ARTICOL PRELUAT DIN ZIARUL FĂCLIA DE CLUJ DIN 02.12.2014.
Cine ar fi crezut atunci, la mijlocul anilor 80, cînd într-o duminică ploioasă debuta, în sala Casei Municipale (pe atunci orăşeneşti) de Cultură din centrul Gherlii, Festivalul-Concurs de interpretare “Trio Transilvan-Trio Instrumental”, că această manifestare artistică de prestigiu va ajunge la a XX-a ediţie? Iată că, la sfîrşitul săptămînii trecute, am participat la acest moment aniversar, organizat de Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj împreună cu Primăria şi Casa Municipală de Cultură Gherla. Regulamentul acestei manifestări tradiţionale prevede trei instrumente: vioară, contra şi contrabas, dar de-a lungul anilor ne-am întîlnit şi cu alte instrumente, cum sînt ţambalul, cobza sau zongora. Gherlenii sînt mari iubitori de folclor original, de acest lucru ne-am convins şi în weekendul trecut, cînd amatorii genului au luat cu asalt sala din centrul urbei, unde a avut loc cea de a XX-a ediţie a Festivalului-Concurs “Trio Transilvan-Trio Instrumental”. Instrumentiştii valoroşi nu au lipsit nici în acest an.
Prezentarea CD Trio Singeorz BaiTrioul instrumental cîştigă teren mai mult în zona Cîmpiei, Maramureşului şi Bistriţei, dar în fiecare toamnă vin la Gherla şi muzicieni din Mureş, Sălaj sau Harghita. Unele din aceste judeţe au fost reprezentate şi la cea de a XX-a ediţie. La ediţia din acest an au participat 9 formaţii din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Harghita. Două triouri şi-au contramandat prezenţa în ultima clipă, păcat, fiindcă în anii trecuţi au evoluat mult mai multe grupuri de acest gen. Probabil că unii dintre ei au trecut de prima tinereţe şi întîmpină greutăţi în deplasarea la locul festivalului. Nu întîmplător, majoritatea concurenţilor au fost oameni în vîrstă, dar experimentaţi şi cu lecţia bine învăţată de acasă. Cele patru ore petrecute împreună ne-au dovedit încă o dată că acest gen de muzică este iubit de fanii folclorului şi că are mare priză la public. Am şi remarcat în sală că printre spectatori s-au aflat mulţi oameni vîrstnici, care ştiu să aprecieze valorile tradiţiilor muzicale din zona noastră. Juriul, condus de prof.dr.Zamfir Dejeu, a avut o misiune grea, fiindcă triourile au fost apropiate valoric, dar şi în privinţa repertoriului. După o evaluare justă şi corectă (din juriu au mai făcut Festivitate de premiereparte, printre alţii, şi cunoscutul om de radio, prof. Gelu Furdui) Marele Premiu “Virgil Medan” a revenit trioului “Păuniţa” din Sîngeorz-Băi. Premiul I a fost acordat la două formaţii: “Trioul „Moldovan Imre” din Soporul de Cîmpie şi Trioul „Pop Vasile – Lia din Frata. Pe locul II s-au clasat Triourile „Siminic” din Gherla şi „Şandorică” din Soporul de Cîmpie; Premiul III a fost acordat Trioului „Ghemant” din Gherla.
Cu ocazia festivalului gherlean, etnomuzicologul dr. Mircea Cîmpeanu a prezentat publicului cartea “Trio Transilvan-particularităţi stilistice” de prof. Ovidiu Barteş şi prof.univ.dr. Ioan Haplea, precum şi CD-ul aparţinînd Trioului Transilvan din Sîngeorz Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. În continuare, s-a desfăşurat un bogat program folcloric susţinut de Grupul Instrumental „Cununa Transilvană” al C.J.C.P.C.T. Cluj, dirijat de Ovidiu Barteş. Ne-a încîntat din nou cu splendidele melodii de muzică populară doamna Marinela Zegrean Istici, primită cu vii aplauze de generosul public gherlean. Tot dînsa a fost şi prezentatoarea festivalului-concurs. Manifestarea folclorică de la Gherla s-a încheiat cu obişnuita gală a laureaţilor, savurată din plin de amatorii muzicii tradiţionale din oraşul de pe Someş.
SZEKELY Csaba |