TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Biserici de lemn, monument istoric, din județul Cluj

În patrimoniul județului Cluj se găsesc nu mai puțin de 77 de biserici de lemn vechi, aflate pe Lista Monumentelor Istorice. Formă monumentală a arhitecturii populare românești,  biserica de lemn a reprezentat secole la rând cel mai important edificiu al satului, îmbinând materialele și remarcabilele tehnici de construcție, cu decorul sculptat și pictura parietală. Biserica a fost și spațiul sacru care a însoțit viața comunității, de la botez până la înmormântare, fiind astfel un martor tăcut al trecerii vremurilor.
Cele mai vechi biserici de lemn clujene datează din secolul al XVII-lea, majoritatea însă fiind ridicate pe parcursul secolului următor. 

(...)

Vă îndemnăm să (re)descoperiți aceste monumente și să le prețuiți, în speranța că acest patrimoniu de mare valoare al județului va fi salvat printr-un amplu program și adus acolo unde îi este locul.
articol publicat de:


Vasile Soporan
EDIȚIA 12 / 2015
Vasile Vădan și soția
Un episod tragic în istoria satului clujean Lăpuștești
MAMA, IZVOR DE CÂNTEC ȘI DOR
Brâul nr. 5
ANUNȚ
Festivalul  concurs internațional de interpretare a cântecului popular „PETRE SĂBĂDEANU“
ANUNŢ cu rezultatele de la proba interviu la concursul din data de 11.10.2022 – 18.10.2022 pentru ocuparea unui post vacant de referent de specialitate, studii superioare, grad I, perioadă nedeterminată
Festivalul Fructelor de pădure
Afișul manifestării (Nicolae Nerțan / CPrint)
EDIȚIA 13 / 2016
DECLARATII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA
BRÂUL NR. 11