În prezența unor reprezentanți ai culturii românești veniți special la Alba-Iulia, din partea Ministerului Culturii din România – secretarul de stat Radu Boroianu, din partea CNCPCT directorul Oana Petrică, alături de reprezentantul cel mai înalt al Consiliului Județean Alba - președintele Ion Dumitrel și directorul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba - Daniela Floroian, în Aula Universității “1 Decembrie 1918” din Palatul Apor - cetatea Alba Iulia, a fost deschisă oficial ediția a XX-a a Colocviilor anului 2013.
Organizate în preajma sărbătoririi Zilei Naționale a Patrimoniului Cultural Imaterial (17 octombrie) sesiunea a reunit în cadrul lucrărilor reprezentanți ai mai multor centre culturale, muzee, universități din țară, județele cele mai bine reprezentate fiind ca mai întotdeauna: Alba, Cluj, Sibiu, Iași, Vâlcea, Suceava, Galați, Dâmbovița și Tulcea și municipiul București.
Primele două zile ale activităților au fost dedicate comunicărilor, cu tematică de mare actualitate în domeniu, și anume:
- Elemente de patrimoniu cultural imaterial
- Tezaure Umane Vii
- Protejare – viabilitate și tradiție
Au luat cuvântul cercetători și universitari, precum: Dr. Sorin Mazilescu – Argeș, Dr. Iuliana Băncescu – București, Ioana Mădălina Munteanu și Anamaria Stănescu – CNCPCT, Anișoara Ștefănucă-Stegaru – Galați, Dr. Steluța Pârâu – Tulcea, Dr. Mircea Cîmpeanu – Cluj, Karla Bianca Roșca-Szente - Sibiu, Dr. Adrian Ciucureanu – Dâmbovița, Călin Brăteanu – Suceava, Dr. Ilie Moise – Sibiu, Elena Stoica – Vâlcea, Dr. Ioana Ruxandra Fruntelată – București, Prof. Adrian Ardeleanu – Iași, Drd. Mirela Crețu – Sibiu, Dr. Oana Petrică – București, Ștefan Coman – Tulcea și Dr. Corina Mihăescu – București.
Ziua a doua a fost dedicată aplicațiilor pe teren în județul Alba. Au fost organizate deplasări și întâlniri cu oamenii satelor din Țara Moților și cultura lor tradițională, în comunele Sălciua, Livezile și Bucerdea Vinoasă. Au fost vizitate ateliere tradiționale, colecții, case-muzeu, precum și două secții externe de învățare a unor meșteșuguri populare, ale Școlii populare de artă Alba-Iulia.
Cercetătorii au fost martorii unor rememorări, povestiri, cântări din voce și frunză dar și a cunoașterii jocului popular “Pă știmbate” din Sălciua, activități culturale ce au prezentat un real interes din partea aplicanților. Credem că nu se putea aniversa într-un mod mai original Ziua Naționala a Patrimoniului Cultural Imaterial. În urma vizitelor făcute cu această importantă ocazie, s-a fost dovedit faptul că în județul Alba, cultura tradițională este bine îngrijită și în plus, dorința de păstrare a ei peste timp este pusă în aplicare.
Diferitele contacte între oamenii de specialitate etnologică, etnomuzicologică, etnocoreologică, etnografică și antropologică prezenți la Colocviile Centrului Național au dus la discuții interesante despre viitorul culturii tradiționale, cercetarea și protejarea patrimoniului cultural imaterial, actul educațional în spiritul tradiției și educația pro patrimoniu, reinventarea tradiției, redefinirea conceptului de identitate culturală, definirea identității din perspectiva istoriei și orientarea spre o viitoare identitate europeană.
|
|
Cea de a XX-a întâlnire a „clubului elitelor” din centrele culturale (Prof. Univ. Dr. Ilie Moise) a dovedit interesul specialiștilor români pentru cultură și pentru patrimoniul românesc construit de strămoși de-a lungul secolelor. Punerea accentului pe tradiție și identitate este un subiect european de actualitate ce trebuie să fie mai bine pus în valoare în România. Ideile și propunerile prezentate în acest cadru științific au plecat spre Ministerului Culturii, purtate de însăși reprezentanții acestei înalte instituții din capitală, pentru a fi dezbătute la nivel oficial. Toate acestea, în scopul a arăta și sublinia importanța culturii tradiționale, ce trebuie păstrat cu sfințenie, fiindcă face parte din istoria si identitatea poporului nostru.