TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Dorel Rohian devine noul dirijor al orchestrei

Vreau să relatez câteva amintiri din perioada cea mai frumoasă a vieţii mele de instrumentist, perioada anilor 1980-83. După terminarea Academiei de Muzică în 1979, am efectuat stagiul militar şi imediat după aceea am fost angajat la Orchestra populară a Filarmonicii din Cluj-Napoca. Deşi la terminarea studiilor devenisem un specialist al oboiului, faptul că în paralel cântam din plăcere la acordeon, a constituit un factor determinant al orientării mele spre domeniul folcloric încă din perioada anilor de studenţie, când am activat în cadrul orchestrei Ansamblului „Mărţişorul” a Casei de Cultură a Studenţilor Cluj. După angajare, pot spune că am trăit o perioadă frumoasă alături de colegii mei instrumentişti de mare marcă şi artişti de renume, cum au fost: Gheorghe Mureşan, Dumitru Sopon, Maria Marcu, Maria Peter şi Iulia Pop-Szabo. Mă leagă foarte multe amintiri de turneele acelea frumoase, care deşi erau foarte lungi, uneori de 15 zile într-o lună, ele însemnau spectacole deosebite pregătite intens, la care era prezentă foarte multă lume şi le dădeam în toată ţara, cu predilecţie în zonele Banat, Arad, Bihor, Tg. Mureş şi încă multe alte locuri. Eram mult mai tineri, au fost momente frumoase, le-am trăit bine atunci, nu ne interesa că cele mai multe dintre sălile de spectacole erau reci, noi ne bucuram de fiecare dată de succesul dobândit în faţa publicului; folclorul era bine apreciat întrucât erau mai puţine emisiuni pe atunci şi lumea se înghesuia la casele de bilete.

Exista pe atunci o orchestră extraordinară, cu oameni deosebiţi, de mare succes; l-am cunoscut personal pe Ghiţă Mureşan de la care am învăţat foarte multe lucruri despre armonie şi profesie. Astfel m-am pregătit pentru meseria de dirijor pe care am abordat-o în anii ’82-’83 la Orchestra populară a Filarmonicii.

   În perioada cât am dirijat, am dat multe spectacole de calitate, am colaborat cu mulţi solişti cunoscuţi precum Titiana Mihali, Ion Cristoreanu, Gheorghe Mureşan, Izidor Tudoran, Simion Pop, Elena Jurjescu şi parcă numai ieri au fost aceste spectacole şi abia s-a închis cortina şi s-au stins aplauzele.

   Angajarea la Filarmonica de Stat a fost pentru mine o rampă de lansare, pentru că după 1983 am revenit în rândurile studenţilor, în cadrul Ansamblului „Mărţişorul”, unde în 1990 am preluat funcţia de dirijor al acestui ansamblu. Întoarcerea în amintire îmi face întotdeauna plăcere pentru că am trăit la „Mărţişorul” cei mai frumoşi ani. Aici s-au format oameni, s-au legat prietenii şi s-u întemeiat familii.

   Colaborările ulterioare între „Mărţişorul” şi Orchestra populară a Filarmonicii, care în parte mi s-au datorat, au fost minunate. Soliştii Filarmonicii au fost deseori cu noi în turnee, pe parcursul timpului ne-am întâlnit frecvent pe scenele clujene sau chiar prin ţară şi am savurat de fiecare dată, fiecare moment al reîntâlnirii noastre, cu mare plăcere.

(Extras din volumul „Orchestra de muzică populară „CUNUNA TRANSILVANĂ” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj” / autor Mircea Cîmpeanu)

articol publicat de:


ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI, SĂRBĂTORITĂ LA MUZEUL MUNICIPAL DEJ
Elena Petre
Pentru o căsnicie de durată, este nevoie de înțelegere, răbdare și respect
FESTIVALULUI NAŢIONAL DE MUZICĂ LĂUTĂREASCĂ VECHE ZAVAIDOC
TRADIȚII CLUJENE la Festivalului Internațional de Folclor Serbările Transilvane / ediția a XX-a
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANDREI pentru anul 2020
Zeci de icoane pe sticlă, expuse la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea
1959
ȘEZĂTOARE DE ZIUA IEI
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE OVIDIU BARTEȘ pentru anul 2020
CONCURSUL NAŢIONAL FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC / 18/2021
BRÂUL NR. 8
ANUNŢ cu rezultatele, după contestaţii, la concursul din data de 28.12.2021 – 05.01.2022 pentru ocuparea unui post vacant de consultant artistic