S-a născut la 16 mai 1957, în satul Şigău, comuna Jichişul de Jos, judeţul Cluj.
Este absolventă a Şcolii Populare de Arte din Cluj-Napoca.
În 1975, într-o emisiune de folclor realizată de redactorul Dumitru Vîrtic, debutau două fete frumoase şi foarte talentate, care, nu peste multă vreme, aveau să devină celebrele surori, Amalia şi Valeria Codorean.
Datorită repertoriului, la alcătuirea căruia a contribuit în mare măsură şi Dumitru Vîrtic, a modului de interpretare şi a ţinutei scenice, “Surorile Codorean” au reuşit în scurt timp să ajungă printre interpreţii preferaţi de publicul genului.
Deşi au avut o activitate foarte bogată împreună, colaborând cu ansambluri folclorice de prestigiu, participând la diverse manifestări folclorice, Amalia a susţinut şi o activitate individuală, urmată de rezultate importante obţinute la o serie de festivaluri-concurs de interpretare a cântecului popular românesc.
Angajată ca solistă a Orchestrei de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat “Transilvania” de la 1 decembrie 1978, Amalia Codorean Chindriş prezintă atât pe scenele ţării, cât şi la posturile de radio sau televiziune, un repertoriu caracteristic zonei de Câmpie şi Someş care cuprinde cântece propriu-zise, sau din ritualurile de nuntă şi cătănie.
Discografia interpretei cuprinde atât discuri editate de Electrecord împreună cu Valeria Codorean: “Mândre-s someşencele”, “Mândru loc de pe la noi”, cât şi casete audio şi CD-uri individuale: “Am venit la oameni dragi”, “Sosit-a seara cea sfântă”.
Efortul cu care şi-a desfăşurat activitatea slujind scena cântecului popular vreme de peste 25 de ani, îi situează numele alături de cele ale colegilor Maria Marcu, Maria Peter, Dumitru Sopon, Ilie Muţiu şi alţi valoroşi purtători de folclor muzical transilvan.
De la 1 ianuarie 2004, Amalia Codorean Chindriş este solistă a Orchestrei de Muzică Populară “Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. (Maria Golban)
DISCOGRAFIE:
CD şi casetă audio “Cine de părinţi n-ascultă” 1996;
Casetă audio “Sosit-a seara cea sfântă” – colinde – 1998;
CD şi casetă audio (colaboratori ai Orchestrei de muzică populară ai Filarmonicii de Stat “Transilvania”) 2000
Discuri “Electrecord”: “Surorile Codorean” 1977 şi “Amalia şi Valeria Codorean; 1984
“Veste bună, gazdă-n casă” 2002, CD şi casetă audio, album de colinde realizat de C.J.C.P.C.T. Cluj, coordonator Maria Golban, dirijor Ovidiu Barteş (interpreţi clujeni);
“Cântece nemuritoare 2004, CD şi DVD, album realizat de C.J.C.P.C.T. Cluj, dirijor Ovidiu Barteş.
PALMARES:
- a debutat în 1975 într-o emisiune de folclor la Radio Cluj, avându-l redactor pe regretatul folclorist Dumitru Vârtic;
- deţine un repertoriu impresionant format din cântece ritualice, melodii de joc, cântece propriu zise si se bucură de o colecţie de costume tradiţionale de certă valoare;
- a colaborat cu numeroase ansambluri folclorice, participând la concerte naţionale şi internaţionale;
- - din 1976, împreună cu sora Valeria, au început colaborarea cu Orchestra de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat “Transilvania”,după care din 1978 devine solista angajată a acestei instituţii până în 2004;
- de la 1 ianuarie 2004 – solistă a Orchestrei de muzică populară “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj.
De-a lungul carierei a fost laureată la manifestări culturale desfăşurate sub formă de concurs:
- Premiul I la Festivalul-concurs “Columnele Independenţei”, anul….
- Premiul I la Festivalul Naţional “Cântarea României”, anul….
- Menţiune la Festivalul Naţional al Cântecului de Cătănie, anul….
A colaborat cu dirijori celebri, precum: Alexandru Viman, Paraschiv Oprea, Mugurel Scutăreanu, Gheorghe Mureşan, Dorel Rohian, Ovidiu Barteş.
LEGĂTURI UTILE:
Pentru a viziona filmări cu Amalia Codorean Chindriş, click aici
Interviu Informatia de Mures: click aici
|