.
Festivalul Internaţional de Folclor, Gherla - ediţia a XVII-a
Fundaţia Culturală Téka din Gherla, în cei aproape 20 de ani de existenţă, a organizat diferite manifestări culturale şi ştiinţifice, cu scopul de a promova şi conserva cultura populară. Festivalul Internaţional de Folclor, organizat de obicei în a doua săptămână din mai, anul acesta s-a îmbogăţit cu o nouă pată de culoare, simpozionul „Jocul şi tradiţia populară”.
Vineri, pe scena din centru, au concertat elevii cursului de instrumente muzicale, apoi a urmat casa dansului popular interactiv pentru preşcolari „Prücskök”. Preşcolarii oraşului pot învăţa jocuri şi dansuri populare din 2004, la sediul fundaţiei, dar vineri am schimbat locul desfăşurării. Planul iniţial a fost de a dansa în faţa scenei, însă ploaia ne-a schimbat-o. Katona Annamária, educatoarea entuziastă, care conduce programul încă de la început, a invitat toţi copii pe scenă. În ciuda ploii, copii au dansat pe scenă, şi după spusele lor, a fost cea mai bună ocazie de până acum. Începând din acest an şcolar, ansamblul instrumental Kontra Banda, format din liceeni gherleni, acompaniază primii paşi de dans ai piticilor.
Ploaia ne-a alungat la sediul fundaţiei, unde primarul şi vice primarul municipiului au salutat spectatorii şi grupul de dans a oraşului înfrăţit, Aba, din Ungaria. Apoi grupul de dans Kis-Sárviz din Aba a prezentat dansuri din Ungaria dar şi din Moldova. Spectacolul s-a terminat cu recitalul tarafului Harmadik şi solista Hubán Ágnes. Cei dornici au putut petrece până târziu în noapte.
Sâmbăta a avut loc primul simpozion organizat de Fundaţia Culturală Téka şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, în parteneriat cu instituţiile gherlene: Grădiniţa Arici Pogonici, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 şi Liceul Teoretic Petru Maior. Tema acestui an a fost jocul şi tradiţia populară, grupul ţintă fiind educatoarele, învăţătorii şi profesorii care predau în limba maghiară. În cadrul acestei activităţi s-a lansat şi un CD, cu lucrările simpozionului, s-a deschis o expoziţie cu lucrări şi afişe, şi s-a încheiat cu o masă rotundă, moderat de inspectorul şcolar Szabó Gábor. La discuţii au luat parte şi cadrele didactice din Aba şi Bălan, judeţul Harghita.
De la ora 11 toţi invitaţii au ieşit în centru, unde erau deja amplasate tarabele meşteşugarilor. Au început atelierele de creaţie pentru copiii, iar pe scenă au urcat grupurile de dans.
Activităţile de dupămasă au început cu defilarea celor 15 ansambluri şi tarafe invitate, de la sediul fundaţiei Teka până la scena din centru. Pe parcursul spectacolului de gală, copiii au putut alege din alte ateliere decât cele de dimineaţă, condus de educatoarele şi învăţătoarele din oraş, cărora le mulţumim şi pe această cale. Numai dupămasa cca. 150 de copii au creat ceva la careva dintre ateliere.
Pe scenă s-au prezentat ansamblurile Kis-Sárviz din Aba, Köles din Enying-Ungaria, Aranyeső din Dej, Bogáncs şi Zurboló din Cluj-Napoca, Gereben din Odorheiu Secuiesc, Ördögborda din Bălan, Szalmakalap din Sic, dansatorii din Pălatca şi Mintiul Gherlii , Ardealul şi Valea Someşului din Gherla şi gazda, ansamblul Kaláka din cadrul fundaţiei Téka. Ei au fost acompaniaţi de tarafele lor şi de Rezeda şi Harmadik, Codoba Florin din Pălatca fiind invitatul lor special.
Seara, curtea fundaţiei Téka s-a dovedit neîncăpătoare, noaptea foarte scurtă pentru dansatori, iar vecinii toleranţi (îi mulţumim şi lor). Dansatorii din diferite regiuni, între care, de-a lungul anilor s-au creat prietenii durabile, au petrecut şi au cântat şi pentru bucuria revederii dar şi pentru tristeţea despărţirii.
Festivalul a fost finanţat de Fondul Cultural Naţional din Ungaria, Fundaţia Communitas şi Consiliul Judeţean Cluj. Partener a fost Primăria Gherla.
Fodor Emőke |