul peste 30 de ani și au avut trei copii, iar de 26 de ani e văduvă.

articol publicat de:


DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ANCA NISTOR pentru anul 2021
BISERICA DE LEMN DIN APAHIDA
FIII COMUNEI GEACA – EDIȚIA a V- a
TRADIȚII CLUJENE DE MĂRȚIȘOR, LA HUEDIN
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ANCA NISTOR pentru anul 2020
Icoana Micului Creștin
Joc tradițional în rândul copiilor
Vasile Vădan și soția
Un episod tragic în istoria satului clujean Lăpuștești
ANUNȚ
EXPO: FDE la 20 de ani!
Brâul nr. 2
FESTIVALUL – CONCURS  NAŢIONAL  DE  INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC  „PANĂ DE PĂUN”