TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Ceterașul Emil Mihaiu

Ceterașul clujean Emil Mihaiu s-a născut în satul bistrițean Sânmihaiu de Câmpie, dar copilăria și-a petrecut-o în satul clujean Buza, situat în Câmpia Transilvaniei. Este descendentul a două familii mari de muzicanți: tatăl a fost lăutar, iar mama sa a cântat muzică populară, dar îi plăceau și romanțele.

Mărturie de Emil Mihaiu
Gherla Cluj


„De la șase ani mi-au pus vioara în mână, o vioară mai mică, și cu aia am cântat până pe la opt ani, când m-au dus muzicanții cu ei la cântat. Pe lângă că învățam, mergeam cu ei la jocul satului. Pe vremea aia se făceau jocuri în tătă dumineca”.

„Din clasa a IV-a am avut profesor de muzică, iar de la 14 -15 ani puteam eu să scriu notele. Când o văzut ei, muzicanțî, că ce-o cântat ei eu am scris ș-am cântat, unu ca Ferica o plâns și-o zâs: «N-am crezut acest lucru că se poate ! No, dacă așe-i treaba, io-ț’ cânt tăte jocurile și scrie-le și folosește-le!» Ș-așe mi-o cântat foarte mulț’ muzicanț’ din zonă și din alte zone. Așe am adunat eu mult folclor.”

Emil Mihaiu a studiat vioara în cadrul Liceului de Muzică, dar consideră că talentul și munca multă te ajută să perseverezi.

„Să faci ceea ce am făcut eu, nu prea ai timp de familie, nu prea ai timp de concedii, nu prea ai timp de alte lucruri. Eu și acuma, noaptea, mă trezesc și scriu și compun muzică pentru atâția oameni”, spune ceterașul Emil Mihaiu.

Reprezintă Câmpia Transilvaniei, unde a realizat multe cercetări de teren din care au rezultat o mulțime de melodii culese de la muzicanți. Desigur, nu s-a rezumat doar la această zonă, o parte din cercetare fiind realizată și în zona etnografică Dealurile Clujului. Din satul natal Buza a cules melodii de la ceterașii Râpa Alexandru, Ion a lui Stângaciu și Ioji Boldi.

Generații întregi de tineri au trecut prin mâna lui Emil Mihaiu, pentru a învăța să cânte la vioară. A fost profesor la Școala de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, iar acum are 16 tineri cu care lucrează în particular.

Ceterașul Emil Mihaiu locuiește în Gherla și este un nume de referință atunci când vine vorba de muzica tradițională, interpretată în formula de Trio Transilvan din Câmpia Transilvaniei.

articol publicat de:


FLASH MOB: Tradiții clujene în Inima Orașului
TRADȚII CLUJENE LA SERBĂRILE ZĂPEZII
Examen de promovare în grad profesional
Ileana Mocan
Ileana Mocan, păstrătoare a tehnicilor de cusut și de brodat
BUNĂ SARA LUI CRĂCIUN!
Muzică tradițională la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, de Noaptea Europeană a Muzeelor
ANUNȚ
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON pentru anul 2021
ANUNȚ CONCURS ANGAJARE CONSILIER JURIDIC
EXPO: FDE la 20 de ani!
ANUNŢ cu rezultatele selecţiei dosarelor de înscriere la concursul din data de 11.10. 2022 – 18.10.2022  pentru ocuparea postului contractual vacant de referent de specialitate,  grad profesional SI, pe perioadă nedeterminată
Monahul Ilarion Mureşan – o viaţă dedicată icoanei niculene (EXPO)