TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Zamă albă”, o rețetă inedită din satul Negreni

Ingredientele necesare pentru această ciurbă (zamă sau ciorbă) sunt găsite toate în gospodăria tărănească. Acestea nu sunt multe la număr: hiribe (cartofi), cârnați, groștior (smântână) și sare. Pe cât de simplă este rețeta acestei ciorbe, pe atât de gustos este produsul finit.

Mărturie de Cristina Raita „a Maiorului”
Negreni, Cluj


Sarea se adaugă după gust. Cârnații trebuie să fie afumați, această caracteristică dând o savoare aparte ciorbei.

Hiribele sunt curățate de coajă și tăiate în bucăți, după care sunt puse la fiert alături de cârnați, care, la rândul lor, au fost tăiați în bucăți.

După ce hiribele și cârnații s-au fiert, este adăugat groștiorul, acesta îi dă zemii culoarea care îi poartă numele.

Zama albă se servește cu pită de casă și, uneori, cu o ceapă tăiată. Poftă bună!

articol publicat de:


 Anunţ concurs pentru post Șef birou financiar-contabil, resurse umane şi administrativ
TRADIȚII și OBICEIURI la CRIȘENI
Festivalul National de interpretare a cântecului popular Du-te dor cu Mureșul, 2022
TRADIȚII MĂRIȘENE
EDIȚIA 12 / 2015
Livia Zegrean
„Mama n-o vrut să mă mărite, nici la Dumnezo și sore!”
TEHNICI TRADIȚIONALE DE DECORARE A OUĂLOR DE PAȘTI
ANUNŢ cu rezultatul probei practice și interviului la concursul pentru ocuparea postului de Solist instrumentist S IA
Dumitru Sopon este angajat  ca solist la Orchestra populară a Filarmonicii de Stat din Cluj.
Monahul Ilarion Mureşan – o viaţă dedicată icoanei niculene (EXPO)
Obiceiuri de iarnă din zona Huedinului
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON pentru anul 2021