.
REGULAMENT
DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A FESTIVALULUI CONCURS DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC
„STRUGURELE DE AUR”, EDIŢIA A XI
ALBA IULIA – JIDVEI
13 - 16 SEPTEMBRIE 2012
I-A
Iată-ne ajunşi la a XI
I-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, ce îşi aşteaptă pretendenţii la cucerirea trofeului.e lor particulare, ceea ce duce treptat la uniformizarea atlasului nostru folcloric.
De vreme ce în mediile folclorice asistăm la preluarea unor creaţii care sunt difuzate programatic, la scară naţională, prin intermediul unor mijloace moderne şi prestigioase, înseamnă că stă în puterea noastră însăşi formarea gustului artistic al celor mulţi în cadrul folclorului.
Pe lângă datoria pe care o avem de-a pune şi repune în circulaţie piese cu adevărat valoroase şi reprezentative pentru forţa de creaţie artistică a neamului nostru, avem datoria de-a pregăti pe această cale mulţimile pentru a putea primi, treptat, tot ceea ce este valoros în arta românească şi universală, nu numai în cea folclorică.
Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” reprezintă o invitaţie de-a ne apropia cu speranţă şi demnitate de cultura şi civilizaţia tradiţională materială şi spirituală ce se regăseşte în mod special aici, pe Târnava Mică, la Jidvei, într-o rezonanţă deplină dintre gesturile onorate întreprinse cu smerenie şi mândrie de aceşti „Mecenas” autentici numiţi Liviu şi Claudiu Necşulescu, ctitori moderni ai unei comunităţi tradiţionale prospere.
Reluarea continuă şi definitivă a unei tradiţii fără de care spiritualitatea acestei comunităţi ar fi cu mult mai săracă, subliniază un concept pe cât de simplu pe atât de eficient: scoate satul în lume, aducând lumea în sat.
Conceptul de unicitate al acestui festival este conferit atât de organizarea amplă, complexă a acestuia, cu implicare naţională, cât şi de substanţialitatea eforturilor organizatorilor regăsită în premiile valoroase, de nivel european.
Reunirea la această ediţie a Festivalului Naţional „Strugurele de Aur” a tot ce este mai semnificativ în domeniu, ca personalităţi din România, va constitui, poate mai mult decât până acum, un corolar cultural emblematic pentru organizator, o traducere completă a semnificaţiilor sintagmei: patrimoniu cultural naţional.
Ţinând seama de prestigiul câştigat în ediţiile precedente ale Festivalului Concurs Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, organizatorii îşi propun ridicarea nivelului de mediatizare şi apreciere a valorii concurenţilor, prin cooptarea în juriu şi organizare a unora dintre cele mai importante personalităţi din domeniul etnomuzicologic şi al culturii tradiţionale româneşti.
DESFĂŞURAREA FESTIVALULUI – REGULAMENT ORGANIZATORIC
Condiţii de participare:
Concursul, care se desfăşoară pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, este deschis interpreţilor amatori de muzică populară din întreaga ţară. Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi 32 de ani împliniţi. Nu se primesc în concurs artişti profesionişti.
Secţiunea I – Solişti vocali:
Concurenţii vor prezenta două piese muzic
ale cu acompaniament.
Prima piesă va fi doină, cântec doinit, baladă, cântec epic, din culegeri sau repertoriu personal.
A doua piesă trebuie să fie o melodie cunoscută din repertoriul unor artişti consacraţi, preluată cu respect pentru linia melodică şi textul poetic, dar fără a imita, în stil propriu potrivit sensibilităţii fiecărui concurent.
Soliştii vocali pot prezenta şi un cântec special în cadrul secţiunii „Drumul Vinului, Ţara Vinului”, cântec care prin textul poetic să aducă în lumină această lume specială a oamenilor care trăiesc pentru a aduna în bobul viilor raze de soare.
Secţiunea a II-a – Solişti instrumentişti:
Concurenţii vor interpreta două piese cu acompaniament.
Prima piesă va fi o doină din culegeri sau din repertoriul personal.
A doua piesă va fi preluată din repertoriul unor instrumentişti consacraţi.
Alte informaţii
zentarea festivalului şi prezidarea juriului vor fi efectuate de Marioara Murărescu, iar acompaniamentul la ambele secţiuni va fi asigurat de către orchestra JIDVEI-ROMANIA, dirijată de maestrul Stelian Stoica. iulie 2012 în Alba-Iulia la Hotelul Transilvania, începând cu ora 10:00. Toţi participanţii la preselecţie vor avea asigurată masă gratuită. Concurenţii care au vârsta mai mică de 18 ani au dreptul la un loc suplimentar la masa pregătită de organizatori. Concurenţilor care vin de la mai mult de 150 de kilometri distanţă li se va asigura cazare gratuită. Participanţii care vin de la distanţă mai mare de 150 de kilometri şi au vârsta mai mică de 18 ani pot fi cazaţi împreună cu un însoţitor.
Încre
dinţaţi că veţi răspunde favorabil acestei invitaţii, vă asigurăm de colaborarea noastră şi în viitor.
Înscrieri
Fisele de înscriere şi partiturile completate se trimit până în data de 17 iulie 2011 la una dintre adresele poştale sau electronice de mai jos
În mod excepţional, fişele de înscriere şi partiturile completate pot fi înmânate în ziua preselecţiei,
Alte informaţii la tel. 0258-813.076; 0742-
18 iulie 2012, unuia dintre membrii comisiei de examinare din cadrul preselecţiei.033.489; 0761-600.494; 0740-116.088; 0758-020.555 şi site www.jidvei.ro.
PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE
Alba Iulia – Prim
Alba Iulia – A dou
A
Jidve
PREMIILE FESTIVALULUI
Marele Premiu soliști vocali 10.000 lei
Marele Premiu soliști instrumentiști 10.000 lei
a zi de concurs şi recitaluri 13 septembrie 2012 orele 18:00a zi de concurs şi recitaluri 14 septembrie 2012 orele 18:00lba Iulia – Gala Laureaţilor 15 septembrie 2012 orele 18:00i – Ecoul Galei Laureaţilor 16 septembrie 2012 orele 18:00
Locul I solişti vocali 8.
000 lei
Locul I solişti instrumentişti 8.000 lei
Locul II solişti vocali 6.000 lei
Locul II solişti instrumentişti 6.000 lei
Locul III solişti vocali 4.000 lei
Locul III so
Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” 4.000 lei
lişti instrumentişti 4.000 lei
PREMIILE SPECIALE ALE FESTIVALULUI
Coproducător Coorganizator
SC Jidvei SRL
Premiul Cramei Jidvei 3.000 lei
Premiul special al juriului 3.000 lei
Premiul de popularitate 3.000 lei
Premiul special al Orchestrei Jidvei România 2.500 lei
Premiul pentru cel mai autentic costum popular 2.000 lei
Televiziunea Română Consiliul Judeţean Alba
Organizator şi producător
:
Centrul de Cultură AUGUSTIN
BENA din Alba-Iulia, strada Regina Maria, nr. 6, cod 510103, fax. 0258-826.410
Orchestra JIDVEI-România din Sibiu, str. Islazului, bl. 22, ap. 3, cod 550145 fax. 0269-213.918
orchestrajidveiromania@yahoo.comculturaalba@yahoo.com
strugureledeaur@jidvei.ro
Pre
Acest festival va avea două momente de desfăşurare: preselecţia şi festivalul propriu-zis.
Preselecţia va avea loc în 18
În perioada festivalului propriu-zis, toţi concurenţii vor avea asigurate cazare şi masă pentru o persoană, însă concurenţii care vor avea mai puţin de 18 ani pot beneficia de un loc suplimentar la cazare şi masă pentru un însoţitor.
Laureaţii Festivalului Naţional de Folclor STRUGURELE DE AUR au datoria morală ca la festivalurile, concursurile şi spectacolele în care vor evolua în viitor să facă cunoscut publicului premiul pe care l-au obţinut la acest prestigios festival naţional de câte ori au ocazia, timp de cel puţin 5 ani.
Toate zilele de concurs şi ambele gale ale laureaţilor vor fi preluate de TVR1 prin cunoscuta emisiune Tezaur Folcloric, precum şi radiofonic, în direct, de Radio Cluj.
Iniţiat în anul 2001 de către conducerea SC JIDVEI SRL, având ca obiectiv special conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi artistic al zonei, acest festival naţional s-a dovedit a fi, prin evoluţia de-a lungul anilor, un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona celor două Târnave: calitatea de excepţie a vinurilor şi bunul gust artistic păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri. Festivalul a devenit o sărbătoare a cântecului adevărat în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti. La Alba Iulia, în inima ţării, se întâlnesc în fiecare an generaţii de interpreţi – celebrităţi în recital, tineri în concurs şi, nu întâmplător, prin repertorii, marii solişti care cu ani în urmă au slujit cântecul românesc.
Interpretarea cântecului popular, astăzi, nu mai este un act ritual, o integrare firească în nişte forme venite din vechime şi nici măcar o manifestare spontană ci o modalitate de satisfacere a unor dorinţe artistice.
Artistul preia piese din repertoriul general folcloric potrivit gustului său actual iar vechile zone folclorice care s-au conturat pe încetul, într-o perioadă de timp încep să-şi piardă individualitatea, caracterel |