.
După o pauză de patru ani, expoziţia itinerantă „Fotografia – document etnografic”, rezultat al concursului anual cu acelaşi nume, revine la Baia Mare în perioada 19-30 martie, în cadrul unui schimb deja tradiţional de expoziţii de fotografie etnografică, realizat între cele două Centre Judeţene de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale din Cluj şi Maramureş. Acest schimb iniţiat în urmă cu peste 5 ani este rezultatul interesului comun ridicat al celor două centru culturale pentru fotografia cu tematică etnografică, un instrument de mare actualitate în domeniul conservării, arhivării dar şi al promovării elementelor de cultură tradiţională.
Astfel, pe simezele băimărene, mai precis în primitorul Salon al Artelor, al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, sunt expuse 85 de fotografii realizate de aproape 40 de fotografi din toată ţara, reprezentând o selecţie a lucrărilor ediţiei a VIII-a 2011 şi a lucrărilor căştigătoare în ediţii precedente, întrega expoziţie fiind aranjată de către Felician Săteanu (Baia Mare), Ioana Bursan şi Consuela Bendea (Cluj).
Vernisajul expoziţiei, desfăşurat în 19 martie, s-a bucurat de prezenţa a numeroşi fotografi, centrul din Baia Mare fiind cunoscut în acest sens pentru numărul mare de pasionaţi ai acestei arte. Unii dintre ei sunt participanţi în cadrul concursului nostru, alţii prezenţi în tabăra „Fotoetnografica” organizată anual în Maramureş de către colegii noştri din Baia Mare.
Expoziţia, dar şi întregul proiect „Fotografia-document etnografic” au fost prezentate în deschidere de către directorii celor două centre culturale organizatoare ale evenimentului: Ştefan Mariş, directorul CJCPCT Maramureş şi Tiberiu Groza, directorul centrului clujean. S-a vorbit despre importanţa fotografiei etnografice în activitatea celor două centre, despre colaborarea lor şi despre prezenţa acestor fotografii pe simeze de peste hotare în cursul acestui an.
Valoarea de document a lucrărilor prezentate sporeşte cu atât mai mult cu cât expoziţia aduce în faţa publicului aspecte adesea ascunse ale culturii tradiţionale, pe care mulţi, mai ales cei tineri, nu au cum să le cunoască şi care se dezvăluie doar cercetătorului şi, în cazul de faţă, fotografului tenace care a petrecut mult timp pe teren şi a “scormonit” îndeajuns până să găsească elemente autentice. Este prilejul unei adevărate călătorii imaginare în lumea satului românesc, un sat încă plin de farmec, care mai păstrează câte ceva din ceea ce-i era caracteristic odinioară.
Prezenţa clujeana la Baia Mare este al treilea proiect desfăşurat în 2012 având în centru fotografia etnografică, după vernisarea în ianuarie a expoziţiei similare la Alba Iulia şi a expoziţiei „Fotoetnografica” a CJCPCT Maramureş la Cluj, în februarie. |