Consiliul Județean Cluj
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
Ingredientele necesare pentru această ciurbă (zamă sau ciorbă) sunt găsite toate în gospodăria tărănească. Acestea nu sunt multe la număr: hiribe (cartofi), cârnați, groștior (smântână) și sare. Pe cât de simplă este rețeta acestei ciorbe, pe atât de gustos este produsul finit.
Mărturie de Cristina Raita „a Maiorului”
Negreni, Cluj
Sarea se adaugă după gust. Cârnații trebuie să fie afumați, această caracteristică dând o savoare aparte ciorbei.
Hiribele sunt curățate de coajă și tăiate în bucăți, după care sunt puse la fiert alături de cârnați, care, la rândul lor, au fost tăiați în bucăți.
După ce hiribele și cârnații s-au fiert, este adăugat groștiorul, acesta îi dă zemii culoarea care îi poartă numele.
Zama albă se servește cu pită de casă și, uneori, cu o ceapă tăiată. Poftă bună!