TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Așă era atuncea, dacă nu te lăsau să te căsătorești, fujei”

Floarea Oltean din Livada s-a căsătorit din dragoste, cu toate că părinții ei nu au fost de acord cu feciorul ales. „Am fujit cu bărbatu-mneu, că părinții nu m-o lăsat, o zâs că io trebe să mă căsătoresc în satu’ în care m-am născut, nu pă sate. I-am dus odată la mama o poză de-a lui Valer (soțul) și i l-am arătat. Uită, ăsta-i fecioru’ cu care povestesc. (…)”

Mărturie de Floarea Oltean
Livada, Cluj


(…) Șî mama o luat rotițăle de la ploptân (plită) ș-o rupt poza așe ni, ș-o țâpat-o în foc. «No, când te măriți, te măriți cu un fecior de aici, din sat, nu să te duci pă sate!», o zâs ie. Șî atunci io m-am hotărât, șî zâc: no, lasă că-ț fac io, ț-o coc!”.

Așa că a hotărât să fugă cu feciorul pe care-l îndrăgea. „I-am spus la Valer că pă mine nu mă lasă mama să mă mărit, numa’ în sat. Ș-apoi el  zâce: «Atunci tu ce faci? » Păi, cum ce fac? Fujim! (râde).”

Au plecat o săptămână la neamuri, la Dej, după care s-au întors la casa viitorului soț. Apoi, ca să își îmbuneze părinții, a hotărât să meargă acasă. Cu tatăl s-a împăcat mai repede, „că șî tata când s-o însurat, o furat-o pă mama, o fujit cu ie, știi, că nu o lăsau părințî ei să să mărite cu el”, dar mama ei a acceptat mai greu căsătoria. „Acasă, mama, atâta m-o bătut, cât o vrut. Ș-apoi, o grămadă de vreme, nu mi-o dat haine, nu mi-o dat nimnica. No, păi, dup-aia i-o trecut, știi? ( râde). Așă era atuncea, dacă nu te lăsau să te căsătorești, fujei”.

Foto: Floarea Oltean din Livada, jud. Cluj, în vara anului 1967, cu câteva luni înainte de a fugi cu Valer. Au fugit în ianuarie, anul următor, de Bobotează

articol publicat de:


Bedros Crucian
Țesătorul de covoare persane
Brâul nr. 3
BUGETUL PE ANUL 2023
Bucovina magică
POFTIȚI LA MASĂ!
Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști
TRADIȚII CLUJENE ÎN MUZEUL SATULUI
REGULAMENT INTERN 2023
Statul de Funcții aprobat de C.J. Cluj
TRADIȚII CLUJENE, LA BACIU
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANDREI pentru anul 2021
Declarație privind asumarea agendei de integriatate organizațională