.
Festivalul de promovare și păstrare a culturii populare românești
“LA OBÂRȘII, LA IZVOR”, ediția a VII-a, Gyula-Ungaria
27-28 septembrie 2014
În urma unei invitații speciale primite de Consiliul Județean Cluj din partea Patriarhiei Române – Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, aceea de a participa la festivalul mai sus amintit cu un program cultural complex, reprezentativ pentru județul nostru, câteva instituții s-au pus pe treabă pentru a răspunde în cel mai frumos mod cu putință acestei cereri. Era vorba, până la urmă, de o invitație primită din partea unor români de-ai noștri dintr-o țară vecină, aflată nu foarte departe de granița româno-maghiară, și care, mai mereu duc dorul obiceiurilor, muzicii și jocurilor românești. La acest festival însă, s-au bucurat din plin de toate aceste mult râvnite pofte, ce le-au fost împlinite cu prisosință la Gyula, în ziua de duminică, 28 septembrie, de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria municipiului Gherla și Ansamblul folcloric “Valea Someșului” din Gherla, într-o frumoasă zi de toamnă, care s-a transformat într-o zi de aleasă sărbătoare românească.
Cea de-a VII-a ediție a festivalului a fost dedicată în întregime culturii tradiționale a județului Cluj, după alte șase ediții susținute de județele Bihor, Satu-Mare, Bistrița, Arad și Timiș. Încrederea arătată clujenilor pentru susținerea acestei ediții, a constituit nucleul dezvoltării unui proiect amplu, prin care, mai multe forțe s-au mobilizat și au „exportat” în Ungaria, materiale promoționale și momente artistice de înalte standarde culturale.
Manifestările au început la Catedrala Episcopală din Gyula cu o sfântă slujbă arhierească, susținută de însuși Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, după care, la sediul Episcopiei, s-a semnat un parteneriat de colaborare pe termen lung între părți, unde au fost prezente mai multe personalități oficiale: Episcopul Siluan, cel mai înalt reprezentant al ortodoxiei din Ungaria, ambasadorul României în Ungaria - E.S. Dl. Alexandru Victor Micula, consulul general al României la Gyula - dl. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Szeged - dl. Ioan Fodoreanu, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta - d-na Gabriela Matei, consilierul cultural al Episcopiei, dl. Origen Sabău, secția română a radioului public din Szeged prin redactorul de emisiuni culturale - Iulia Kaupert, reprezentanții presei de la ziarele Cronica și Foaia românească și mai mulți enoriași din parohiile învecinate românești, din Ungaria, din satele Micherechi, Vărșand, Apateu, etc. De cealaltă parte, au participat managerul CJCPCT Cluj - d-na Maria Marinela Istici, directorul economic - d-na Cornelia Staicu, viceprimarul municipiului Gherla - dl. Ioan Năsălean, organizatorul principal - dl. Mircea Corăbean, precum și alți reprezentanți ai județului Cluj și ai orașelor Gherla și Lipova, din România.
A urmat o prezentare de materiale culturale, printre care mai multe albume și cărți cu subiecte de interes comun, precum și CD-uri cu muzică tradițională înregistrate în cadrul programelor de cercetare ale CJCPCT Cluj. În continuare, la liceul cu predare în limba română, ce poartă numele ilustrului istoric și revoluționar român “Nicolae Bălcescu”, a fost vernisată o interesantă expoziție de fotografie, intitulată „Izvoare”, compusă din 40 de exponate cu fotografie tematică, realizată de cercetătorul Mircea Cîmpeanu, o expoziție ce s-a transformat la final într-o frumoasă donație, și tot acolo, la orele 15,30 s-a desfășurat un deosebit și inedit spectacol folcloric susținut de echipa de dansuri a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ansamblul „Cununa Sânzienelor” din Lipova, solistele Viorica Leric, Eugenia Marinescu și Marinela Zegrean Istici (cea din urmă deținând și calitatea de amfitrion), Corala „Psalmodia Transylvanica” a Institutului Teologic din Cluj și Ansamblul folcloric “Valea Someșului” din Gherla, instructori Ovidiu Todea și Ilie Țegean.
Reproducem în continuare un fragment din cuvântul prezentat în deschidere, de Episcopul Epahiei Ortodoxe Române din Ungaria, Prea-Sfinția Sa, părintele Siloan: „Mulțumim în mod deosebit oaspeților noștri dragi din România și tuturor românilor prezenți astăzi la această sărbătoare, care au venit aici pentru ca sufletele noastre să prindă a se bucura împreună, la un eveniment cultural de excepție, ce va promova din nou, câteva dintre cele mai importante valori ale neamului, și anume: portul, cântecul și dansul popular, ca o mărturie a spiritului și tradițiilor noastre, a ceea ce reprezintă atât de bine neamul românesc”.
Spectacolul, care a durat peste patru ore, a fost urmărit de un public numeros și deosebit de călduros, ce a răsplătit mereu cu binemeritate aplauze evoluțiile artiștilor care au urcat pe scenă. Generozitatea lor, dar și calitatea interpretării cântecelor și dansurilor populare au făcut ca sărbătoarea românească organizată de Secretariatul Cultural al Episcopiei Române la Gyula, să aibă un puternic ecou în rândurile membrilor comunității, constituindu-se într-o reușită a instituțiilor care au participat la realizarea ei.
Dr. Mircea Cîmpeanu
CJCPCT Cluj |