TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Orchestra are un nou dirijor: Gheorghe Mureşan

Gheorghe Mureşan s-a născut la 1 septembrie 1942 în satul Sânnicoară, judeţul Cluj. Dovedeşte de tânăr, un talent muzical deosebit şi dedică studiului la acordeon un important şi preţios timp pentru a atinge performanţa în tehnica execuţiei şi interpretării.

A abordat un repertoriu solistic de excepţie ce conţine piese instrumentale de valoare din repertoriul românesc al marilor maeştri, cunoscuţi interpreţi bucureşteni ai vremurilor trecute. În acest sens a dovedit un veritabil pionierat întrucât este binecunoscut faptul că în Ardeal acordeonul este folosit doar ca instrument armonic. Este prezent mereu în memoria celor care l-au cunoscut cu piesa muzicală pentru vioară „Căruţa Poştei” a celebrului Grigoraş Dinicu, căreia, Ghiţă Mureşan, prin adaptarea ei pentru acordeon, i-a atribuit noi sonorităţi prin dezvoltarea temelor în diversele registre ale instrumentului său.

În anul 1966 este angajat ca instrumentist-acordeon, la Orchestra populară a Filarmonicii “Transilvania”, iar după absolvirea Conservatorului, ca dirijor (1979-1982).

(Extras din volumul „Orchestra de muzică populară „CUNUNA TRANSILVANĂ” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj” / autor Mircea Cîmpeanu)

articol publicat de:


ANUNŢ cu rezultatele selecţiei dosarelor de înscriere la concursul din data de 28.12. 2021 – 05.01.2022 pentru ocuparea postului contractual vacant de consultant artistic
ȘCOALA DE VARĂ la Muzeul Municipal din Dej
Bedros Crucian
Țesătorul de covoare persane
Orchestra cooptează un nou solist vocal remarcabil: AMALIA CODOREAN-CHINDRIȘ
JOCU’ LA ȘURĂ – URCA
EDIȚIA 12 / 2015
EXPO: FDE la 20 de ani!
ANUNȚ CONCURS PENTRU POST CONTRACTUAL DE DIRIJOR
pagina manuscris versuri
Cântecul funebru sau „verșul”, o creație a diecilor
Anunţ – Achiziţie directă server tower pentru sistemul informatic
Festivalul – Concurs Internațional al Cântecului Păstoresc “Miorița„