TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Obiceiuri de iarnă din zona Huedinului

Volum editat în anul 2016 pe baza materialelor prezentate în cadrul Simpozionului „Datini și obiceiuri de iarnă din zona Huedinului” / 2015.

Festivalul de colinde ,,Noi umblăm să împlinim” s-a născut din dorinţa de a aduce în faţa tuturor această bogăţie a folclorului românesc care este ,,colindul’’. Pe scena acestui festival s-au perindat cete de colindători din toate satele limitrofe Huedinului, aducând cu ele portul şi obiceiurile tradiţionale specifice fiecărei localităţi. Sute de copii, îndrumaţi de dascalii lor, au cântat cu glasurile lor minunate Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos şi au umplut cu bucurie şi lacrimi inimile celor ce i-au ascultat.

            Primele şapte ediţii s-au desfăşurat în Catedrala Moţilor, apoi următoarele în Casa de cultură a oraşului Huedin. Desigur că atmosfera din biserică nu poate fi egalată, dar spatiul fizic nu permite desfăşurarea cetelor de colindători din ce in ce mai numeroase. Mulţumim tuturor preoţilor acestei Biserici că ne-au primit ca nişte bune gazde. Pomenim aici, în mod special, numele Părintelui Protopop Dorel Puşcaş, vrednic de pomenire, pentru tot ceea ce a însemnat el pentru acest festival şi de acolo de sus să fie mereu cu noi.              În calitate de organizator al acestui Festival îmi exprim admiraţia sinceră pentru toţi copiii şi cadrele didactice participante la acest eveniment şi sunt sigur că tradiţiile şi obiceiurile populare româneşti sunt încă vii şi datorită acestui frumos eveniment care se desfăşoară în fiecare an, în luna decembrie, în oraşul Huedin.

(Profesor, BOTA IOAN)

articol publicat de:


EDIȚIA 9 / 2012
BISERICA DE LEMN DIN APAHIDA
Descântece de leac, în lumea satului
SOLICITARE OFERTA DE PREŢ pentru proiecul „MĂRIŞENII. Proiect de coeziune locală şi promovare internaţională a patrimoniului cultural imaterial din România”
SEMNE DE PRIMăĂVARĂ – Tradiții și obiceiuri de primăvară
Biserica de lemn din Stolna
BUNĂ SARA LUI CRĂCIUN!
FIII COMUNEI GEACA – EDIȚIA a V- a
FORMAȚIA INSTRUMENTALĂ CIURCUI ALEXANDRU ȘANDORICĂ
BRÂUL NR. 10
Tradiții clujene în cadrul Târgului „Produs de Cluj” la Baciu
Târgu’ cireșelor din Berchieșu, locul unde se plănuiau nunțile pentru următorul an