TRADIȚIICLUJENE

Consiliul Județean Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Spectacol extraordinar de muzică tradițională „Reîntoarcerea la tradiții”. Invitat special: Grigore Leșe

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită publicul clujean la o seară de muzică tradițională, alături de invitatul special, Grigore Leșe, o voce unică în spațiul muzical românesc, și gazdele acestui eveniment, membrii Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș.

Vor fi aduse în scenă hori și jocuri din comunitățile tradiționale, dar și muzică instrumentală, interpretată de Orchestra „Cununa Transilvană”, care activează de aproape 65 de ani și care are în vedere păstrarea integrității fiinţei folclorului românesc. De asemenea, ne vom bucura și de cântecele interpretate de solista Mariana Morcan.
Un moment deosebit va fi și prezența jucăușului clujean Ioan Moldovan din Berchieșu, desemnat „Tezaur Uman Viu” de Ministerul Culturii, alături de soția sa, Elena. Ei vor fi însoțiți de grupul instrumental „Lia Pop” din Frata și de membrii grupului „Jijicanii”, coordonatori și instructori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, tineri care învață de la jucăușul Emil Moldovan maniera tradițională a jocului din Cîmpia Transilvaniei.

„Horile din comunitățile tradiționale s-au șubrezit, comportamentele spirituale sunt diminuate. Să nu așteptăm până când se vor epuiza toate resursele culturii străvechi, pentru că atunci, inevitabil, vom încurca drumul. Să nu irosim timpul! Dorința de a hori a fost mai presus de orice în viața mea. Vin la Cluj să spun câte ceva din taina horilor și să împlinim muzica”, afirmă invitatul special, Grigore Leșe.

Cu această ocazie va fi prezentat și volumul „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii”, Grigore Lese in dialog cu Răzvan Bucuroiu, apărut anul trecut la editura „Lumea credinței”. În cadrul manifestării va fi prezentat și un film etnografic, intitulat „Valenţe sacre ale pâinii în tradiţia populară – Prescura”, realizat în acest an în localitatea Negreni de echipa instituției, în cadrul unui amplu proiect de reconstituire a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene.
Pentru a-i apropia pe tineri de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj oferă, începând cu acest spectacol, 10 bilete gratuite, în cadrul proiectului „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”. La acest spectacol, cele 10 bilete vor fi dăruite tinerilor din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date”, urmând ca pe viitor astfel de bilete să ajungă la alți tineri din Cluj-Napoca.

Spectacolul extraordinar, intitulat „Reîntoarcerea la tradiții”, va avea loc joi, 10 iunie 2021, de la ora 18:00, la Casa de Cultură Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Biletele vor puse în vânzare în curând.

Eveniment este organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare și de distanțare fizică, prevăzute de normele în vigoare.

articol publicat de:


COMUNICARE REZULTAT PROCEDURA achiziţii publice pentru servicii de tipărire şi livrare revista “BRAUL”, nr. 13, CPV 79823000-9
DECLARAȚII DE AVERE ȘI INTERESE CAMELIA CHIRA pentru anul 2020
Declarație privind asumarea agendei de integriatate organizațională
BISERICA DE LEMN DIN TĂUȚI
Salonul Internaţional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”
Reconstituire obiceiuri tradiționale din zona de munte a județului Cluj
CONCERTUL “TRADIȚII CLUJENE, DE BUNA VESTIRE”: O MANIFESTARE CULTURALĂ ȘI RELIGIOASĂ DE EXCEPȚIE
SEMNE DE PRIMăĂVARĂ – Tradiții și obiceiuri de primăvară
POVESTEA LEMNULUI
Elena Petre
Pentru o căsnicie de durată, este nevoie de înțelegere, răbdare și respect
 ANUNŢ cu rezultatul probei scrise la concursul pentru ocuparea postului  de Consilier Juridic S I 
Afișul manifestării (Nicolae Nerțan - digital print)
EDIȚIA 4 / 2007