TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Zamă albă”, o rețetă inedită din satul Negreni

Ingredientele necesare pentru această ciurbă (zamă sau ciorbă) sunt găsite toate în gospodăria tărănească. Acestea nu sunt multe la număr: hiribe (cartofi), cârnați, groștior (smântână) și sare. Pe cât de simplă este rețeta acestei ciorbe, pe atât de gustos este produsul finit.

Mărturie de Cristina Raita „a Maiorului”
Negreni, Cluj


Sarea se adaugă după gust. Cârnații trebuie să fie afumați, această caracteristică dând o savoare aparte ciorbei.

Hiribele sunt curățate de coajă și tăiate în bucăți, după care sunt puse la fiert alături de cârnați, care, la rândul lor, au fost tăiați în bucăți.

După ce hiribele și cârnații s-au fiert, este adăugat groștiorul, acesta îi dă zemii culoarea care îi poartă numele.

Zama albă se servește cu pită de casă și, uneori, cu o ceapă tăiată. Poftă bună!

articol publicat de:


Horitoarea Victoria Ianoși
„Când o fost la măritat, apăi… fiecare fată ș-o ales”
INVITAȚIE LA FESTIVALUL JOCU’ DE PE CÂMPIE DE LA MOCIU
ANUNȚ
FLASH MOB: Tradiții clujene în Inima Orașului
Spectacol folcloric și lansare de carte la Huedin
Statul de Funcții aprobat de C.J. Cluj
ZILELE COMUNEI CĂTINA
Orchestra CUNUNA TRANSILVANĂ la Festivalul Dumitru Fărcaș
TRADIȚII CLUJENE ÎN MUZEUL SATULUI
Reconstituire obiceiuri tradiționale din zona de munte a județului Cluj
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA pentru anul 2021
Brâul nr. 7