TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Zamă albă”, o rețetă inedită din satul Negreni

Ingredientele necesare pentru această ciurbă (zamă sau ciorbă) sunt găsite toate în gospodăria tărănească. Acestea nu sunt multe la număr: hiribe (cartofi), cârnați, groștior (smântână) și sare. Pe cât de simplă este rețeta acestei ciorbe, pe atât de gustos este produsul finit.

Mărturie de Cristina Raita „a Maiorului”
Negreni, Cluj


Sarea se adaugă după gust. Cârnații trebuie să fie afumați, această caracteristică dând o savoare aparte ciorbei.

Hiribele sunt curățate de coajă și tăiate în bucăți, după care sunt puse la fiert alături de cârnați, care, la rândul lor, au fost tăiați în bucăți.

După ce hiribele și cârnații s-au fiert, este adăugat groștiorul, acesta îi dă zemii culoarea care îi poartă numele.

Zama albă se servește cu pită de casă și, uneori, cu o ceapă tăiată. Poftă bună!

articol publicat de:


Jocul satului la Frata
Orchestra are un nou dirijor: Gheorghe Mureşan
AȘTEAPTĂ-MĂ DOR, CĂ VIU
Tradiții clujene în cadrul Târgului „Produs de Cluj” la Baciu
LOCUIRE
FESTIVALUL PLĂCINTEI
Satul tradițional din județul Cluj
EDIȚIA 16 / 2019
Anunț cu rezultatele selecției de dosare la concursul pentru post de administrator
Cultura tradițională în grădinițe: Investiție în viitorul tradițiilor clujene
FIII COMUNEI CĂTINA – Ediția a XII-a
 Anunţ concurs pentru post Șef birou financiar-contabil, resurse umane şi administrativ