.
Sute de clujeni, iubitori de cultură, au luat parte miercuri, 15 ianuarie 2020, la o întâlnire cu muzica și poezia românească. Manifestarea, care a avut loc în Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a marcat într-un mod deosebit Ziua Culturii Naţionale și împlinirea a 170 de ani la nașterea poetului român Mihai Eminescu.
Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, manager Adriana Irimieș, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj, evenimentul a reunit muzică tradițională și cultă, momente poetice din opera lui Mihai Eminescu, povești, jocuri tradiționale și obiceiuri din vatra satului.
În prima parte a întâlnirii moderată de Grigore Sâmboan a evoluat rapsodul popular Vasile Soporan din Frata - Tezaur Uman Viu, acompaniat de un grup instrumental, condus de ceterașul Vasile Rizea - Șandorică din Valea Largă. Totodată, jocul tradițional a fost adus în atenția spectatorilor de jucăușul Ionel Moldovan din Berchieșu, împreună cu membrii grupului „Jijicanii”, coordonatori și instructori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu. Nu au lipsit poveștile și obiceiurile din vatra satului, prezentate de familia Rodica și Gheorghe Căpușan, deținătoare a Muzeului etnografic „Poarta de su’ Feleac”, care, alături de alți iubitori de tradiții, ca într-o șezătoare, au tors, au depănat și au desfăcat porumb.
În cea de-a doua parte, actorul Ruslan Bârlea de la Teatrul Național Cluj a recitat poezii ale marelui poet român, acompaniat la pian de Ioana Irimia. Totodată, tenorul Sorin Lupu, acompaniat de un grup instrumental din cadrul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană” a instituției, conducerea muzicală Veronica Costantin, a adus în atenția publicului momente muzicale deosebite, pe versuri eminesciene. În același cadru, Veronica Costantin a interpretat la vioară „Balada” de Ciprian Porumbescu.
În încheiere, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a mulțumit publicului prezent și tuturor celor implicați în realizarea acestei întâlniri ce a marcat într-un mod deosebit Ziua Culturii Naţionale și împlinirea a 170 de ani la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu.
Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului naţional Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naţionale a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional. |