TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Trebuia să înveț’ tot lucrul din casă și de pe câmp”

„Ne trezea mama devreme tare ca să merem vara la fân, la lucru, încă de mici. Noi am fost trei frať șî așe era atunci, trebuia să înveț’ tot lucrul din casă și de pe câmp”, aflăm de la Angela Purcel din satul Răchițele, în vârstă de 63 de ani.

Mărturie de Angela Purcel
Răchițele, Cluj


„Șî pe bunica, și pe mama le țin minte cum se trezeau devreme, pe la cinci, ca să meargă la poiată și să isprăvească cu animalele, mai ales iarna, și apoi începeau lucrul în casă.

Mama reușea să țină gospodăria, tata era la lucru, da’ și să țese. Îmi amintesc că ne plângeam că ne punea măicuța să o ajutăm, mai ales seara, la țesut în corlețe, da’ nouă ne era somn. Nu aveam ce face, făceam țevi și tot ce era nevoie pentru război.

Avem oi, vaci, cai și viața de zi cu zi era grea. Povestea bunica de multe ori că mai demult era grâu în Răchițele, se secera și se făcea pâine. Erai doua mori în sat și duceau grâul la moară. De patru – cinci ori mergeau peste munte și aduceau bucate, nu era ușor.”

articol publicat de:


FLASH MOB: Tradiții clujene în Inima Orașului
1957 – Nașterea Orchestrei de muzică populară
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA pentru anul 2020
TRADIȚII CLUJENE LA FESTIVALUL GEAMGIILOR DE LA BOCIU
Festivalul – concurs  JOCUL FECIORESC (ediția XXXVI) ȘI BĂRBĂTESC (ediția III-a) DIN ROMÂNIA  
FESTIVALUL- CONCURS NAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „MUREŞ, DORURILE TALE…”
BISERICA DE LEMN DIN CALNA
ANUNŢ cu rezultatele de la proba scrisă la concursul din data de 28.12.2021 – 05.01.2022 pentru ocuparea unui post vacant de consultant artistic, studii superioare, grad debutant, perioadă nedeterminată
ANUNȚ CONCURS ANGAJARE CONSILIER JURIDIC
ANUNŢ cu rezultatul selecției dosarelor de înscriere la concursul pentru ocuparea a funcției de Șef Birou Financiar-Contabil, Resurse Umane și Administrativ
OCUPAȚII
ANUNȚ