.
Într-o primăvară destul de capricioasă, nu numai din punctul de vedere al vremii, iată că duminica de 23 mai 2010, a adus, pe lângă vreme frumoasă în judeţul Cluj şi bucuria spectacolului de bună calitate la URCA.
A fost momentul întâlnirii la manifestarea tradiţională „HORA SATULUI la URCA” desfăşurat la Căminul Cultural al satului URCA din comuna VIIŞOARA, începând cu orele 16.00, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor de prietenie dintre locuitorii localităţilor URCA-VIIŞOARA şi SAINT CALAIS (Franţa).
Acţiunea s-a desfăşoarat în organizarea: Consiliului Judeţean Cluj, a Primăriei comunei Viişoara şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Programul de desfaşurare a fost următorul: Ora 16.00 – deschiderea oficială a manifestării în cadrul căreia au luat cuvântul personalităţile locale şi cele din partea oaspeţilor francezi : ing. Ioan ROMAN – primarul comunei Viişoara, Michel LETELLIER – primarul oraşului Saint-Calais, Philippe VALE, Claude KEMP, Claude REZE, Claude PIGNET, Philippe BLAUMC, Francois MEIGNAT şi sufletul acestei înfrăţiri, după cum au recunoscut-o toţi participanţii, doamna Maria RUS.
Momentul de deschidere a fost urmat de unul al oferirii din partea oficialilor români ai primăriei Viişoara a nu mai puţin de 80 de diplome de excelenţă pentru persoanele, atât franceze cât şi române, care au avut un rol de esenţă, de-a lungul celor 20 de ani de prietenie şi colaborare dintre cele două localităţi înfrăţite, URCA-VIIŞOARA şi SAINT-CALAIS, precum şi a unor plachete aniversare. Imnurile Franţei, al României şi cel al Uniunii Europene au încheiat cum nu se poate mai potrivit acest moment de-a dreptul emoţionant.
A urmat cadoul părţii române pentru oaspeţii francezi sosiţi în număr de peste 35 de persoane pentru o perioadă de o săptămână, SPECTACOLUL FOLCLORIC la Căminul Cultural din URCA.
Au deschis programul copiii de la Şcoala din Viişoara cu trei momente foarte bine primite de asistenţă: un grup vocal care au surprins publicul cu un repertoriu de cântece corale românesâşti şi franţuzeşti; o scenetă deosebit de hazlie în limba franceză şi un moment de dans modern.
A urmat recitalul susţinut de cei doi solişti, atât de apreciaţi de publicul prezent la Urca, Amalia CODOREAN-CHINDRIŞ şi Florian ROŞAN acompaniaţi de cunoscuta Orchestră « Cununa Transilvană » a a C.J.C.P.C.T. Cluj,
18.00–22.00 - “HORA SATULUI” cu Taraful lui Şandorică din Soporu de Câmpie, Concursuri: de costume populare, de joc fercioresc şi de joc de perechi.
Spectacolul folcloric s-a desfăşurat cu participarea următorilor invitaţi:
Dumitru FĂRCAŞ, Orchestra « CUNUNA TRANSILVANA » a C.J.C.P.C.T. Cluj, Amalia CODOREAN-CHINDRIŞ, Marinela ZEGREAN-ISTICI, Florian ROŞAN, Ansamblul folcloric din URCA, Formaţia de dansuri tradiţionale din VIIŞOARA, Formaţia de dansuri ţigăneşti din VIIŞOARA şi Formaţia de dansuri a Şcoliii din VIIŞOARA.
Remarcabilă a fost prezenţa, de un înalt profesionalism a Orchestrei “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj, dirijată de Ovidiu Barteş, care a reprezentat un moment important şi foarte apreciat de tinerii solişti în festival.
Scopul declarat şi permanent al |