Ecouri în presă:.
Cea de a VI –a ediţie a festivalului „Hora Satului” la Frata, organizat de Primărie, Consiliul local şi CJCPCT Cluj a avut în generic şi întîlnirea anuală a fiilor satelor componente comunei.
Deşi supăraţi de persistenţa unei ploi mai degrabă montană decît de cîmpie, fiii satului au venit în număr destul de mare în această duminică de iulie, mult mai blîndă în temperaturi, pentru a admira portul popular specific zonei şi a-şi depăna amintirile unor întîlniri rare, dar mai ales să participe la spectacolul folcloric în care cîntecul şi jocul popular românesc din această zonă a Transilvaniei să le bucure inimile într-o zi dăruită lor, cu multă generozitate, de autorităţile publice locale.
Primarul comunei, Vasile TRIF, ne-a asigurat, în dimineaţa zilei, că la ora amiezii va fi soare şi că ploaia a fost necesară pentru a da consistenţă şi rod bogat culturilor lucrate în această vară toridă de truditorii comunei.
Şi aşa a şi fost. După încheierea slujbelor religioase în lăcaşele de cult, norii s-au risipit dînd senzaţia complicităţii cu organizatorii, încît soarele a redevenit suveran, încălzind sufletele celor 16 cupluri ale comunei, care au împlinit 50 de ani de convieţuire şi cărora fiii satelor prezenţi în faţa scenei din vecinătatea căminului cultural le-au oferit întreaga lor gratitudine prin îndelungate aplauze. Primarul Vasile TRIF, în numele conducerii comunei, le-a dorit fericire, ani mulţi, oferindu-le diplome de merit şi cîte trei milioane lei vechi în semn de preţuire a comunităţii în care trăiesc. Tot în acest cadru au primit diplome de merit şi buchete de flori Florica Gherman, inspector la Primăria Frata, pînă azi şi Dumitru Jucan, director al Căminului Cultural, cei doi fiind de mîine cei mai ...tineri pensionari a comunei.
După lansarea cărţii: „Cînd îţi cresc aripi de înger”, semnată de Florina-Ioana Cozea, s-a intrat în adevăratul subiect al zilei, numit „Hora Satului”. Au urcat pe scenă instrumentişti, dansatori şi solişti ce pun în valoare tradiţii nepieritoare, mesagerii lor venind din Soporu de Cîmpie, Frata, Mociu, Ceanu Mare, Viişoara, Tritenii de Jos, Cămăraşu, Silivaşu de Cîmpie, Sărmaşu şi Rîciu din judeţul vecin Mureş, ansamblul „Cununa Transilvană”, solişti consacraţi din Cluj-Napoca şi judeţ, care au prezentat un repertoriu plăcut publicului, iar tarafurile lui Gaciu, Nonu şi Şandorică au întreţinut ”jocul la şură” şi balul ce au încheiat această frumoasă serbare tradiţională a comunei Frata.
De remarcat că la această ediţie a debutat pe scenă un nou ansamblu artistic al copiilor din Soporu de Cîmpie, pregătit de tînărul animator Sebastian Constandea, în care se pregătesc de un an de zile 24 de elevi din clasele I-VIII ai şcolii din această localitate transilvană. Micilor artişti le-a fost oferită o diplomă de participare din partea primarului comunei şi urarea de a pune în scenă tot ce este mai de preţ din jocul strămoşesc al acestor locuri.
Dumitru VATAU (Făclia de Cluj) |