Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, manager Adriana Irimieș, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măguri-Răcătău și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, organizează sâmbătă și duminică, 14-15 decembrie 2019, cea de-a treia ediție a Festivalului - concurs de Obiceiuri și Tradiții de iarnă – „Junii Satului”, în comuna clujeană Măguri-Răcătău. Festivalul urmărește redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație.
Sâmbătă, 14 decembrie, în prima zi a festivalului, de la ora 12:30, va avea loc parada portului popular și a cetelor de colindători, după care, pe scena Căminului cultural se va desfășura concursul - categoria copii.
Duminică, de la aceeași oră, localnicii și toți cei prezenți se vor putea bucura de parada cetelor de colindători, unde vor fi prezenți invitați speciali din Maramureș, Ansamblul „Flori de mină” și Brondoșii din Cavnic. Brondoșii sunt tineri mascați care colindă pe străzi în preajma sărbătorilor de iarnă. Obiceiul este păstrat de la invazia tătarilor din 1717 (prima apriție a brondoșilor atestată documentar), despre care se spune că au fost alungați din oraș cu ajutorul brondoșilor. Astăzi, conform credinței locale, în preajma Crăciunului, brondoșii alungă spiritele rele, iar cei care îi primesc în casă au noroc tot anul. Apoi, pe scena Căminului Cultural din Măguri-Răcătău, vor urca tineri și adulți, care vor prezenta obiceiuri și tradiții de iarnă, precum: ceata feciorilor, colinda la gazdă, orații, etc.
Un juriu de specialitate, din care vor face parte și angajați ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va aprecia autenticitatea și valoarea obiceiurilor și tradițiilor prezentate în concurs de către participanți și va acorda premii. Întregul festival va fi prezentat de Elisabeta Guzu.
Întâlnit cu preponderență în zona montană a județului Cluj, obiceiul cetei de colindători, numiţi „Juni”, se mai păstrează la Măguri-Răcătău și în alte sate din zonă deși, în vechime, aria lui de răspândire a fost mult mai mare. Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, aşa după cum şi numărul cetelor diferă după mărimea satelor. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul.
Obiceiul colindatului de ceată bărbătească din România este inclus în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţiii UNESCO din anul 2013.