TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Așă era atuncea, dacă nu te lăsau să te căsătorești, fujei”

Floarea Oltean din Livada s-a căsătorit din dragoste, cu toate că părinții ei nu au fost de acord cu feciorul ales. „Am fujit cu bărbatu-mneu, că părinții nu m-o lăsat, o zâs că io trebe să mă căsătoresc în satu’ în care m-am născut, nu pă sate. I-am dus odată la mama o poză de-a lui Valer (soțul) și i l-am arătat. Uită, ăsta-i fecioru’ cu care povestesc. (…)”

Mărturie de Floarea Oltean
Livada, Cluj


(…) Șî mama o luat rotițăle de la ploptân (plită) ș-o rupt poza așe ni, ș-o țâpat-o în foc. «No, când te măriți, te măriți cu un fecior de aici, din sat, nu să te duci pă sate!», o zâs ie. Șî atunci io m-am hotărât, șî zâc: no, lasă că-ț fac io, ț-o coc!”.

Așa că a hotărât să fugă cu feciorul pe care-l îndrăgea. „I-am spus la Valer că pă mine nu mă lasă mama să mă mărit, numa’ în sat. Ș-apoi el  zâce: «Atunci tu ce faci? » Păi, cum ce fac? Fujim! (râde).”

Au plecat o săptămână la neamuri, la Dej, după care s-au întors la casa viitorului soț. Apoi, ca să își îmbuneze părinții, a hotărât să meargă acasă. Cu tatăl s-a împăcat mai repede, „că șî tata când s-o însurat, o furat-o pă mama, o fujit cu ie, știi, că nu o lăsau părințî ei să să mărite cu el”, dar mama ei a acceptat mai greu căsătoria. „Acasă, mama, atâta m-o bătut, cât o vrut. Ș-apoi, o grămadă de vreme, nu mi-o dat haine, nu mi-o dat nimnica. No, păi, dup-aia i-o trecut, știi? ( râde). Așă era atuncea, dacă nu te lăsau să te căsătorești, fujei”.

Foto: Floarea Oltean din Livada, jud. Cluj, în vara anului 1967, cu câteva luni înainte de a fugi cu Valer. Au fugit în ianuarie, anul următor, de Bobotează

articol publicat de:


Despre căsătorie și fugă
Junii Satului – FESTIVALUL CONCURS DE OBICEIURI ȘI TRADIȚII DE IARNĂ
Orchestra CUNUNA TRANSILVANĂ la Festivalul Dumitru Fărcaș
ORGANIGRAMA NOIEMBRIE 2022
Jocul satului la Frata
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON pentru anul 2020
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI, SĂRBĂTORITĂ LA MUZEUL MUNICIPAL DEJ
FESTIVALUL- CONCURS NAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „MUREŞ, DORURILE TALE…”
Biserici de lemn, monument istoric, din județul Cluj
ANUNȚ concurs pentru ocuparea postului de CONSULTANT ARTISTIC, studii superioare, grad debutant, normă întreagă, durată nedeterminată
Brâul nr. 6
Descântece de leac, în lumea satului