.
Poze cu bunici și străbunici, un soi de călătorie în vreme și vremuri, printre gânduri demult gândite și întâmplări demult petrecute. Toate sunt reunite într-un eveniment cultural, în care fotografia este personajul principal.
La o astfel de întâmplare culturală, intitulată “FOTOETNOGRAFIA –SALVGARDARE IDENTITARĂ”, vă invită Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.
Vernisajul va avea loc marți, 23 aprilie 2019, începând cu ora 18.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga“ (Calea Dorobanților,104) și aduce în fața publicului clujean, în premieră, o colecție importantă de fotografie veche cu bănățenii de altădată. Fotografiile fac parte din bogata Colecție etnografică “Marius Matei” și vor zăbovi pe simezele până joi, 2 mai.
“Prin realizarea de expoziții și tipărirea albumelor fotoetnografice încercăm să întemeiem o bază de date a unei lumi aproape apuse, urmărind evoluția costumului tradițional bănățean, a unor datini și obiceiuri pe cale de dispariție. Punând fotoetnografia în ecuația comunicațiilor, ajungem la concluzia că fiecare operă de artă este o valoare de schimb prin intermediul căreia oamenii comunică în permanență, este un mesaj din vremuri apuse, un act de codare și decodare în virtutea unui cod cunoscut în egală măsură de emițători și receptori.” spune Marius Matei, etnograf la Muzeul Satului Bănățean Timișoara. Pasionat colecționar, Marius Matei a adunat sute de piese de port popular și obiecte de podoabă autentice din Banat, dar și fotografii vechi, aducând în fața publicului clujean o mică părticică din bogata sa colecție. „Fotografiile, dezvăluie în aceste materiale aspecte fizionomice, universuri de imagini care locuiesc în lucruri din cele mai mărunte, inteligibile și destul de ascunse totuși încât să își fi găsit refugiul în reverii, iar acum, că sunt mărite și pot fi formulate, ele fac vizibilă diferența dintre tehnică și magie, devenind astfel o variabilă întru totul” mai spune etnograful bănățean.
Vernisajul expoziției este însoțit de un moment muzical instrumental susținut de Orchestra “Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Vă așteptăm cu drag ! |