TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

„Zamă albă”, o rețetă inedită din satul Negreni

Ingredientele necesare pentru această ciurbă (zamă sau ciorbă) sunt găsite toate în gospodăria tărănească. Acestea nu sunt multe la număr: hiribe (cartofi), cârnați, groștior (smântână) și sare. Pe cât de simplă este rețeta acestei ciorbe, pe atât de gustos este produsul finit.

Mărturie de Cristina Raita „a Maiorului”
Negreni, Cluj


Sarea se adaugă după gust. Cârnații trebuie să fie afumați, această caracteristică dând o savoare aparte ciorbei.

Hiribele sunt curățate de coajă și tăiate în bucăți, după care sunt puse la fiert alături de cârnați, care, la rândul lor, au fost tăiați în bucăți.

După ce hiribele și cârnații s-au fiert, este adăugat groștiorul, acesta îi dă zemii culoarea care îi poartă numele.

Zama albă se servește cu pită de casă și, uneori, cu o ceapă tăiată. Poftă bună!

articol publicat de:


„Pă vremea când eram fată, era o rușine să te vadă cineva că stai…”
TINERI FOLCLORIȘTI CLUJENI (volumul 1)
Despre căsătorie și fugă
FESTIVALUL – CONCURS  NAŢIONAL  DE  INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC  „PANĂ DE PĂUN”
 Anunţ examen pentru promovare în grad profesional superior
Consiliul Județean Cluj, susținător activ al campaniilor pentru donarea de sânge
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE ADRIANA ANTON
Festivalului Concurs Național de Muzica Populara pentru Tineri Interpreți ,,FLORI ÎN ȚARA BÂRSEI”
Spectacol festiv – Someșul-Napoca 50 de ani
Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”
Invitație la Sărbătoarea Parohiei Ortodoxe Tăuți, cu prilejul aniversării a 290 de ani de atestare documentară a Bisericii de lemn
Biserica de lemn din Târgușor