Fotografia – Document Etnografic 201.
Fotografia-Document Etnografic este un proiect initiat de Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj începând cu anul 2003, constând într-un concurs naţional anual de fotografie cu tematică etnografică. Ideea a pornit de la documentarea vizuală a elementelor de cultură materială tradiţională din toată ţara. Concursul este unic în România prin tematică şi constituie azi o arhivă de documente vizuale despre satul contemporan de secol XXI.
“Fotografiile au abordat deja o temă pe care noi o vedem de câţiva ani încoace. Benefic este faptul că fotografiile au început să devină mult mai vizuale, adică transmit mult mai puternic ceea ce fotograful a simţit la fotografiere, nu strict rigid a fotografia şi a pune pe un perete”, a declarat Mircea Albu, preşedinte al Asociaţiei Artimage şi membru al juriului, adăugând că a crescut în acest an ponderea fotografiilor alb-negru. Fotografiile au fost realizate de artişti fotografi din toată ţara care au încercat să păstreze vie imaginea satului românesc tradiţional, pe cale de dispariţie. „Premiile sunt limitate, până la urmă jurizarea este un joc social şi cultural, frumos, dar dramatic pentru juriu, sigur ne-am bucurat că am fost primii care au văzut aceste imagini, sigur că avem pentru toate premiile noastre de suflet şi ale sufletului, sigur că a trebuit să împărţim nişte premii”, a precizat Dorel Găină, artist fotograf şi membru al juriului. „Aveţi şi aparatura, ştiţi şi poziţiile din care se realizează fotografiile pentru a scoate în evidenţă esenţialul. Dumneavoastră veţi fi posesorii unui fond documentar foarte important peste 10-20 de ani”, a precizat Ioan Toşa, muzeograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (fragement preluat dintr-un articol publicat pe www.citynews.ro, la data de 6 noi 2012).
Premianţii ediţiei 2012
Secţiunea de fotografie alb/negru:
Premiul I – Trofeul „Carol Popp de Szathmáry”: Gheorghe Petrila – Rugăciune în lemn
premiul II – Szabó Attila – Haos
premiul III – Vlad Dumitrescu – Linii de fân
Secţiunea de fotografie color:
Premiul I –– Trofeul „Szabó Tamás” – Balázs Ődőn – Pasaj
premiul II – Teutsch Alpár – Moara
premiul III – Szabó Attila – Urme
Secţiunea specială tematică „Uliţa satului”– Antal Levente – Pregătind de iarnă
Secţiunea reproducere după fotografie veche –– Ana Abrudan – Copii
Premiul Asociaţiei Art Image –– Antal Levente – Cărbunarii
Premiul Fotoclubului Stars – Vincze Szabolcs – Trio
Anul acesta au fost trimise peste 350 de fotografii şi au participat la concurs 35 de fotografi din ţară (Antal Levente, Abrudan Ana-Maria, Antal Attila, Dumitrescu Vlad, Balázs Ödön, Bálint Zsigmond, Paula Boarţă, Costel Iftinchi, Tăutan Dan, Dané Hedvig, Fekete Réka , Petrila Gheorghe, Ifrim Maria Mădălina, Incze Domokos, Incze László, Ioja Oszkár-Norbert, Katona Nicolae, Kibedi Sándor, Kucsera Jenő, Kuti Zoltán, Labancz István, Lăcătuş Maftei, Mihai Mincu, Moldovan Emilian, Pacurar Bogdan, Pisuc Raul, Pop Alexandru, Radu Lazăr, Sata Attila, Szabo Attila, Tăutan Dan, Teutsch Alpár, Vass Lehel).
Vernisajul expoziţiei Fotografia – Document Etnografic a avut loc în data de 6 niembrie 2012 la sediul Bibliotecii Judeţene Octavian Goga.
Concursul şi expoziţia de fotografie este organizată în fiecare an de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Art Image, Universitatea de Artă şi Design Cluj şi Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj.
O selecţie a fotografiilor din concursul de anul acest puteţi viziona aici.
|