.
Duminică , 15 decembrie 2013, pentru câteva ore Clujul a fost “invadat“ de sute de colindători, sosiți din mai multe regiuni etnografice ale Transilvaniei. Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” au fost organizatorii evenimentului, care a polarizat atenția numeroșilor clujeni aflați pe traseul dintre monumentul Memorandiștilor și Piața “Avram Iancu”. Pe lângă concertele propriu-zise, desfășurate în “Piața Unirii” și “Avram Iancu”, artiștii au susținut și un spectacol de colinde în sala de festivități a Hotelului “Napoca”.
Festivalul a început la ora 12.00 în fața monumentului Memorandiștilor cu reunirea celor treisprezece grupuri de colindători: Grădinița “Daniela” – Florești, Ceata “Mărișel“- jud. Cluj, Liceul “Lucian Blaga”– Cluj-Napoca, Liceul de arte plastice “Romul Ladea” - Cluj-Napoca, Ceata de colindători din Ieud, jud. Maramureș, Grupul “Datini” - Alba Iulia, Grupul de colindători din Beliș – jud. Cluj, Ceata de colindători din Sălciua – jud. Alba, Ceata “Flori de Maramureș” din Baia Mare – jud. Maramureș, Ceata de colindători ai ansamblului “Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj, Grupul Folcloric “Buciumul”, al Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, Grupul de colindători din Telciu - jud. Bistrița-Năsăud, Grupul de colindători “Craii Apusenilor” din Beliș, jud. Cluj. Acestea au delectat, minute în șir, publicul, cu vechi colinde românești, după care au pornit spre Piața “Avram Iancu”.
La ora 12.30, grupurile de colindători și clujenii, ajunși în fața statuii “Crăișorului Munților” au primit, prin intermediul părintelui profesor dr. Ioan Chirilă, binecuvântarea mitropolitului Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Andrei Andreicuț. După cuvântul părintelui-profesor și al celui de-al doilea organizator al festivalului, profesorul Victor Bercea, a urmat un microrecital de colinde, care a inclus piesele: “Trei păstori”, “O, ce veste minunată”și imnul Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din România, “Colind Iancului”.
În continuare, de la ora 14.00, manifestarea s-a mutat într-una din somptuoasele săli ale hotelului „Napoca”, unde profesorul Bercea a dat semnalul începerii concertului-maraton, „Colinde la Casa Gazdei”, susținut de grupurile prezente în festival. Printre multe alte fraze de mare căldură, amfitrionul le-a mulțumit colindătorilor, astfel: “ Câtă lumină aduceți dumneavoastră, dragi colindători, câtă bucurie și lumină... Iar când zicem lumină, zicem și speranță, fiindcă ne aflăm în zona solstițială, când oamenii se află în faza introspecției, cea a căutărilor interioare, acum în ajunul nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos...” A urmat, sub privirile unui public extrem de avizat, o explozie mirifică de culori, costume și piese muzicale tradiționale – de o valoare inestimabilă - fiecare prestație fiind însoțită de răsplata cuvenită, din partea gazdelor: “colăcuți” proaspeți, conform tradiției. După mai bine de trei ore de spectacol, în care a tronat spiritul Crăciunului, toți participanții – membrii grupurilor și organizatori, deopotrivă – au coborât în restaurantul hotelului. Acolo, într-un cadru sărbătoresc, le-a fost oferită o cină îmbelșugată – care a constituit pentru oaspeții-colindători o nouă ocazie de a-și demonstra talentul. |