Sărbătoarea de pe Muntele Dobrin .
În ultimii ani, tot mai multe evenimente ale comunităților rurale sunt organizate în cadrul sărbătorilor religioase, în acest fel pătrunzând cu mai multă ușurință în mentalul colectivității locale.
O astfel de sărbătoare este și cea de pe Muntele Dobrin care, an de an, cu ocazia Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ne amintește că aici, într-un spațiu de o frumusețe aparte, își pot da întâlnire oamenii locului, formații tradiționale, interpreți ai cântecului popular.
Aflat la o altitudine de peste 1400 m, platoul unde se desfășoară evenimentul îți oferă o panoramă care îți taie respirația. Indiferent de unde ai veni, ai bucuria să-ți încarci sufletul cu frumusețea sălbatică a acestor locuri care te trimit cu gândul departe, în istorie. Aici, aproape de cer, aerul este parcă mai curat, văzduhul mai albastru iar sufletele oamenilor mai pure...
Organizată de Consiliul Județean Cluj, Primăria Comunei Măguri-Răcătău și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Sărbătoarea de pe Muntele Dobrin a debutat, și duminică 29 iunie a.c., cu o slujbă religioasă urmată de câteva discursuri rostite de către invitaţi.
Apoi, în acompaniamentul unui grup instrumental din cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”, au avut loc recitaluri de muzică populară ale soliștilor: Ioana Budae, Livia Maria Hetea, Adrian Buză, Florin Bota, Corina Cherecheş, Maria Golban Şomlea, Mariana Morcan, Felix Gălan, Ioan Dordoi și Marinela Zegrean Istici (noul manager al CJCPCT Cluj).
Alături de cântece din aproape întreg arealul folcloric transilvan, spectatorii s-au bucurat urmărind și jocuri populare prezentate de formațiile de jocuri populare „Dor Mărișan” și „Nepoții Iancului”, ambele din comuna Mărișel.
În acest fel, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Muntele Dobrin s-a desfătat în cânt, în joc și-n bucurie, viața sa căpătând, pentru o zi, alte dimensiuni.
Maria Golban Șomlea
- etnolog -
2 iulie 2014 |