TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Mama n-o vrut să mă mărite, nici la Dumnezo și sore!”

Livia Zegrean din satul clujean Livada s-a măritat la 19 ani, din dragoste. I-a plăcut tare mult de viitorul soț, cu care lucra împreună. „Eram la grădina de zarzavaturi, io la plantat, el era cu căruța. Mai dădem cu pietrii după el, mai dăde el după mine, mai glumeam unu’ cu altu’…”

Mărturie de Livia Zegrean
Livada, Cluj


Era tare îndrăzneață așa că, să-l impresioneze, a cerut să o lase ca să mâie ea căruța. „Mă, zâc, dațâm caii să-i mâi io… căram apă de la Someș. Mi-o dat căruța și când trec p-acolo, pân’ față, să golim apa, nu știu cum am dat că s-o îmburdat butoiele cu apă. Când s-o îmburdat butoiele cu apă, io repede, vez’ Doamne, că mi-am rupt picioru’ [râde]. Vai, picioru’ meu!… Da pă mine nu mă dure’ picioru’ defel, numa’ că m-am temut să nu mă sfădească.”

S-au îndrăgit și au hotărât să facă nunta, dar părinții n-au fost de acord, deoarece feciorul era din alt sat. „Mama n-o vrut să mă mărite, nici la Dumnezo și sore! Zâce că «Ce, din Orman? nu știu ce…». Ăsta îmi place, după ăsta mă duc șî gata, zâc, ce vreț’, ce aveț’ cu mine? Am avut noroc cu Liviu, cu frate-mio, până o lămurit-o pă mama. «Mamă, îi place, las-o. Nu face prostii!» Io, și-așe, ia-m zâs: Nu mă duc în Orman! Că noi am stat acole, la mama, într-un an de zâle deja ne-am făcut casa și ne-am mutat. Și am făcut nunta, așe, în casă, numa’ acolo, o fost tare fain, la un an de zâle ne-am mutat aicea”.

A trăit împreună cu soțul peste 30 de ani și au avut trei copii, iar de 26 de ani e văduvă.

articol publicat de:


Jocul satului la Frata
Examen de promovare în grad profesional
TINERI FOLCLORIȘTI CLUJENI (volumul 2)
Zeci de icoane pe sticlă, expuse la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea
Monahul Ilarion Mureşan – o viaţă dedicată icoanei niculene (ALBUM)
LOCUIRE
„Pana miresii”, proba de bărbăția e mirelui
Salonul Internaţional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”
FIII COMUNEI CĂMĂRAȘU
Expoziția concurs naţional FOTOGRAFIA-DOCUMENT ETNOGRAFIC – ediția XIX / 2022
FESTIVALULUI NAŢIONAL DE MUZICĂ LĂUTĂREASCĂ VECHE ZAVAIDOC
ANUNȚ concurs pentru ocuparea postului de CONSULTANT ARTISTIC, studii superioare, grad debutant, normă întreagă, durată nedeterminată