Elevii Școlii Gimnaziale Cămărașu s-au întrecut marți, 08 octombrie 2019, într-o competiție pe teme de cultură tradițională. Aceasta a făcut parte din cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj. În cadrul concursului intitulat ,,Uniți prin tradiții”, tinerii au dovedit că dețin cunoștințe temeinice despre cântecele autentice și interpreții clujeni, costumul tradițional, obiectele din gospodăria țărănească și instrumentele populare. Toți participanții la concurs au primit diplome, revista „Brâul” și obiecte tradiționale, realizate de meșterii populari clujeni. Manifestarea a debutat la ora 11:00, la Căminul Cultural din localitate unde, alături de directorul instituției de învățământ, prof. Prunean Bogoși Felician Ștefan și ceilalți profesori, cei peste 200 de elevi au purtat un dialog cu echipa proiectului, consultanții artistici Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, pe tema importanței păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare. În cadrul dialogului, mulți elevi au fost premiați pentru răspunsurile corecte, legate de formația tradițională de acompaniament din Câmpia Transilvaniei, numită „Trio Transilvan”, portul popular din zona de Câmpie, elementele războiului de țesut și recunoașterea cântecului fără acompaniament, interpretat de Mariana Morcan, solistă profesionistă a Orchestrei „Cununa Transilvană”, „Balada lui Horea”.
Totodată, le-a fost prezentată activitatea instituției și, în mod special, proiectele culturale-educative desfășurate în tot județul (concursuri de muzică populară, festivaluri de colinde, Olimpiada meșteșugurilor tradiționale etc.), la care ei ar putea participa, în funcție de aptitudinile și pasiunile de care dau dovadă. Din arhiva instituției au fost prezentate CD-uri cu muzică tradițională românească, maghiară, evreiască și romă. N-au lipsit nici volumele apărute la editura „Tradiții Clujene” în urma taberelor anuale de cercetare, coordonate de dr. Mircea Câmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale. Elevii, alături de profesori, au fost îndemnați să afle de la cei mai în vârstă cum erau practicate mai demult obiceiurile populare în zonă, iar cele mai reușite lucrări, selectate la nivelul școlii, să fie trimise spre publicare în revista „Brâul”.
La întâlnire a fost prezent și primarul comunei, domnul Mocean Iancu Marcel, care a punctat modul în care locuitorii comunei Cămărașu își păstrează și promovează tradițiile, cântecul și jocul popular. Costumele populare de zona Cămărașu, purtate de membrii ansamblului „Fiii Cămărașului”, a precizat domnul primar, au fost realizate în urma consultării cu specialiștii recomandați de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, acestea fiind confecționate după modele foarte vechi și autentice.
În Școala Gimnazială Cămărașu există o preocupare specială pentru promovarea tradițiilor populare în rândul elevilor. Astfel, ultima etapă a proiectului a presupus prezentarea portului popular, în versuri, de către elevii care au fost premiați la Festivalul-concurs „Prin tradiții...spre identitate”, organizat anual de Școala Gimnazială „Stefan Pascu” Apahida. Apoi a urmat o suită de jocuri din Cămărașu, puse în scenă de o parte din membrii Ansamblului „Fiii Cămărașului”, instructori coordonatori Anca și Sebastian Băieș. Un moment deosebit a fost creat de tinerii romi din cadrul școlii, cordonați de profesoara Ianoși Andreea care, pentru prima dată pe o scenă, au prezentat mai multe dansuri tradiționale țigănești.
Echipa proiectului, formată din consultanții artistici Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, interpreta de muzică populară Mariana Morcan și tehnician de imagine Ioan Bruchental, la cererea elevilor și a cadrelor didactice, pe 29 octombrie 2019, de la ora 11.00, va fi prezentă la Liceul Teoretic ,,Eugen Pora” din Cluj- Napoca. Întâlnirea va avea tema „Povestea lutului”, iar elevii ciclului primar vor putea vedea „pe viu” cum se lucrează la roata olarului. Totodată va fi prezentată o expoziție cu obiecte realizate de meșterii populari, coordonați de prof. dr. Viorica Ciobanu, președintele Asociației.