TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Zamă albă”, o rețetă inedită din satul Negreni

Ingredientele necesare pentru această ciurbă (zamă sau ciorbă) sunt găsite toate în gospodăria tărănească. Acestea nu sunt multe la număr: hiribe (cartofi), cârnați, groștior (smântână) și sare. Pe cât de simplă este rețeta acestei ciorbe, pe atât de gustos este produsul finit.

Mărturie de Cristina Raita „a Maiorului”
Negreni, Cluj


Sarea se adaugă după gust. Cârnații trebuie să fie afumați, această caracteristică dând o savoare aparte ciorbei.

Hiribele sunt curățate de coajă și tăiate în bucăți, după care sunt puse la fiert alături de cârnați, care, la rândul lor, au fost tăiați în bucăți.

După ce hiribele și cârnații s-au fiert, este adăugat groștiorul, acesta îi dă zemii culoarea care îi poartă numele.

Zama albă se servește cu pită de casă și, uneori, cu o ceapă tăiată. Poftă bună!

articol publicat de:


EDIȚIA 5 / 2008
Invitație de participare la Festivaluri internaționale de folclor din Muntenegru, Croația, Albania, Grecia, Bulgaria și Turcia în 2023
Anunţ concurs pentru post de administrator
Lansăm ediția a XIX-a a Concursului național FOTOGRAFIA-DOCUMENT ETNOGRAFIC!
FESTIVALUL JOCULUI TRADIȚIONAL
LOCUIRE
Biserica de lemn din Săliște
CODUL ETIC ŞI REGULILE DE CONDUITĂ
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA pentru anul 2021
1957 – Nașterea Orchestrei de muzică populară
ANUNŢ cu rezultatele finale la concursul din data de 28.12.2021 – 05.01.2022 pentru ocuparea unui post vacant de consultant artistic
Plan de integritate