.
Piatra-Neamț, 30 mai 2012
Printre compozitorii români care s-au impus cu strălucire în viaţa muzicală românescă din ultimele decenii se numără şi TUDOR JARDA (1922–2007) – profesor, dirijor, etnomuzicolog, compozitor, care și-a desfășurat activitatea la Cluj-Napoca.
Centrul Județean pt Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în colaborare cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, derulează în perioada 30 mai
– 20 oct 2012 proiectul "Tudor Jarda – 90 ani" în cadrul căruia, 11 instituții de cultură partenere din Cluj-Napoca, București, Tg. Mureș și Piatra Neamț organizează o serie de manifestări culturale de tipul concerte, expoziții și simpozioane, ce vor avea loc sub semnul omagierii a 90 de ani de la nașterea folcloristului și profesorului universitar Tudor Jarda, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca."Gheorghe Dima”, la Sala festivă a Liceului de Arte „Victor Brauner” din localitate, cu lucrări din creația compozitorului, în exclusivitate."Vacanțele muzicale” organizate la Piatra-Neamț, despre proiectul în desfășurare precum și despre Facultatea de muzică și studenții ei, aflați pe scenă pentru a interpreta alese lucrări din compozițiile lui Tudor Jarda.Deschiderea seriei de evenimente la Cluj-Napoca va avea loc vineri, 5 oct. 2012, în Sala de Sticlă a Primăriei, cu participarea unor personalități de seamă din sectorul academic al muzicii românești, membri ai Uniunii Compozitorilor din România, ai Academiei Române și ai Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, prin luări de cuvânt ce vor evoca viața și opera importantului personaj din istoria culturală clujeană."Tudor Jarda – viața și opera" la care vor participa, Centrul de Excelență al Academiei de Muzică, Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române și Uniunea Compozitorilor – filiala Cluj-Napoca. calendarului prestabilit, de întreaga presă clujeană, dar și de un numeros public ce va fi prezent în Sala mare a Casei de Cultură a Studenților și cea a Studioului de concerte a Academiei “Gh. Dima” în perioada mai sus amintită, la concertele organizate în memoria îndrăgitului profesor, Tudor Jarda.
Seria manifestărilor a fost deschisă miercuri, 30 mai 2012, cu un concert extraordinar susținut de soliștii și corul Filialei Piatra-Neamț a Academiei de Muzică
În deschiderea concertului, Prof. Univ. Dr. Cristian Misievici, Conf. Univ. Dr. Constantin Andrei și lect. Univ. Dr. Mircea Cîmpeanu au vorbit publicului despre personalitatea profesorului Tudor Jarda și prezența domniei sale în mai multe rânduri la
Au evoluat pe scenă solistele: Anastasia Buruian și Rodica Balteș, acompaniate la pian de Cristina Moroi, iar în partea a II-a a concertului, Corul filialei universitare dirijat de Kalló Ildikó. Au fost interpretate lieduri pe versuri scrise de Octavian Goga și Dominic Stanca, Suita I-a bihoreană și mai multe coruri pe versuri populare, precum: Du-te dor pe valea seacă, Dusu-s-o bădița, dus, Mărita-m-aș, mărita, Foicică de ciper, Pentru tine mândră, hăi, Nuntă țărănească.
În luna octombrie sunt prevăzute mai multe concerte omagiale la Cluj-Napoca în interpretarea formațiilor artistice ale Școlii de Arte „Tudor Jarda”, Școlii de muzică „Augustin Bena”, Liceului de Muzică „Sigismund Toduță”, Academiei de Muzică „Gh. Dima”, Orchestra profesionistă Cununa Transilvană, Corul Filarmonicii Transilvania, Ansamblul Operei Naționale Cluj-Napoca precum și la Târgu-Mureș, în cadrul Facultății de Muzică a Universității de Arte.
În paralel cu activitatea concertistică este prevăzută organizarea unui simpozion cu numele
Evenimentele vor fi urmărite, conform
calendarului prestabilit, de întreaga presă clujeană, dar și de un numeros public ce va fi prezent în Sala mare a Casei de Cultură a Studenților și cea a Studioului de concerte a Academiei “Gh. Dima” în perioada mai sus amintită, la concertele organizate în memoria îndrăgitului profesor, Tudor Jarda.
Manager proiect, Dr. Cîmpeanu Mircea |