Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, președinte Alin Tișe, invită publicul clujean joi, 20 februarie 2020, la spectacolul extraordinar de folclor „Tradiții clujene de Dragobete”. Evenimentul, care va reuni cântăreți tineri și consacrați, va debuta la ora 18:00, în sala de spectacole „Laurențiu Hodorog” a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
Cele mai frumoase cântece de dragoste din folclorul românesc vor fi aduse în scenă de: Luana Vârjan, Alexandru Filip, Denisa Perde, Radu Lazăr, Cătălina Rotaru, Adriana Anghel, Raul Oltean, Amalia Chiper Iurian, Mihai Trif, Florin Bota, Marinela Zegrean Istici și Constantin Istici, Mariana Morcan, Ovidiu Purdea Someș și Adriana Irimieș, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.
Invitați speciali: Cristian Fodor, Valeria și Traian Ilea și Mariana Anghel.
Spectatorii se vor putea bucura și de jocuri populare, prezentate de jucăușii Școlii de dans tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca. Totodată, un obicei de nuntă din satul tradițional va fi prezentat în fața publicului de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu. Grupul a fost înființat la inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție care, prin biroul de cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale, al cărui șef este etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu, organizează campanii de culegere de folclor vocal și instrumental, dar și de obiceiuri și traditii, în toate zonele etnofolclorice din județul Cluj.
Spectacolul folcloric de Dragobete, prezentat de Grigore Sâmboan, foarte așteptat de publicul clujean este organizat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj și vizează, în principal, promovarea tinerilor interpreți de muzică populară și a tradițiilor din județul Cluj.
Intrarea se va face pe bază de bilete, în valoare de 20 lei. Se pot procura de la casieria Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, de luni până vineri, între orele 10:00 -18:00, și în magazinele partenere: Entertix Platinia Shoping Center, (et. I), Librăriile Cărturești (Iulius Mall,Vivo, Platinia Shoping Center) și Info Point Carrefour Vivo. Disponibile și online: www.myticket.ro și www.entertix.ro.
***
Dragobetele, sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie, reprezintă unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român, o zi de sărbătoare, în care feciorii și fetele, având credința că acum trebuie să fie veseli, se adunau mai mulți la o casă, pentru a-și face Dragobetele, convinși că, în acest fel, vor fi îndrăgostiți tot anul, potrivit folcloristului Simeon Florea Marian, în „Sărbătorile la români”. Această sărbătoare marchează și revigorarea naturii și, în același timp, a omului, aducând iubirea în casă și în suflet.