.
Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, lansează duminică, 26 noiembrie 2017, la Gherla, în cadrul Festivalului-concurs anual de interpretare instrumentală „Trio Transilvan – Trio Instrumental”, două albume CD, proiect coordonat de dr. Mircea Cîmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale în cadrul instituției. Este vorba despre CD-ul Trio transilvan Rezeda din Dej, ce cuprinde muzică populară instrumentală maghiară şi CD-ul Muzică romanes din Soporu de Câmpie.
Formaţia instrumentală tradiţională „Rezeda” din Dej s-a constituit în 2008. A pornit cu patru, după care cu cinci membri, iar în 2009 numărul membrilor a ajuns la trei, configuraţie pe care au păstrat-o şi până în în ziua de astăzi: Szász Dávid-vioară, Szopos Kálmán-violă şi Réti Zoltán-contrabas. Numele Rezeda/Rozetă a fost dat de istoricul dejean Kiss Ferenc, care „a botezat” şi formaţia locală de dans Aranyeső/Bobiţel/Salcâm galben. La început toţi membrii formaţiei erau şi membrii grupului de dans, dar pentru a asigura muzica necesară dansului, au început să cânte.
În prezent, cântă în casele de dansuri populare de la Răscruci, evenimente organizate de Fundaţia Kallós Zoltán pentru copiii de la ciclul primar. Mai cântă la evenimentele de dansuri populare organizate de Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár de la Cluj-Napoca pentru copii şi adulţi, respectiv la repetiţiile ansamblului de dans popular Szarkaláb.
De curând au fost nominalizaţi de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj ca fiind formaţia cu cele mai multe rezultate în anul 2017, în urma proiectelor meritorii pe care tinerii membri ai formaţiei le-au realizat:
- înregistrarea discului CD al formaţiei, sub redacţia Dr. Cîmpeanu Mircea, etnomuzicolog la CJCPCT Cluj
- înregistrarea unui video-document la Muzeul Etnografic al Transilvaniei pentru prezentarea elementului de patrimoniu „Formaţia de trei instrumente din România” la UNESCO
- obţinerea Marelui Premiu la Festivalul-concurs „Lăutarii transilvani” de la Gherla, 2017
În cuprinsul discului:
Suită de pe plaiurile Călatei, Suită de la Ceauşu, Suită de la Sâmboieni, Suită de la Sic, Suită de la Lacu, Varga Ferenc „Csipás”, Suita de la Călata. Redacţia - Mircea Cîmpeanu, Grafica -Nicolae Nerţan. Înregistrările au fost realizate la Casa Municipală de Cultură Gherla, în aprilie, 2017.
Muzică romanes din Soporu de Câmpie
Muzica etniilor conlocuitoare de pe teritoriul românesc a fost şi va rămâne încă pentru multă vreme un valoros tezaur cultural. În judeţul Cluj există mai multe astfel de etnii, dintre care, cele mai importante sunt cele reprezentate de maghiari, romi şi evrei, etc.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj a avut mereu în vedere conservarea elementelor de cultură caracteristice acestor populații, fapt pentru care, de-a lungul timpului, mai multe înregistrări, filmări sau articole despre viaţa, munca şi cultura acestora au fost publicate periodic, pentru a ilustra şi încuraja actul artistic, de reprezentare a acestor culturi unice, caracteristice acestui areal.
„În anul 2017 studioul de înregistrări al CJCPCT a poposit în comuna Frata, satul Soporu de Câmpie, acolo unde există încă mai multe formaţii instrumentale tradiţionale, pe care, de-a lungul timpului, instituția le-a apreciat aşa cum se cuvine, dezvoltând proiecte prin care acestea să fie puse în valoare: spectacole, filmări, înregistrări CD, cercetarea episodică sau concentrată a fenomenului folcloric original local, articole de specialitate, dosare de candidatură la Ministerul Culturii, etc. Şi, pentru că majoritatea muzicanţilor din această localitate sunt de etnie romă, a venit timpul să le cerem să cânte în vederea conservării şi muzica lor etnică, cea cu care s-au născut, au crescut şi pe care o poartă în suflet. Rezultatul a fost uimitor, constatând câtă bogăţie şi varietate melodică comportă folclorul romanes din această zonă folclorică, preponderant românească”, a declarat Dr. Cîmpeanu Mircea, etnomuzicolog la CJCPCT Cluj.
Au cântat la aceste înregistrări: Moldovan Imbre-vioară, Moldovan Valentin-contră, Gheţi Abel-acordeon, Gheţi Iuliu-contrabas, un repertoriu muzical specific, compus din melodii de ascultare şi de joc, precum: De jale, De cingărit, Doina lui Gorea, Cingărica lui Arghir, Cingărica lui Gudoaie, şi în completarea materialului, câteva melodii româneşti: În două lături, Româneşte din Valea Largă, Hărţag de la Sopor, etc.
Responsabil de proiect – Cîmpeanu Mircea, concepţie grafică – Nerţan Nicolae, referent coordonator - Bucur Romulus. Apărut în anul 2017 sub tutela CJCPCT Cluj.
|