Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit miercuri, 23 octombrie 2019, deschiderea celei de-a XVI-a ediții a Concursului național „Fotografia-document etnografic“ (FDE), proiect clujean de amploare, prin care se dorește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei. Evenimentul este organizat anual de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu ArtImage și Muzeul de Artă Cluj.
Astfel, până în 3 noiembrie a.c., publicul va putea intra în fascinanta lume a satului românesc prin intermediul celor 120 de fotografii expuse pe simeze și a celor peste 100 de fotografii proiectate pe o plasmă, realizate de peste 40 de fotografi români și străini care iubesc satul românesc. Acestea surprind aspecte din viața de zi cu zi, dar și momente de sărbătoare din sânul comunităților de români, maghiari, secui, sași, romi, ucraineni sau ceangăi. De la nunta oșenească și cununa de seceriș din Câmpia Transilvaniei, la ursarii din Moldova, de la „Fărșangul” din Secuime sau întâlnirea Junilor în Brașov, la spălatul țolurilor la vâltoare în Maramureș, de la păstoritul din sudul Banatului, la haba sălăjeană, se desprinde atmosfera unui sat în care încă se întâmplă lucruri ce erau obișnuite și firești în trecut. În ciuda procesului de modernizare accentuată, unele comunitățile își redescoperă tradițiile și, prin intermediul lor, originile.
La evenimentul moderat de consultatul artistic Consuela Bendea, coordonatoare a proiecttului, au luat parte fotografi veniți din mai mule zone ale țării, dar și zeci de clujeni, pasionați de cultura tradițională. „Avem o ediție bogată, nu doar numeric, ci și prin calitatea lucrărilor trimise de cei 42 de fotografi prezenți în concurs. Am primit un număr de lucrări mult mai mare față de celelalte ediții și pentru că spațiul nu ne-a permis să expunem aici peste 200 de fotografii, a determinat juriul să introducă o secțiune nouă, aceea de a prezenta o parte dintre fotografii într-un film, care să ruleze pe toată durata expoziției”, a spus Consuela Bendea.
Un moment important în cadrul vernisajului a fost premierea acelor artiști fotografi care au impresionat juriul. Potrivit fotografului şi profesorului universitar Dorel Găină de la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, membru al juriului, „fotografia etnografică este o piatră prețioasă și foarte rară, pentru că a început să devină un fel de tradiție arheologică. De aceea, mă bucură faptul că toate regiunile țării sunt reprezentate în acest concurs prin fotografi care își fac timp, cu bucurie, să trimită și noi avem acest privilegiu să ne delectăm cu aceste minuni care vin, foarte bine organizate de echipa proiectului”.
În cadrul vrenisajului s-au acordat 11 premii, care au atât rolul de a recunoaște meritele acestor artiști, cât și de a-i susține în efortul cercetărilor pe teren:
SECȚIUNEA ALB/NEGRU
Trofeul „Carol Popp de Szathmáry”,
ADELA LIA RUSU (Oradea), pentru lucrările Brânză la uscat și Hai noroc!
Premiul al II-lea,
MARIUS MIREL MATYAS (Zalău), pentru lucrarea Nea Mitru, fierarul
Premiul al III-lea,
VASILE SÂRB (Alba-Iulia), pentru lucrarea Povara anilor
SECȚIUNEA COLOR
Trofeul „Szabó Tamás”,
VASILE SÂRB (Alba-Iulia), pentru lucrarea Scântei
Premiul al II-lea,
TORDAI EDE (Târgu Mureș), pentru lucrarea Treptele casei
Premiul al III-lea,
MARCO ALGASOVSCHI (Brașov), pentru lucrarea Licăr
SECȚIUNERA DIGITALĂ TEMATICĂ
Premiul secţiunii speciale „Instalații țărănești”
NAGY BOTOND (Târgu Mureș), pentru lucrarea Horincia
Premiul secţiunii “Reproducere după fotografie veche”
LUCIAN ANDREI (Cluj-Napoca), pentru lucrarea Nuntă din Albești
PREMIILE SPECIALE
Premiul Asociaţiei ArtImage
MARIANA SCUBLI (Sighetu Marmației), pentru lucrarea Bici
Premiul “Gianluca Montovani” pentru Portret
MARIANA SCUBLI (Sighetu Marmației), pentru lucrarea Jale
Premiul juriului pentru întreaga colecție, o expoziție personală la Cluj-Napoca
TORDAI EDE (Târgu Mureș)
Membri juriului, prezenți la vernisaj, au subliniat importanța acestui demers de salvare în fotografii documentate a acelor elemente de autentic din cultura tradițională, strângerea lor în arhive folosite pentru cercetările viitoare.
Deschiderea expoziției a fost urmată de lansarea albumului de fotografie etnografică, intitulată
„Pledoarie pentru tradiție”. Volumul, apărut la Editura „Tradiții Clujene”, cuprinde fotografii realizate de cercetătorul dr. Mircea Cîmpeanu în timpul mai multor ani de cercetare a elementelor de cultură tradițională din satele clujene. „Prin imaginile fotografice ale prezentului album devenim martorii unor practici vechi, ce oglindesc conceptele de muncă şi organizare a vieţii în satul tradiţional de odinioară, dar şi a unor obiceiuri moştenite din bătrâni, a căror începuturi îşi au originea în timpuri imemoriale. Cu ajutorul tehnicii aparatelor pătrundem în lumea oamenilor simpli de la ţară, deosebit de inventivi şi originali, identificând forme unice de exprimare colectivă, la fel de vechi ca şi satul şi oamenii săi” a spus autorul în prezentarea lucrării sale.
Publicul s-a bucurat și de un moment muzical, susținut de o parte a Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, care a prezentat câteva prelucrări instrumentale din folclorul muzical, completând în mod armonios atmosfera unei seri dedicate exclusiv pasiunii pentru satul românesc.
La final, doamna Adriana Emilia Irimieș, managerul CJCPCT Cluj, și-a exprimat aprecierea pentru modul armonios în care imaginea, muzica și cartea se împletesc într-un eveniment dedicat satului tradițional.
Coordonatoarele proiectului FDE, Adriana Andrei și Consuela Bendea, pregătesc itinerarea expoziției în țară și străinătate pe parcursul următorului an, ediții anterioare ale proiectului FDE fiind prezentate în România, Polonia, Serbia, Ungaria, Canada și Franța.