TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Zamă albă”, o rețetă inedită din satul Negreni

Ingredientele necesare pentru această ciurbă (zamă sau ciorbă) sunt găsite toate în gospodăria tărănească. Acestea nu sunt multe la număr: hiribe (cartofi), cârnați, groștior (smântână) și sare. Pe cât de simplă este rețeta acestei ciorbe, pe atât de gustos este produsul finit.

Mărturie de Cristina Raita „a Maiorului”
Negreni, Cluj


Sarea se adaugă după gust. Cârnații trebuie să fie afumați, această caracteristică dând o savoare aparte ciorbei.

Hiribele sunt curățate de coajă și tăiate în bucăți, după care sunt puse la fiert alături de cârnați, care, la rândul lor, au fost tăiați în bucăți.

După ce hiribele și cârnații s-au fiert, este adăugat groștiorul, acesta îi dă zemii culoarea care îi poartă numele.

Zama albă se servește cu pită de casă și, uneori, cu o ceapă tăiată. Poftă bună!

articol publicat de:


Brâul nr. 3
EDIȚIA 1 / 2004
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ANCA NISTOR pentru anul 2021
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON pentru anul 2019
Festivalul – Concurs Internațional al Cântecului Păstoresc “Miorița„
Brâul nr. 2
Afișul manifestării (Nicolae Nerțan / CPrint)
EDIȚIA 14 / 2017
Obiceiuri de iarnă din zona Huedinului
CUNUNA TRANSILVANĂ / FOLCLOR MUZICAL DIN JUDEȚUL CLUJ
Anunț cu rezultatele selecției de dosare la concursul pentru post de administrator
Aurel Hodrea
F-DE 15-16 (2019)